Wat is het verschil tussen 1- en 3-fase?

Je aansluiting op het elektriciteitsnet kan 1-fasig of 3-fasig zijn. 

  • Heb je een 1-fase aansluiting? Dan komt er via je woning 1 fasedraad binnen via de meterkast.
  • Heb je een 3-fase aansluiting? Dan komen er via de meterkast 3 fasedraden binnen. 

De meeste oudere woningen beschikken nog over een 1-fasige aansluiting. Moderne, recenter gebouwde woningen zijn vaker voorzien van een 3-fasige aansluiting. 

In een notendop:

Met een 3-fase aansluiting kun je thuis meer stroom tegelijkertijd ontvangen en gebruiken dan met een 1-fase aansluiting. Het maximale stroomverbruik in huis is dus afhankelijk van je elektrische aansluiting. Aangezien een laadpaal best wat stroom verbruikt, speelt het aantal fasedraden in je meterkast een belangrijke rol in het vinden van het juiste nieuwe laadstation.

Wil je overstappen van een 1-fase naar een 3-fase aansluiting om sneller laden mogelijk te maken? Dan heb je de mogelijkheid om een verzwaring van je elektriciteitsnet aan te vragen bij de netbeheerder (in Vlaanderen is dat Fluvius).

Een elektricien in wit hemd, blauwe overal en blauwe pet zoekt uit of een meterkast 1-fase of 3-fase is om te bepalen met welke laadpaal de eigenaars van de woning hun elektrische auto kunnen opladen.

Hoe herken je of je een 1- of 3-fasige aansluiting hebt

Op de elektriciteitsmeter in je meterkast kun je aflezen wat voor aansluiting je hebt.

  • Zie je 220V (of 230V)? Dan heb je een 1-fasige aansluiting.
  • Zie je 3x 220 of 3x 400V? Dan heb je een 3-fasige aansluiting.

Vind je het niet meteen terug? Dan kun je dat ook terugvinden of je eindfactuur of een navraag doen bij de netbeheerder.

Meer weten over elektrische aansluitingen en laadpalen?
Stel jouw vragen aan een specialist en ontvang offertes en advies op maat.
arrow Ontvang offertes

Welk laadpaal vermogen met welke aansluiting? Van 1x 16A tot 3x 32A

Net als je aansluiting op het distributienet kan een laadpaal 1- of 3-fasig zijn. Een laadpaal met een vermogen van 11 kW of hoger is een 3-fasige laadpaal. Laadpalen met een vermogen lager dan 11 kW zijn 1-fasig. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller de laadpaal je wagen in theorie kan opladen.

Naast het aantal fasedraden speelt ook de stroomsterkte (uitgedrukt in A of ampère) een rol.

Een overzicht met maximale laadpaalvermogens, de nodige stroomsterkte en de precieze berekening:

Aantal fasedraden Stroomsterkte (Ampère) Vermogen laadpaal (kilowatt afgerond) Berekening
1 1x 16A 3,7 kW 1 x 16A x 230V = 3.680 Watt
1 1x 25A 5,8 kW 1 x 25A x 230V = 5.750 Watt
1 1x 32A 7,4 kW 1 x 32A x 230V = 7.360 Watt
3 3x 16A 11 kW 3 x 16A x 230V = 11.040 Watt
3 3x 25A 17,2 kW 3 x 25A x 230V = 17.250 Watt
3 3x 32A 22 kW 3 x 32A x 230V = 22.080 Watt

Heb je 3-fase nodig om je elektrische auto op te laden?

De meeste laadpalen en elektrische auto’s zijn prima geschikt voor 1-fasige aansluitingen. Je moet je elektrische aansluiting dus zeker niet laten verzwaren om een laadpaal te kunnen installeren.

Een witte elektrische auto links van een laadpaal die 1-fase of 3-fase kan laden. De auto staat op een ondergrond met gele tegels, voor een woning met grijze gevel, glazen deur en een groot raam.

Welke invloed heeft het aantal fases op de snelheid waarmee je een elektrische wagen kunt laden?

Hoe hoger het vermogen van de laadpaal, hoe sneller je de elektrische auto in theorie kunt opladen. Aangezien een aansluiting met 3 fasedraden een hoger vermogen kan leveren, kun je een auto een stuk sneller opladen met een 3-fasige aansluiting.

In de praktijk is het iets ingewikkelder.

De laadsnelheid van een elektrische auto wordt namelijk bepaald door de zwakste schakel (het laagste vermogen) in je laadinstallatie. Dat kan je elektrische aansluiting, de laadpaal, je elektrische auto zelf of zelfs de laadkabel zijn.

De aansluiting 

Heb je een 1-fasige aansluiting en verbind je daaraan een 3-fasige laadpaal? Dan is het vermogen beperkt door de stroomsterkte van de 1-fase aansluiting. Afhankelijk van de stroomsterkte kun je maximaal 3,7 kW, 5,8 kW of 7,4 kW aan energie gebruiken om de wagen op te laden.

Het laadpunt

Een tweede mogelijke obstakel is het laadpunt zelf. Heb je een elektrische wagen met een hoog laadvermogen, maar een laadpaal met een vermogen van 3,7 kW? Dan kun je de wagen met een vermogen van maximaal 3,7 kW opladen.

Op zoek naar de juiste laadpaal?
Verken je opties en vind de laadpaal die bij je past.

De elektrische wagen

Het laatste struikelblok kan de wagen zelf zijn. Als het laadvermogen van de batterij van je wagen lager is dan het vermogen van je laadpaal, kun je het potentieel van het laadpunt niet optimaal benutten. De laadsnelheid is in dat geval beperkt door het laadvermogen van de accu van de elektrische auto.

Welke auto laadt 3-fase?

Hoewel het stroomnet in de meeste Europese landen 3-fasig is (zelfs als de meeste woningen nog een 1-fasige aansluiting op dat 3-fasige net hebben), is dat in grote delen van de rest van de wereld niet het geval. Aangezien een 1-fasige aansluiting de wereldwijde norm is, zijn de meeste elektrische auto’s compatibel met 1-fasig laden.

Met de meeste modellen is echter zowel 1- als 3-fasig laden mogelijk. Een beperkt aantal elektrische modellen kan uitsluitend 3-fasig laden.

Wat is het verschil tussen een 1-fase en 3-fase laadkabel?

Om een 3-fasige laadpaal (dus een laadpunt met een vermogen van 11 kW, 17 kW of 22kW) optimaal te gebruiken, heb je een 3-fase laadkabel nodig.

Je kunt een 1-fase laadkabel ook gebruiken om op te laden aan 3-fase laadpalen, maar dan laad je 1-fasig en dus een stuk trager.

Het kopstuk van een laadkabel (1-fase of 3-fase) in de hand van een dame in gele jurk naast een witte elektrische auto.

Op zoek naar de juiste laadpaal? Stel je vragen aan een specialist en krijg advies op maat

Eerlijk is eerlijk: de batterij van je elektrische auto kan niet snel genoeg opgeladen zijn. Een situatie waarin je auto binnen de minuut volledig is opgeladen, ligt nog niet om het hoekje. Toch kun je er met de juiste laadpaal voor zorgen dat die batterij niet langer hoeft op te laden dan nodig.

Nu is het vinden van de juiste laadpaal voor elke unieke situatie absoluut maatwerk. Een combinatie van heel wat factoren beïnvloedt immers de optimale laadsnelheid en het nodige vermogen van je laadpaal. Wil je absoluut zeker zijn dat je het juiste type laadpaal aanschaft en laat installeren? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt niet enkel gratis offertes op maat, maar ook volledig vrijblijvend advies. Zo vind je in een mum van tijd de juiste laadpaal!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wenst u een laadpaal te installeren?
2*. Voor welke elektrische auto is de installatie bestemd?
3*. Wanneer wenst u de laadpaal te plaatsen?
4*. Heeft u reeds een elektrisch voertuig?
5*. Bent u ook geïnteresseerd in zonnepanelen?
6. Bijkomende informatie
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: laadpaal thuis