Prijs: Wat kost een laadpaal voor bij je thuis?

Een eenvoudig laadstation aanschaffen, kan al voor zo’n 500 à 700 euro. Er zijn wel grote prijsverschillen tussen de verschillende soorten laadstations. Zo kan een bidirectioneel laadstation al snel meer dan 6.000 euro kosten. Ook tussen de verschillende merken en modellen bestaan grote prijsverschillen.

Een zwarte elektrische wagen in een garage van een woning waar men thuis een laadpaal heeft laten installeren. Een gele kabel verbindt de blauwe auto met het laadpunt.

Hoeveel kost een laadpaal inclusief installatie?

De installatie van een laadpaal kost 200 tot 2.200 euro. Hoe complexer de installatie (bijvoorbeeld een ondergrondse laadpaal of een grote aanpassing aan je elektriciteitsinstallatie), hoe hoger de kosten.

Kostprijs keuring

Voor het keuren van je laadpaal betaal je 100 à 200 euro. De keuring moet uitgevoerd worden door een erkend keuringsorganisme.

Jouw laadpaal laten installeren voor de juiste prijs?
Ontvang gratis advies en offertes op maat
arrow Vergelijk gratis offertes

Premies en fiscale voordelen

Als je laadstation aan alle voorwaarden voldoet, kun je een belastingvoordeel genieten. Het gaat om een belastingvermindering van 15 procent van het geïnvesteerde bedrag. Het voordeel geldt nog tot eind augustus 2024. Lees meer over de premies en fiscale voordelen voor laadpalen bij je thuis in onze andere artikels.

Je ontvangt enkel een fiscaal voordeel als je de laadpaal laat installeren en aansluiten door een professional. Vergelijk snel offertes op maat bij installateurs in jouw buurt via het offerteformulier onderaan deze pagina.

Zo verloopt een laadpaal laten installeren

Wat mag je verwachten van de installatie van je nieuwe laadpunt?

Zelf voorbereiden op plaatsing laadpaal

Nog voor de installateur arriveert, kun je zelf 2 zaken voorbereiden:

  • Maak de meterkast toegankelijk
  • Maak de plek waar het laadstation wordt geïnstalleerd vrij

Mag je zomaar een laadpaal plaatsen of heb je een vergunning nodig?

Een laadpaal plaatsen kan doorgaans zonder vergunning.

Informeer je bij je gemeente over de lokale wetgeving of stel vragen aan een expert via het formulier onderaan deze pagina.

Hoe lang duurt een laadpaal plaatsen?

Een nieuwe laadpaal plaatsen duurt doorgaans niet langer dan een dag. De precieze duur is onder meer afhankelijk van de complexiteit van de installatie en de nodige graafwerken.

Een installateur is in de weer met het installeren van een laadpaal thuis. Hij doet de nodige aanpassingen aan de meterkast.

Stap 1: Elektriciteitsinstallatie en meterkast voorbereiden

De installateur voorziet een nieuwe zekeringsgroep in de meterkast. Daarop kan de laadpaal aangesloten worden – met zijn eigen aardlekschakelaar.

Wat heb je nodig in de meterkast?

In je meterkast moet voldoende ruimte zijn voor de nieuwe zekeringsgroep. Als dat niet het geval is, kan de installateur ruimte voorzien in de zekeringskast, je oude meterkast vervangen of een extra meterkast installeren. Belangrijk is dat de laadpaal aangesloten wordt op een aparte aardlekschakelaar

Installateur gezocht?
Ontvang en vergelijk gratis offertes

Optioneel: verzwaring elektriciteitsinstallatie van monofase naar 3-fasig

Veel Belgische woningen beschikken nog over een 1-fasige of monofasige elektriciteitsaansluiting. Er zijn 3 soorten aansluitingen:

  • 1-fasig of monofasig, met een vermogen van 230 Volt.
  • Driefasig zonder nulgeleider, met een vermogen van 230 Volt.
  • Driefasig met nulgeleider, met een vermogen van 400 Volt.

In principe kan elk soort laadpaal op elk van de 3 soorten elektriciteitsaansluiting aangesloten worden.

Het ‘probleem’ zit bij laadstations met een groot vermogen. Die kunnen hun grote vermogen pas optimaal benutten (en je wagen dus pas echt zo snel opladen als beloofd) wanneer ze zijn aangesloten op een driefasige aansluiting met nulgeleider.

Als je zo’n laadpaal laat installeren, kan het dus interessant zijn om je bestaande elektriciteitsaansluiting te verzwaren

Aanvragen bij netbeheerder (Fluvius)
Een verzwaring van je elektriciteitsnet moet je aanvragen bij je netbeheerder.

Stap 2: Kabels tussen meterkast en laadpunt 

Eens de meterkast en aansluiting voorbereid zijn, legt de installateur een kabel om een verbinding te maken tussen je elektrische installatie (de meterkast) en het laadpunt. 

Eventuele grondwerken

Vaak zal de installateur een gleuf voorzien voor de kabel. Daar komen wat graafwerken bij kijken.  Hoe intensiever en complexer de graafwerken, en hoe groter de afstand tussen de zekeringkast en de laadpaal, hoe hoger de installatiekosten

Denk aan het eventuele openbreken van de bestrating, graafwerken voor een ondergronds of onzichtbaar laadpunt, of het doortrekken van de kabel naar een garagemuur.

Een gleuf met kabels, gegraven tijdens het installeren van een laadpaal voor thuis.

Stap 3: Plaatsing laadstation

Nu kan de installateur de laadpaal plaatsen. Dat kan op verschillende manieren. Je hebt keuze tussen een laadzuil, een socket laadstation, een onzichtbaar laadpunt en een wallbox.

Over de ideale plek voor het laadstation lees je meer verder in dit artikel.

Na de plaatsing van het laadstation test de installateur of alles naar behoren werkt.

Stap 4: Opmaak elektrisch schema

Na de installatie maakt de installateur een elektrisch schema op. 

Stap 5: Keuring door erkend keurder

Tot slot komt een erkend keuringsorganisme de laadpaal en je elektriciteitsinstallatie keuren volgens het AREI (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties). 

De keuring is wettelijk verplicht en gebeurt voor elke (grote) aanpassing aan de zekeringkast.

Een erkend keurder keurt de elektrische installatie van een woning waar men net thuis een laadpaal heeft laten installeren.

Welke laadpaal kies je best? 5 Tips

Vaste of losse laadkabel, met cloudverbinding of zonder cloudverbinding … Bij het kiezen van een laadpaal heb je heel wat overwegingen te maken. Hieronder vind je 5 handige tips voor het vinden van de juiste laadpaal voor jouw situatie.

Tip 1: Pas het vermogen van de laadpaal aan naar het vermogen van de elektrische wagen

Idealiter zijn het vermogen van de laadpaal en het vermogen van het voertuig perfect op elkaar afgestemd. Het heeft geen zin om een laadstation aan te schaffen met een laadvermogen dat hoger is dan dat van je elektrische wagen.

Tip 2: Kies 1-fasig of 3-fasig

Heeft je woning een 1-fasige aansluiting en wil je de bestaande elektrische installatie niet laten verzwaren? Dan investeer je best in een 1-fasige laadpaal

Met een 3-fasige elektrische installatie kies je dan weer best een 3-fasige laadpaal. Die zal je wagen sneller opladen

Als je een 1-fasige elektrische installatie hebt, kun je die steeds laten verzwaren. Zo kun je de laadcapaciteit van een 3-fasig laadstation optimaal benutten, en is dergelijk laadstation (met een aanzienlijk lagere laadtijd) de investering waard.

Tip 3: Analyseer je autogebruik

Wat je precies nodig hebt van je laadpaal hangt grotendeels af van hoe jij jouw elektrische wagen gebruikt. Belangrijke factoren:

  • Hoeveel kilometer je dagelijks rijdt
  • Hoeveel kWh je wagen nodig heeft om die afstand af te leggen
  • Hoe lang het mag duren om de wagen voldoende op te laden

Een installateur helpt je met de berekening en gaat mee op zoek naar de juiste laadpaal. 

Tip 4: Kies een gewone of slimme laadpaal

Een gewone laadpaal zal je wagen opladen, maar biedt geen extra functies. Slimme laadpalen ondersteunen allerlei handige snufjes zoals dynamic load balancing. 

Over de verschillende soorten laadpalen en hun functies lees je hier meer.

Tip 5: Informeer je bij een installateur

De juiste laadpaal vinden, is absoluut maatwerk. Een professioneel installateur bekijkt jouw noden en wensen, en gaat mee op zoek naar een gepaste oplossing. Stel je vragen aan erkende installateurs via ons offerteformulier. Ontvangt ook gratis vrijblijvende offertes op maat.

Een installateur in blauw hemd, blauwe werkhandschoenen en witte veiligheidshelm is thuis bij een klant een laadpaal aan het installeren.

Beste plek voor je nieuwe laadpaal

Je kunt je laadpaal zowel binnen als buiten installeren. Laadstations zijn goed bestand tegen de meest hevige weersomstandigheden.

Er zijn wel een paar zaken waar je natuurlijk rekening mee hoort te houden. Zo zijn er handige manieren om de prijs te drukken en je comfort te verhogen.

1. Wettelijke beperkingen

Als je geen eigen oprit of garage hebt, is de installatie van een laadpaal lastig. Je mag immers geen kabels over de openbare ruimte trekken. Een specialist bekijkt samen met jou wat mogelijk is.

Bijzonderheden voor huurders

Huur je een woning of appartement? Bespreek de installatie met je syndicus, eigenaar of de verhuurder van het gebouw. 

Meer weten over laadpalen installeren?
Stel je vragen aan een specialist
arrow Ontvang advies en offertes

2. Afstand tussen meterkast en laadpunt is zo klein mogelijk

Idealiter ligt het laadpunt zo dicht mogelijk bij de meterkast. Dat maakt de installatie een stuk eenvoudiger en goedkoper. Hoe dichter de laadpaal bij de meterkast staat, hoe beter!

3. Comfortabel parkeren en opladen

Het laadstation kan aan een muur, op de grond of onder de grond geplaatst worden. Houd rekening met je parkeer- en uitrijdgewoontes.

Een zwarte moderne elektrische wagen onder een carport waar men een wallbox-laadpaal heeft laten installeren voor thuis.

Prijzen voor laadpalen vergelijken? Vind installateurs en ontvang gratis offertes op maat

Wil je jouw elektrische wagen zo goedkoop en comfortabel mogelijk opladen? Wil je niet meer afhankelijk zijn van een publiek laadstation? Of, ben je benieuwd naar de kosten voor een nieuwe laadpaal? Vul dan onderstaand formulier in.

Ontvang naast advies ook gratis vrijblijvende offertes op maat van jouw project. Zo krijg je een antwoord op al je vragen en vind je binnen de kortste keren de meest voordelige oplossing voor jouw situatie en budget.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wenst u een laadpaal te installeren?
2*. Voor welke elektrische auto is de installatie bestemd?
3*. Wanneer wenst u de laadpaal te plaatsen?
4*. Heeft u reeds een elektrisch voertuig?
5*. Bent u ook geïnteresseerd in zonnepanelen?
6. Bijkomende informatie
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: laadpaal thuis