Elektrische auto thuis opladen met zonnepanelen: de voordelen

Wat zijn de voordelen van een laadpaal met zonnepanelen?

Gratis opladen met groene stroom

Elektrisch laden is, in vergelijking met fossiele brandstoffen tanken, sowieso voordelig. Door gebruik te maken van de gratis groene stroom uit je zonnepaneelinstallatie, maak je ook met die laatste kosten korte metten. Je rijdt dus gratis rond met je eigen hernieuwbare energie

Verhogen van je zelfverbruik

Heb je al een zonnepaneelinstallatie? Dan kun je jouw zelfverbruik aanzienlijk verhogen door een laadpaal voor je elektrische auto te laten installeren. 

Vroeger, met het systeem van de terugdraaiende teller, was het nog interessant om meer zonne-energie op te wekken dan je zelf verbruikte. Tegenwoordig ontvang je in het beste geval een kleine vergoeding voor die overtollige zonnestroom.

Zelf verbruiken is dus de boodschap!

Inkorten van de terugverdientijd

Door meer zonne-energie te verbruiken, verlaag je de terugverdientijd van je zonnepaneelinstallatie. Hoe minder netstroom je gebruikt, hoe lager je energiefactuur en hoe meer je bespaart én profiteert van die gratis groene stroom.

Optie: elektrische wagen als thuisbatterij

Ondersteunt je elektrische auto bidirectioneel laden én schaf je een bidirectioneel laadstation aan? Dan kun je jouw wagen gebruiken als thuisbatterij of aanvulling op een reeds aanwezige thuisbatterij. Je slaat die gratis groene stroom dan op in de batterij van je auto.

Een witte elektrische wagen en een witte laadpaal op een parkeerterrein met kiezelvloer, op de achtergrond grote blauwe zonnepanelen en witte windmolens tegen een zonnige maar bewolkte blauwe hemel.

Wat is de beste laadpaal voor zonnepanelen?

In principe kun je nagenoeg elke laadpaal gebruiken om je elektrische auto op te laden met zonne-energie. Je zelf opgewekte hernieuwbare energie zo efficiënt mogelijk inzetten, doe je evenwel door de juiste laadpaal te kiezen. Enkele kenmerken om naar uit te kijken:

Op zoek naar de juiste laadpaal voor zonnepanelen?
Ontvang hier gratis advies en offertes op maat van deskundigen.
arrow Ontvang offertes

1. Elektrische auto slim laden geeft je meer controle

Slimme laadpalen geven je meer controle over het laadproces. Afhankelijk van de ondersteunde functies maakt een intelligente laadpaal het bijvoorbeeld mogelijk om laadsessies te beheren en je energieverbruik te analyseren.

Hoe werkt een slimme laadpaal?

Een slimme laadpaal zal veelal verbonden zijn aan een applicatie of is voorzien van een touchscreen. Vanuit die applicatie of via het touchscreen kun je bepaalde keuzes maken met betrekking tot de werking van de laadpaal en het verloop van de laadsessies.

Interessante functies als dynamic load balancing, verschillende laadmodussen en real-time inzicht zorgen voor een hoog gebruikscomfort en een personaliseerbare gebruikservaring.

2. Dynamic load balancing zorgt voor een optimaal energieverbruik

Een van de nuttigste functies voor een slimme laadpaal die verbonden is aan een zonnepaneelinstallatie, is dynamic load balancing. DLB maakt het bijvoorbeeld mogelijk om:

  • De laadpaal op te dragen om de voorkeur te geven aan het opladen met zonne-energie in plaats van netstroom.
  • De overbelasting van je netwerk tegen te gaan door te monitoren hoeveel energie er in huis verbruikt wordt en enkel de resterende energie te gebruiken voor het opladen.
  • Je laadpaal zelf slim te laten beslissen wanneer welke (zonne-)energie binnenshuis verbruikt wordt, in de batterij van de wagen belandt of teruggeleverd wordt aan het net.

3. Solar laders helpen je meer groene stroom te gebruiken

Solar laders zijn laadpalen die naast een DLB-functie ook een zogenaamde solar modus ondersteunen. Wanneer de solar modus is ingeschakeld, gebruikt de laadpaal uitsluitend overtollige zonne-energie. Ideaal voor een zonnige dag!

Voor meer bewolkte dagen heb je dan vaak de keuze uit een modus waarin zonne-energie de voorkeur krijgt, maar tekorten worden aangevuld met netstroom.

4. Bidirectionele laadpaal maakt van je wagen een thuisbatterij

Relatief nieuw onder de zon, maar een belangrijke stap naar een meer klimaatvriendelijkere wereld, is de bidirectionele laadpaal. Een bidirectionele laadpaal maakt het mogelijk om de batterij van je wagen op te te laden én te ontladen

Dat betekent concreet dat je de (groene) elektriciteit die je opslaat in de batterij van je wagen middels de laadpaal weer kunt terugleveren aan de elektrische installatie in je woning. Zo wordt je wagen een thuisbatterij op wielen.

Welke elektrische auto’s kunnen bidirectioneel laden?

Bidirectioneel laden is een functie door een beperkt aantal auto’s ondersteund wordt. De Nissan LEAF was een van de eerste modellen op de markt, maar tegenwoordig brengen steeds meer grote merken hun eigen bidirectionele voertuigen uit.

Een witte elektrische auto in een garage met witte muren, grijze vloer en wallbox of laadpaal aangesloten op een installatie met zonnepanelen.

Aandachtspunten en tips

Waar moet je op letten als je laadpalen combineert met zelf opgewekte energie?

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig/moet je laten plaatsen om je elektrische auto op te laden?

Gemiddeld volstaat een zonnepaneelinstallatie met 4 à 8 zonnepanelen. Hoeveel zonnepanelen je precies nodig hebt, is afhankelijk van heel wat factoren:

  • Gebruik je de zonnepanelen als energiebron voor de hele woning, of enkel voor je wagen?
  • Hoeveel verbruikt de elektrische auto? 
  • Welke afstanden leg je af met je EV?
  • Wat is het vermogen van de zonnepanelen? Hoeveel kunnen ze in de praktijk opbrengen?

Om de combinatie tussen laadpaal, elektrische auto en zonnepanelen te doen slagen, is die rekensom cruciaal. Daarom schakel je best de hulp van een specialist in bij het maken van de precieze berekening voor jouw situatie.

‘s Avonds of overdag zonladen

Een heikel punt bij het opladen van je auto met zonne-energie: het beste moment om de laadpaal te gebruiken, is overdag. Kun je enkel ‘s avonds laden? Dan is een thuisbatterij een mogelijke oplossing. Daarin sla je overdag de opgewekte energie op die je dan ‘s avonds en ‘s nachts gebruikt om je elektrische wagen op te laden.

Laadpaal laten verbinden aan zonnepanelen of omgekeerd?

Wat kwam er eerst: de laadpaal (en elektrische auto) of het zonnepaneel?

Je had al zonnepanelen en koopt een laadpaal

Bij de installatie van je zonnepanelen heb je het totale vermogen waarschijnlijk berekend op het oude energieverbruik van je gezin. Als je een laadpaal aanschaft en je elektrische auto wilt opladen met zonne-energie (ook wel zonladen genoemd), stijgt je energieverbruik aanzienlijk. Er zijn dus meer zonnepanelen nodig.

De eenvoudigste manier om het juiste aantal zonnepanelen te laten installeren, is afgaan op die actuele stijging. Via je energiefactuur of het energieverbruik dat je kunt afleiden op de slimme meter of via de app van je laadpaal krijg je een duidelijk beeld van het nodige extra vermogen. Een zonnepaneelspecialist gaat mee op zoek naar de juiste aanvulling van je zonnepaneelinstallatie.

De juiste laadpaal?
Die vind je met de hulp van een expert.

Je had nog geen zonnepanelen maar wel een laadpaal

Als je jouw gestegen energieverbruik wilt opvangen met een zonnepaneelinstallatie, heb je 2 opties:

  • Je laat zonnepanelen installeren om het verbruik van de laadpaal op te vangen.
  • Je laat zonnepanelen installeren om je volledige energieverbruik op te vangen.

Een zonnepaneelspecialist helpt je in beide gevallen in je zoektocht naar de juiste energieoplossing.

Liever geen volledige zonnepaneelinstallatie op je dak? Een carport met zonnepanelendak biedt een elegante en praktische oplossing.

Een carport met zonnepanelen waaronder twee witte elektrische wagens opladen aan een laadpaal.

Tijd om een laadpaal te laten installeren in combinatie met zonnepanelen? Ontvang hier offertes op maat

Er zijn heel wat mogelijkheden om je elektrische auto zo energieneutraal mogelijk op te laden. Of je nu kiest voor een oplossing waarbij je uitsluitend zonnestroom gebruikt of voor een oplossing waar zonne-energie en netstroom elkaar aanvullen: een laadpaalinstallateur helpt je bij het vinden van de juiste laadpaal.

Heb je nood aan verdere informatie? Heb je vragen over jouw specifieke situatie? Of wil je prijzen voor het installeren van laadpalen vergelijken? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat én deskundig advies. Zo vind je snel en eenvoudig de beste groene laadoplossing voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wenst u een laadpaal te installeren?
2*. Voor welke elektrische auto is de installatie bestemd?
3*. Wanneer wenst u de laadpaal te plaatsen?
4*. Heeft u reeds een elektrisch voertuig?
5*. Bent u ook geïnteresseerd in zonnepanelen?
6. Bijkomende informatie
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Laadpaal thuis
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: laadpaal thuis