Wat is een loadbalancer laadstation?

Een loadbalancer laadpaal is een laadpaal met dynamic load balancing (DLB). Eenvoudig uitgelegd regelen laadstations in die categorie de laadstroom met oog op het vermijden van een overbelasting van je elektriciteitsnet

Als je bijvoorbeeld tegelijkertijd je wagen oplaadt, een wasmachine opzet en een elektrisch fornuis in gang zet, vergt dat veel elektriciteit. Ondersteunt je laadpaal geen dynamic load balancing? Dan kan je elektriciteitsnet overbelast raken, wat zorgt voor stroomstoringen en springende zekeringen.

Een laadpaal mét dynamic load balancing houdt je energieverbruik in de woning in het oog. Gebruik je binnenshuis veel energie? Dan stuurt de laadpaal tijdelijk wat minder elektriciteit naar de batterij van je wagen. De elektrische auto laadt tijdelijk wat trager op, maar je krijgt niet te maken met stroomstoringen. Verbruik je binnenshuis minder energie? Dan laadt je wagen weer sneller op.

De laadstroom wordt dus op een dynamische manier beheerd – vandaar de naam – wat zorgt voor een gelijkmatigere belasting van je stroomnet.

Een witte elektrische auto op een tegelvloer voor een woning laadt op via een loadbalancer laadpaal.

Hoe een slimme laadpaal met dynamic load balancing werkt

Dynamic load balancing is een vorm van smart charging. Laadstations in die categorie verdelen het vermogen dat je elektriciteitsnet levert over 1 of meerdere laadpalen en je woning.

De intelligente algoritmes waarover laadpalen in die categorie beschikken, houden rekening met de beschikbare capaciteit van je netwerk, het op te laden voertuig en het energieverbruik in en rond je woning.

In de praktijk gaat dat als volgt:

1

Analyse elektriciteitsgebruik

De laadpaal analyseert hoeveel elektriciteit je binnenshuis verbruikt. Daarvoor communiceert het laadstation om de zoveel tijd met je meter.

2

Communicatie met de meter

Heb je een digitale meter? Dan communiceert de laadpaal via de P1-poort. Bij analoge meters zal de installateur een extra kWh-teller in de zekeringkast plaatsen. De laadpaal communiceert dan met die teller.

3

Voorrang aan de woning

Je elektrische toestellen binnenshuis krijgen voorrang op het laadproces van je elektrische voertuig.

4

Dynamisch beheer van de laadstroom

De laadpaal verdeelt de laadstroom over je elektrische auto en de rest van de woning.

Een laadpaal zonder dynamic load balancing werkt met static load balancing. Daarover lees je meer in dit artikel.

Je elektrische auto goedkoper opladen met dynamic load balancing

Laadpalen met dynamic load balancing kunnen, naast je stroomverbruik, ook de energieprijzen in de gaten houden. Ze gaan daarvoor niet ten rade bij je energieleverancier, maar houden wel rekening met het piek- en daltarief.

De laadpaal wacht dan bijvoorbeeld tot het daltarief van toepassing is en begint dan pas met het opladen van je elektrische wagen. Zo laadt je jouw auto voordelig op. 

Heb je een zonnepaneelinstallatie? Dan kan de slimme laadpaal daar ook rekening mee houden en zoveel mogelijk van je gratis zonne-energie gebruiken om je elektrische auto op te laden.

Thuis slim je energie beheren?
Een expert helpt je bij het vinden van een laadoplossing op maat.
arrow Vergelijk gratis offertes

Heb ik dynamic load balancing verplicht thuis nodig?

Voor een gewone installatie met een enkel laadpunt is dynamic load balancing niet verplicht. Als je meerdere laadpunten aansluit op je elektriciteitsnet, is het in sommige gevallen wel verplicht om de laadstroom dynamisch te laten beheren. Een professioneel installateur analyseert de situatie bij jou thuis en informeert je over je opties en verplichtingen.

Voordelen van dynamic load balancing

Voor de meeste gezinswoningen is dynamic load balancing dus niet verplicht. Het kan evenwel interessant zijn om voor een loadbalancer laadpaal te kiezen.

Voordeel 1: Probleemloos elektriciteit verbruiken

De meeste woningen beschikken anno 2024 nog over een 1-fasige elektrische aansluiting. Zo’n aansluiting levert doorgaans een vermogen van 9,2 kW. Laat je een laadpaal met een vermogen van 7,4 kW installeren? Dan heb je, tijdens het opladen van de wagen, nog maar 1,8 kW aan elektriciteit ter beschikking. Daarmee kun je gerust even de tv opzetten, maar als je ook de wasmachine (zo’n toestel verbruikt gemiddeld 2,5 à 3 kW) aanzet, is je netwerk al overbelast. 

De oplossing? Je elektriciteitsnet verzwaren (wat tevens toelaat om een laadpaal met een hoger vermogen te installeren) of een laadpaal met dynamic load balancing kiezen.

Voordeel 2: Fiscale voordelen voor slimme laadpalen met DLB

Wil je in aanmerking komen voor een belastingvermindering voor de aanschaf en installatie van je laadpaal? Dan moet je wél kiezen voor een slimme laadpaal met dynamic load balancing. Let wel: het voordeel wordt enkel toegekend voor laadpalen die tot en met 31 augustus 2024 geïnstalleerd worden.

Voordeel 3: Je wagen voordeliger opladen

Een laatste voordeel: met een slimme loadbalancer laadpaal kun je flink besparen op je energiefactuur. De laadpaal verzekert dat je jouw wagen zo voordelig mogelijk oplaadt met je eigen zonne-energie of energie aan het daltarief.

Een man, dame en jong meisje staan voor een elektrische wagen die oplaadt via een slimme loadbalancer laadpaal. Dankzij dynamic load balancing kunnen zij de energie van hun zonnepanelen optimaal verdelen over woning en wagen, zonder hun elektriciteitsnet te overbelasten.

Wat kost een laadpaal met load balancer?

Wil je de optie dynamic load balancing toevoegen aan je laadpaal? Dan betaal je gemiddeld 150 à 200 euro extra

Houd er rekening mee dat de prijzen voor laadpalen sterk verschillen afhankelijk van onder meer het vermogen, de ondersteunde functies en het type laadstation.

Jouw laadpaal voor de beste prijs?
Ontvang en vergelijk gratis offertes op maat.

Dynamic versus static load balancing 

De tegenhanger van een laadpaal met dynamic load balancing is een laadpaal met static load balancing

Een static load balancing laadpaal hanteert steeds een vaste laadsnelheid. Zo’n laadstation houdt geen rekening met je overige elektriciteitsverbruik. De laadpaal levert steeds zijn maximale vermogen. 

Dat betekent dus ook dat je tijdens het opladen van de wagen minder elektriciteit kunt verbruiken in en rond je woning. Als je een aansluiting met een beperkt vermogen hebt, wilt dat zeggen dat je bijvoorbeeld niet ook even een wasmachine kunt opzetten. Doe je dat wel? Dan kan de elektriciteit uitvallen.

Welke laadpalen hebben load balancing?

Elke laadpaal doet aan een vorm van load balancing. Gewone laadpalen doen aan static load balancing. De meeste slimme laadpalen doen aan dynamic load balancing.

Bij de meeste laadpalen wordt de dynamic load balancing functie expliciet vermeld. Sommige fabrikanten verwijzen naar dynamic load balancing als bijvoorbeeld de ‘Power Boost Functie’. 

Een installateur gaat samen met jou op zoek naar de laadpaal met de juiste functies.

Dynamic load balancing in aparte module

Sommige laadpalen geven je de optie om de dynamic load balancing functie achteraf toe te voegen aan het systeem. De functie is dan niet ingebouwd in de laadpaal, maar verwerkt in een aparte module. Die module kun je na aanschaf en installatie gemakkelijk bijbestellen. 

Een installateur sluit een loadbalancer laadpaal aan bij een familie thuis. Hij draagt een witte veiligheidshelm, blauwe handschoenen en een donkerblauw werkhemd.

Vergelijk opties en offertes en vind de juiste laadpaal voor bij jou thuis

Je elektrische wagen opladen en tegelijk je totale stroomverbruik intelligent beheren? Met een dynamic load balancing laadpaal is dat perfect mogelijk. Maar wat is nu de juiste laadpaal voor bij jou thuis? Met de hulp van een ervaren installateur vind je snel en eenvoudig de laadpaal die past bij jouw situatie, wensen en budget.

Wil je snel en eenvoudig opties en prijzen voor jouw project vergelijken? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies van specialisten en offertes op maat van jouw project

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wenst u een laadpaal te installeren?
2*. Voor welke elektrische auto is de installatie bestemd?
3*. Wanneer wenst u de laadpaal te plaatsen?
4*. Heeft u reeds een elektrisch voertuig?
5*. Bent u ook geïnteresseerd in zonnepanelen?
6. Bijkomende informatie
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Laadpaal thuis
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: laadpaal thuis