Inhoud
Hoe en waar kun je de tarieven voor openbare laadpalen vinden?
Online vind je meerdere bronnen met een overzicht van de locaties en tarieven van laadpalen in België.
Kaart met laadpunten
Een bekend voorbeeld is de kaart met laadpunten die ter beschikking wordt gesteld door de Vlaamse overheid. Je vindt er een volledig overzicht van gewone publieke laadpunten en openbare snelladers in heel Vlaanderen.
Laadpunt in de buurt zoeken
Via Google maps kun je zoeken naar een laadpunt in jouw buurt. Daarnaast kun je via de app van de uitgever van je laadpas gericht zoeken naar laadpunten van de betreffende uitgever.
Prijzen per kWh: Wat betaal je gemiddeld voor het gebruik van een openbare laadpaal?
Voor het opladen van je elektrisch voertuig (EV) mag je mikken op een prijs van gemiddeld 40 à 75 eurocent per kWh – overige kosten niet meegerekend. Dat komt neer op een kost van zo’n 7 à 13 euro per 100 kilometer rijden, afhankelijk van het verbruik van je EV.
Om gebruik te maken van een publieke of openbare laadpaal heb je vaak een laadpas nodig. Bij andere laadpalen kun je betalen via bijvoorbeeld een mobiele applicatie of via een speciale QR-code.
Welke kosten betaal je als je een openbaar laadpunt gebruikt?
- Start- of transactiekost. Bij de meeste laadpunten betaal je een vaste kost per laadsessie. Het precieze bedrag is afhankelijk van de aanbieder.
- Connectiekost. De zogenaamde ‘idle fee’ is de extra kost die je betaalt voor het parkeren aan de laadpaal zelf – ook als je EV niet meer aan het opladen is. De tarieven verschillen sterk per laadpunt.
- Laadkost. Uiteraard betaal je ook voor de gebruikte energie.
- Extra kost voor snelladen. Je elektrische auto snelladen met een DC-snellaadpaal is een stuk duurder dan je wagen opladen met een gewone, publieke AC-laadpaal.
- Extra kost van de laadpaaleigenaar. Als een onderneming of bedrijf een laadpaal ter beschikking stelt, mag het zelf bepalen welke tarieven ze hanteren.
- Extra kost voor de laadpas. De uitgever van je laadpas kan nog een extra kost aanrekenen. Het kan gaan om een percentage (meestal 5 à 10 procent) van het totale bedrag dat je al moest betalen of een vaste extra kost.
- Abonnementskost. Voor sommige laadpassen betaal je een maandelijkse abonnementskost.
Wat betaal je nu precies? Mik, voor het gebruik van een gewone AC-laadpaal, op een kost van 50 à 70 cent per kWh, inclusief start- en connectiekosten. Voor een snellader betaal je tussen de 65 en 90 cent per kWh, of meer.
Welke openbare laadpaal is het goedkoopst?
Welke laadpaal het voordeligst is, hangt af van heel wat factoren. Het kan in ieder geval lonen om de prijzen van verschillende aanbieders van laadpassen te vergelijken.
Gebruik je regelmatig een openbaar laadpunt? Dan is een laadpas met abonnement voordelig. De prijs per oplaadbeurt ligt vaak een stukje lager. Wie slechts af en toe een publiek laadstation gebruikt, komt meestal voordeliger uit zonder abonnement.
Snelladen is doorgaans een stuk duurder dan laden met een gewone openbare laadpaal. Je bespaart gemakkelijk 20 eurocent of meer uit door geen snellader, maar een gewone laadpaal te gebruiken.
Je elektrische auto opladen op het werk? Dat kan! Meestal liggen de kosten voor het gebruik van een openbare laadpaal van je werkgever een stuk lager.
Gratis laadpunten in België
Er zijn ook winkel(keten)s die hun publieke laadpalen gratis ter beschikking stellen. Gratis laadpunten worden echter steeds zeldzamer.
Alternatief: Goedkoop elektrisch laden bij je thuis
De voordeligste optie op lange termijn? Je elektrische auto gewoon thuis opladen. Je eigen privé laadpaal gebruiken zal over het algemeen een stuk minder kosten dan een openbare laadpaal gebruiken.
Mik op een kost van zo’n 0,20 à 0,30 euro per kWh, afhankelijk van de tarieven van je energieleverancier. Heb je thuis een zonnepaneelinstallatie? Dan kun je gratis groene stroom gebruiken om je wagen op te laden.
Benieuwd welke laadstation voor jou het meest voordelig is? Vraag advies aan experts
Een eigen laadpaal is en blijft de goedkoopste manier om je elektrische wagen op te laden. Je verdient jouw investering met een privé laadpunt dan ook vrij snel terug. Overweeg je thuis een laadstation te laten installeren? Ben je benieuwd naar de kosten die daarbij komen kijken? Of, heb je andere vragen over privé laadstations?
Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes en advies van specialisten. Zo vind je snel en eenvoudig de juiste oplossing voor jouw situatie.