Inhoud
Wat voor materiaal is dekton?
Dekton is een mix van glas, kwarts en porselein. De verschillende natuurlijke bestanddelen worden samengeperst tot een stevig en duurzaam keukenwerkblad. Door die bijzondere samenstelling en vervaardiging kan dekton in vrij dunne maar uiterst stevige lagen worden geplaatst.
Prijs: Wat kost een dekton keukenblad per vierkante of lopende meter?
Dekton keukenbladen zijn er in allerlei uitvoeringen en diktes. Mik op een startprijs van 280 euro per strekkende meter voor een werkblad met een dikte van 12 millimeter en een diepte van 62 centimeter.
Reken op een startprijs van 450 euro per vierkante meter voor een werkblad met eenzelfde dikte.
Opties en soorten
Welke opties bieden dekton keukenbladen?
1. Kleuren: van zwart of wit tot kleurencombinaties naar wens
Dekton is verkrijgbaar in zowel effen als gemengde kleuren. Je hebt keuze uit zachte, maar ook uit een heel resem fellere, meer moderne kleuren. Roesteffecten, gemarmerde looks en andere designs zijn ook mogelijk.
2. Reliëf
In een dekton werkblad kan ook reliëf aangebracht worden. Zo kun je dekton voorzien van bijvoorbeeld een hout- of steenstructuur.
Variaties in kleur en structuur dragen bij aan de natuurlijke charme van dekton aanrechtbladen. Het materiaal is vrij constant van kleur.
3. Glanzend of mat
Dekton kan gepolijst of geborsteld worden. Je hebt dus keuze tussen glanzende en matte dekton werkbladen.
4. Dikte van het werkblad
Dekton kan verwerkt worden tot een erg dun werkblad, maar kan ook in dikkere uitvoeringen geplaatst worden.
Voordelen en nadelen van een dekton aanrechtblad
We zetten hieronder enkele belangrijke eigenschappen en kenmerken van dekton op een rij.
Voordelen
Welke voordelen biedt dekton?
Hoge dichtheid en niet-poreus
Door het samenpersen van de verschillende bestanddelen (kwarts, glas en porselein) ontstaat een dicht oppervlak met een extreem lage poreusheid – een werkblad, dus, waar geen vocht in kan trekken.
Veelzijdig
Van zachte keukenbladen met een natuurlijke uitstraling tot strakke moderne werkbladen: dekton past bij nagenoeg elke keukenstijl.
Krasbestendig
De hoge dichtheid zorgt ervoor dat dekton niet snel slijt en bijzonder krasbestendig is.
Duurzaam en onveranderlijk
Het materiaal gaat bijzonder lang mee en blijft er als nieuw uitzien. Waar andere materialen verweren, is dat bij dekton niet het geval.
Bestand tegen extreme temperaturen
Dekton is bestand tegen extreem hoge temperaturen. Het werkblad zal niet smelten of verkleuren als je er een hete pot of pan op zet. Onderzetters gebruiken is niet nodig.
Uv- en vlekbestendig
Dekton verkleurt niet onder invloed van uv-stralen. Ook met blijvende vlekken hoef je niet in te zitten: koffie en wijn of zelfs afvoerreiniger zorgen niet voor permanente vlekken op je dekton aanrechtblad. Zelfs de meest hardnekkige vlekken kun je verwijderen.
Nadelen
Dekton kent nagenoeg geen nadelen.
- Prijzig. Dekton behoort tot de duurste materialen voor je nieuwe aanrechtblad. De interessante technische eigenschappen en de lange levensduur maken wel dat de prijs-kwaliteitsverhouding van dit materiaal uitstekend is.
- Schade bij grote impact. Scherpe en zwarte voorwerpen die op een dekton werkblad vallen, kunnen schade veroorzaken. Vooral de randen van het werkblad zijn gevoelig.
Hoe dunner het werkblad, hoe gevoeliger. Over het algemeen wordt bij dekton werkbladen gekozen voor een opbouwspoelbak of een spoelbak waarvan de rand boven het werkblad uitsteekt.
Waarom is dekton zo duur?
Dekton is een hoogwaardig en duurzaam materiaal. De bestanddelen zijn vrij prijzig, het productieproces is niet goedkoop, en de plaatsing vergt kennis en expertise.
Wat is beter: composiet of dekton?
Dekton is veel beter bestand tegen hitte dan composiet. Composiet is een harshoudend materiaal, en daarom gevoeliger voor hoge temperaturen. Een composiet werkblad kan smelten en verkleuren. Wat met dekton niet kan gebeuren.
Dekton is ook sterker dan composiet. Dat en de hoge vlekbestendigheid maken dekton een uitstekende keuze voor intensief gebruikte keukens.
Over het algemeen is dekton dus wat beter dan composiet. Wat de beste optie is voor jouw keuken, bespreek je best met een keukenadviseur. Die verkent de opties en mogelijkheden binnen jouw budget en bekijkt welke materialen het beste passen bij jouw kookgewoontes.
Onderhoud van een dekton keukenblad
Dekton is uitermate onderhoudsvriendelijk en vergt geen bijzonder of periodiek onderhoud. Het materiaal is niet gevoelig voor vuil en vlekken, kan gerust tegen een kras en is bestand tegen meer agressieve reinigingsmiddelen.
Je dekton aanrechtblad schoonmaken doe je heel eenvoudig met een doek en neutrale zeep. Spoel goed af en maak het werkblad droog na elke poetsbeurt.
Krassen in dekton verwijderen
Dekton zou in theorie geen krassen mogen vertonen. Wat wel kan, is dat een metalen voorwerp een afdruk of streep nalaat op je dekton werkblad. Met een metaalreiniger en water kun je de streep weer verwijderen. Schoonmaakazijn of een anti-kalkproduct gebruiken kan ook.
Dekton keukenblad kopen en plaatsen? Vergelijk offertes en opties op maat
Benieuwd of dekton de goede keuze is voor jouw keuken? Via onderstaand formulier kun je heel eenvoudig online advies inwinnen en vrijblijvende offertes op maat aanvragen. Zo kun jij prijzen en opties vergelijken. Plus, vind je een oplossing die past bij jouw wensen, noden en budget.