Inhoud
Hoe kies je de juiste kleur voor je keuken? Volg deze 6 stappen
Ga je voor de populairste kleur van het seizoen, volg je jouw persoonlijke smaak of ben je helemaal overtuigd van de charmes van zwarte keukens? Wie al een bepaalde kleurfamilie in gedachten heeft, is er helaas nog net niet helemaal.
Bij het kiezen van de juiste keukenkleur komt heel wat meer kijken dan het kiezen van een basiskleur. Met onderstaande 6 stappen maak je het jezelf een stuk eenvoudiger en stel je het perfecte kleurenpalet samen voor jouw keuken:
Stap 1: Licht of donker: Wil je de keuken groter of kleiner doen lijken?
Een belangrijke eerste overweging om te maken: ga je voor een overwegend donker of een overwegend licht kleurenpalet? De grootte van je keuken is daarbij alvast belangrijk.
Lichte kleuren
Lichte kleuren doen je keuken ruimer en meer open lijken. Ze reflecteren het licht – kunstmatig of natuurlijk – beter, waardoor je keuken ook helderder oogt.
Hoe lichter het kleurenpalet, hoe groter je keuken lijkt.
Voor kleine keukens en keukens met weinig natuurlijk licht zijn lichtere tinten een bijzonder goede keuze. Toch graag een paar donkere toetsen? Dat kan zeker: met donkere accenten creëer je diepte en contrast.
Donkere kleuren
Donkere kleuren kunnen een ruimte kleiner doen lijken. In een heel kleine keuken zijn donkere kleuren daarom niet ideaal. Een donker kleurenpalet kan daarnaast zwaar en zelfs somber ogen.
Toch zijn donkere keukens bijzonder populair. Een donkerder kleurenpalet oogt elegant, stijlvol en een tikkeltje mysterieus. Donkere interieurs vallen op en kunnen warmer aanvoelen.
Stap 2: Warme versus koude kleuren
Zowel donkere als lichte kleurenpaletten kunnen warm of koud zijn. De ondertoon bepaalt de warmte van de kleur – zelfs in volledig witte of zwarte keukens.
Koude kleuren
Een koud kleurenpalet is ideaal voor een functionele, praktische keuken waar het gebruiksgemak centraal staat. Kies hier voor kleuren met een blauwe of groene ondertoon.
Warme keuken
In leef- of woonkeukens, waar gezelligheid centraal staat, is een warm kleurenpalet de logische optie. Kies voor kleuren met een rode, oranje of gele ondertoon.
Blauw is niet per sé koel – rood is niet per sé warm
Ook een witte keuken kan warm zijn. Gebroken wit met een gele ondertoon oogt bijvoorbeeld warmer dan helder wit.
Voorts wordt een op zich koele kleur zoals blauw warmer als je een schakering met een warme ondertoon kiest. Omgekeerd geldt ook: een warme kleur als rood wordt koeler door een koele ondertoon.
Stap 3: Let op de lichtinval en oriëntatie van de ramen
Een erg mooie kleur in de winkel, maar op jouw keukenmuur blijkt die toch niet helemaal wat je verwachtte. Een probleem dat doe-het-zelvers al eens durven hebben.
De lichtinval in je keuken heeft een groot effect op hoe de kleur van de muurverf er werkelijk uit komt te zien. Let zowel op de kleur van het daglicht als op de kleur van de functionele verlichting en sfeerverlichting.
In een notendop:
Noordelijke oriëntatie: koele, blauwe gloed
In een keuken met noordelijk gerichte ramen komt koel licht binnen dat de kleuren in de keuken wat afvlakt.
Met warmere tinten zorg je voor evenwicht. Koele tinten in een noordelijk gerichte ruimte worden (nog) killer.
Zuidelijk gericht: warme, gele gloed
Zijn de keukenramen op het Zuiden gericht? Dan valt er warm licht binnen.
Het kan warmere tinten zwaarder maken. Koelere tinten brengen de kamer in evenwicht.
Westelijk georiënteerd: dynamische gloed
Westelijk georiënteerde ramen ontvangen ‘s morgens koel licht dat, naarmate de dag vordert, warmer wordt.
Vermijd zowel donkere als felle kleuren om een te intens effect te voorkomen. Lichtere kleuren en pasteltinten zijn ideaal.
Oostelijke oriëntatie: dramatische veranderingen
Zijn de keukenramen naar het Oosten gericht? Dan geldt het omgekeerde: ‘s ochtends geniet je van een warme gloed die doorheen de dag koeler wordt.
Het verschil in lichttemperatuur is doorheen de dag het grootst in deze keukens.
Warme kleuren komen niet volledig tot hun recht in dit type keuken, terwijl lichtere en koelere tinten versterkt worden.
Stap 4: Keukenstijl: modern, Japandi, landelijk, industrieel of klassiek?
Heb je een bepaalde keukenstijl op het oog? Dan is het interessant om daarover inspiratie op te doen. Enkele opties:
- Modern. In moderne keukens vind je eigenlijk alle kleuren terug: van strak rood tot hemelsblauw. Helemaal in trek zijn monochrome kleurenpaletten, waarin je verschillende schakeringen van eenzelfde kleur terugvindt.
- Japandi en Scandinavisch. Beide keukenstijlen maken veelvuldig gebruik van zachte, natuurlijke kleuren en materialen. Ook pasteltinten komen aan bod. Belangrijk is dat het geheel harmonisch en rustgevend oogt.
- Landelijk. In typische landelijke keukens vind je vooral warme witte tinten terug. Aardetinten en zachte kleuren zijn zeker ook op hun plek, net als hout.
- Industrieel. In industriële keukens vind je een combinatie van zwart, grijs en wit, maar ook een overvloed aan metaaltinten als koper, messing en chroom. Ook houten en betonnen elementen zijn welkom.
- Klassiek. Klassieke keukens zijn statig en elegant. Kies bijvoorbeeld voor luxueuze tinten zoals aubergine, donkerblauw of diepgroen, gecombineerd met gouden accenten en witte elementen. Ook tijdloze kleuren zoals wit, grijs, zwart en bruin zijn meer dan geschikt. Cruciaal is de sierlijke afwerking van de keuken: wie zich daaraan houdt, kan zich het gebruik van nagenoeg alle kleuren permitteren.
Stap 5: Sfeer, smaak en stemming
Elke kleur straalt een andere sfeer uit. Volg bij het kiezen van de keukenkleur ook zeker je gevoel. Hoe hip herfstkleuren ook mogen zijn. Als jij ze spuuglelijk vindt, kies je beter een andere kleur.
Daarnaast kan je rekening houden met de kleurenpsychologie, waarbij elke kleur een bepaald effect heeft op je stemming en sfeer in de ruimte.
Stap 6: Bepaal het kleurenpalet voor de volledige keuken
Fel paarse muren, okergele keukenkastjes en een neon oranje aanrechtblad? Het is allicht geen geweldige combinatie.
Bij het kiezen van de juiste keukenkleuren let je best niet enkel op de kleuren van de wanden. Hou ook rekening met de kleur van het plafond, de vloer, de keukenblokken en -kasten, een eventueel keukeneiland, de spatwand en het aanrechtblad.
Alle elementen moeten samen een geheel vormen. Door de elementen en hun kleuren en structuren goed op elkaar af te stemmen, creëer je een samenhangend geheel met een sterke uitstraling.
Te veel kleuren? Dan oogt je keuken druk. Kies liever voor een beperkt aantal kleuren en speel met structuren (zoals hout, lamelwanden en tegels), nuances, contrasten en schakeringen.
Monochrome keukens zijn een goed voorbeeld van hoe je met weinig verschillende kleuren toch een interessant schouwspel creëert.
Leuke opties
Mag het wat fleuriger? Overweeg deze leuke opties:
Magneetverf
Snel een boodschappenlijstje, take-out menu en het laatste kunstwerk van je kleintje tegen de muur kleven? Met magneetverf is het mogelijk. Je kunt magneetverf gemakkelijk overschilderen met een kleur naar wens. Nog een optie is een magneetvlies – daar verf je ook probleemloos overheen.
Bordverf of krijtverf
Een muur om je favoriete recepten op te noteren, je creatieve zelf uit te leven of de keukenvoorraad bij te houden. Met een accentmuur in bordverf kan dat. Bordverf is afwasbaar en te vinden in allerlei kleuren en structuren.
Accentmuren
Wil je een vrij neutraal keukenontwerp, maar ben je dol op een bepaalde felle, levende of net heel donkere en gedempte kleur? Dan is een accentmuur in de keuken een goed idee – ook voor heel kleine keukens. Denk aan een wit met grijze keuken waar een felrode, knalgele of kikkergroene muur de aandacht trekt.
Metallic muurverf
Metallic muurverf heeft een aangename glans en is te vinden in koperen, bronzen, gouden en zilveren tinten. Ideaal in keukens met een industrieel kantje, en een ontzettend leuke optie voor de spatwand, een keukenkastje of een accentmuur.
Keukenkastjes schilderen: grote verandering, zachte prijs
Door enkel de keukenkastjes te schilderen, geef je de ruimte een frisse, nieuwe look. Dat hoeft bovendien niet veel te kosten: een doeltreffende make-over voor een klein budget.
Handige tips
Kleur op de muren aanbrengen doe je niet zomaar. Enkele tips:
Tip 1: Gebruik een testertje voor je een grote voorraad verf inslaat
Een kleur die je in de winkel prachtig lijkt, kan bij thuiskomst plots ontzettend tegenvallen. Dat ligt doorgaans aan de lichtinval (zie boven in dit artikel). Vaak is er ook een verschil tussen de kleur op de kleurwijzer, de kleur in de verfpot en de kleur (gedroogd) op je muur.
De oplossing? Gebruik een testertje of testpotje om een realistisch beeld te krijgen van hoe de kleur er écht uitziet in jouw keuken.
Tip 2: Wat is de beste soort verf voor de muur van je keuken?
In de keuken gebruik je best verf die:
- Bestand is tegen een stootje
- Bij voorkeur afwasbaar en waterafstotend is
- Een beschermend laagje biedt
Lakverf, acrylverf en alkydverf zijn goede opties.
Ook kalkverf is een goede optie. Kalkverf gaat condensatie en schimmelvorming tegen door waterdampen deels te absorberen. Ze zijn ook uitermate geschikt voor mensen met allergieën.
Let op met verven die formaldehyde en isothialzolinone bevatten. Die kunnen, bij gevoelige mensen, huidirritatie en ademhalingsklachten veroorzaken.
Tip 3: Laat een custom kleur mengen
Vind je niet meteen de kleur waar je naar op zoek was? Dan kun je bij de meeste verf- en doe-het-zelf-zaken terecht voor verf in een op maat gemengde kleur. Je kiest dan exact de tint die bij je past. Bij veel winkels kun je ook een custom gemengd testertje aanschaffen.
Tip 4: Win advies in bij een keukenspecialist
Het kiezen van het juiste kleurenpalet kan een hele uitdaging zijn. Ook vergt het schilderen van de keuken de nodige kennis, veel werk, tijd en wat geduld. Advies inwinnen bij een keukenspecialist is een goed idee. Ook kun je de klus uitbesteden aan een vakman om tijd, kosten en energie te besparen.
Jouw keuken in een nieuw jasje? Vind de juiste keukenspecialist voor jouw project
Het kleurenpalet heeft een enorme invloed op de sfeer van je keuken. Een keukenexpert helpt je bij het kiezen van de juiste kleur(en), het vinden van de ideale keukenverf en het netjes afwerken van je keuken.
Op zoek naar de juiste vakman? Vraag gratis naar vrijblijvende offertes via onderstaand formulier. Ontvang ook deskundig advies van keukenprofessionals. Zo vind je snel en eenvoudig de juiste vakspecialist voor jouw project!