Inhoud
Waarom donkere kleuren kiezen voor je keuken?
Net als zwarte keukens winnen donkere keukens razendsnel aan populariteit. Een donkere keuken oogt warm, uitnodigend en een tikkeltje mysterieus.
Elegante, stijlvolle look
Donkere keukenblokken en -kasten geven elke keuken een elegante en gesofisticeerde uitstraling. Met donkere kleuren voeg je – zelfs met een kleiner budget – een vleugje luxe toe aan je keuken.
Een beetje edgy, een beetje moody
Hoewel donkere keukens steeds populairder worden, zijn ze nog steeds eerder de uitzondering dan de regel. Zo’n donkere keuken valt dan ook op: een moody, bijna edgy aanvulling op je interieur.
Wanneer is een donkere keuken geen goed idee?
Donkere keukens hebben ook enkele nadelen. Ze passen daarom niet in elke woning. Enkele situaties waarin donkere keukens niet vanzelfsprekend zijn:
Toch graag een donkere keuken? Verder in dit artikel vind je handige tips waarmee je jezelf verzekert dat jouw donkere keuken niet te zwaar oogt.
Kleine ruimte
Donkere kleuren doen zelfs de grootste ruimtes kleiner ogen. Dat optisch verkleinend effect wil je allicht vermijden als je keuken in een eerder kleine ruimte staat.
Donkere hoek
Donkere keukenblokken in donkere hoekjes verkleinen een keuken nog meer. Dit probleem kun je gelukkig vrij eenvoudig oplossen met de juiste keukenverlichting, of met een mix van donkere en lichte elementen.
Weinig licht
Een keuken zonder raam of met weinig natuurlijk daglicht zal op zich al wat kleiner ogen. Door enkel donkere kleuren toe te voegen, versterk je dat effect.
Welke kleur in een donkere en/of kleine ruimte?
Om donkere en kleine ruimtes groter te doen ogen, gebruik je lichte kleuren. Reflecterende oppervlakken (zoals lichtgekleurde kasten met hoogglans afwerking en spatwanden of aanrechtbladen in roestvrij staal) doen een keuken ook groter lijken.
Wil je echt graag een donkere keuken, maar is de ruimte op zich al donker en klein? Introduceer dan donkere accenten. Daarmee doe je de keuken niet klein en zwaar ogen, maar creëer je juist diepte en contrast. Denk aan donkere grepen, plinten, keukentoestellen, accentmuren of een stijlvolle donkere vitrinekast.
Is een zwarte of donkere keuken handig?
In donkere keukens, zeker met een matte afwerking, vallen vingerafdrukken, vegen en andere verontreinigingen minder snel op. Het blijft evenwel belangrijk om je keuken regelmatig te onderhouden.
Soorten donkere keukens: materialen, kleuren en aankleding
Donkere keukens bieden heel wat interessante opties. Een overzicht:
1. Donkere keukenkleuren
Er zijn heel wat stijlvolle donkere kleuren die prachtig staan in je keuken. Enkele leuke opties:
Zwart
Zwarte keukens ogen ontzettend chique. Combineer zwart met hout voor meer warmte, of ga voor luxe met een marmeren werkblad.
Grijs
Zwart is zeker niet de enige donkere keukenkleur met klasse. Grijze keukens ogen wat zachter en subtieler dan zwarte keukens. Combineer een grijze keuken met een licht blad en verwerk verschillende grijze tinten in het interieur.
Bruin
Bruin is een ontzettend warme, uitnodigende tint. Je vindt heel wat interessante bruine tonen: van diep karamelbruin tot bijna beige, zanderige tinten. Combineer met donker houten elementen voor een monochrome keuken. Of, creëer interessante contrasten met wit, okergeel of warm oranje.
Aubergine
Aubergine is een unieke, diepe en warme paarse tint met een exclusieve, elegante uitstraling. Ideaal voor klassieke keukens waar stijl voorop staat.
Donker eiken of ander hout
Keukens vol elementen in donker hout passen perfect binnen de landelijke keukenstijl. Kies voor een glanzende afwerking voor een meer moderne look. Combinaties met zowel lichtere als donkere kleuren kunnen interessante resultaten opleveren.
Donkerblauw
Ook donkerblauw is een geliefde donkere keukenkleur met heel wat interessante schakeringen. Ga voor monochroom blauw met lichte en donkere tinten, of combineer met witte of andere lichte elementen voor een stijlvolle keuken.
Welke donkere kleur is tijdloos?
Donkere kleuren als zwart, grijs, donkerblauw en bruin zijn tijdloos: ze overleven de meeste keukentrendwisselingen en gaan goed samen met andere materialen en kleuren.
2. Warme of koude donkere keuken
Donkere kleuren kunnen zowel warm als koel ogen. Belangrijk is de ondertoon. Een donkere kleur met een rode, gele of paarse ondertoon ogen doorgaans warm. Een blauwe ondertoon zorgt meestal voor een koelere look.
3. Donkere keuken met lichte accenten
Een geheel donkere keuken kan wat zwaar overkomen. Combineer een donkere kleur met lichter gekleurde accenten om het geheel op te liften. Jij bepaalt zelf wat de ideale balans is voor jouw keuken.
Welke kleur voor de vloer?
Donkere keukenblokken passen prachtig samen met lichte, houten vloeren. Ook een vloer in betonlook, een gietvloer of een licht gekleurde tegelvloer gaan goed samen met een donker keukeninterieur.
Kies ook voor het plafond voor een lichtere tint. Zo oogt je keuken vanzelf een stuk ruimer.
Welke kleur voor de muur?
Donkere keukenkasten en aanrechtblokken contrasteren mooi met licht gekleurde keukenwanden. Lichte keukenwanden reflecteren bovendien meer licht, waardoor je donkere keukenblokken bijna letterlijk in de spotlight komen te staan.
4. Lichte keuken met donkere accenten
Mag het nog een tikkeltje lichter? Dan is het perfect mogelijk om donkere accenten te leggen in een lichte keuken. Die zorgen voor diepte, structuur en interessante contrasten.
Lichte keuken met donker blad
Een goede manier om donkere elementen te verwerken in een lichte keuken is het gebruik van een donker aanrechtblad. Kes bijvoorbeeld voor een aanrecht in een donkere tint betonlook, ga voor een donkere houtsoort of kies voor luxueus zwart marmer of graniet.
5. Keukenstijlen
Donkere keukenkleuren passen goed in nagenoeg elke keukenstijl.
- Moderne keuken: kies voor een minimalistisch, monochroom design of ga voor keukenkasten in een donkere kleur met hoogglans afwerking.
- Landelijke keuken: gebruik een mix van neutrale donkere kleuren en donker hout.
- Industriële keuken: combineer donkere kleuren met metalen tinten en hout.
- Klassieke keuken: ga voor donkere keukenelementen met een sierlijke afwerking.
- Japandi of Scandinavisch: gebruik warme, natuurlijke donkere kleuren om accenten te leggen.
Donkere kleuren gaan daarnaast goed samen met verschillende opstellingen. U-keukens, keukens met een kookeiland of parallelle keukens: het zijn slechts een paar van de vele, vele opties. Let er wel op dat de keukenindeling de natuurlijke lichtinval niet te veel belemmert.
Tips: Zo breng je een donkere keuken in evenwicht
De sfeer in een donkere keuken kan al snel wat drukkend en zelfs somber worden. Met deze tips zorg je (soms letterlijk) voor verlichting.
Tip 1: Zorg voor de juiste verlichting
En dat geldt dubbel als je keuken weinig of geen natuurlijk daglicht krijgt. Met tactische functionele verlichting garandeer je het nodige gebruikscomfort in de keuken. Sfeerverlichting helpt je de uitstraling en vibe van de keuken in de verf te zetten.
Tip 2: Gebruik een mix van materialen, structuren en kleurschakeringen
Donkere keukens kunnen al snel wat monotoon ogen. Door gebruik te maken van verschillende materialen creëer je diepte en structuur. Denk aan tegels, metaal (zoals warm koper of messing en koel chroom of roestvrij staal), hout en glas. Kies ook voor een kleurenpalet met een mix van lichtere en donkere tinten om de eentonigheid te doorbreken.
Tip 3: Gebruik lichte vlakken om donkere elementen tot hun recht te laten komen
Een goede manier om een donker keukeneiland of donkere keukenkast in de kijker te zetten? Zet ze tegen een lichter gekleurde achtergrond.
Het is, zeker in kleinere ruimtes, een goed idee om te kiezen voor een lichtere kleur voor de wanden en het plafond. Voor de keukenblokken zelf kun je dan probleemloos een donkere tint gebruiken.
Tip 4: Werk met lichte accessoires
In een donker interieur vallen lichte accessoires en elementen goed op. Ze zorgen ook voor een lichte toets, wat meer dan welkom kan zijn in een donker interieur.
Met kleurrijke elementen (zoals een knalrode toaster met retro design) kunnen de keuken een vrolijke toets geven.
Enkele elementen met een hoogglans afwerking kunnen helpen om het aanwezige licht (kunstmatig of natuurlijk) over de ruimte te verspreiden.
Inspiratie: 4 stijlvolle donkere interieurs
1. Donkere, industrieel-landelijke keuken
In deze donkere keuken vind je landelijke en industriële elementen. De zichtbare bakstenen wand en grove houten kasten geven de keuken een robuuste gezelligheid. Het grote raam zorgt voor voldoende licht in de donkere keuken.
2. Moderne, grijze met zwarte keuken met eiland
Hier werd gekozen voor een meer moderne, strakke en minimalistische look. Door te kiezen voor een rechte keuken met keukeneiland wordt het natuurlijke daglicht optimaal benut. De lage hanglampen zijn zowel praktisch als gezellig.
3. Moderne lichte keuken met donkere tegels
Een lichte, moderne keuken met een donkere tegelvloer, strakke look en ingebouwde apparatuur. Net als de zwarte tegels zorgt het donkere aanrechtblad voor een sterk contrast.
4. Luxe keuken in donkerpaars
In deze luxueus ogende koken werd gekozen voor een eenvoudig maar geslaagd kleurenpalet: aubergine, zwart en goud tegen een lichtere wand met grijze betonlook. De vele glanzende elementen en het glazen kastraam zorgen voor de nodige lichte toetsen.
Tijd voor een keukenrenovatie? Vind de juiste keukenspecialist voor jouw project
Donkere muren en een licht keukenblad – of net het tegenovergestelde? Welke richting je ook op wil met je nieuwe keuken: een keukenspecialist staat voor je klaar. Hij of zij helpt je met het maken van de juiste keuzes en overziet de plaatsing en installatie van je keuken.
Op zoek naar de juiste vakman voor jouw project? Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes.