Inhoud
3 soorten kleuren
‘Camel Coat’, ‘Digital White’, ‘Early Dew’, of ‘Brave Ground’: geen namen van excentrieke artiesten, maar namen van heel specifieke kleurtinten. Eerst de basis: hieronder bespreken we de 3 belangrijkste kleurcategorieën:
1. Warm
Warme kleuren stralen – je raadt het al – warmte uit. Het gaat om kleuren met een rode, oranje of gele ondertoon. Ook bepaalde tinten zwart worden tot de warme kleuren gerekend.
- Voordeel: Warme kleuren hebben een stimulerend effect en zorgen voor huiselijkheid en gezelligheid.
- Nadeel: Een overdaad aan warme kleuren kan een wat drukkend ogen.
2. Koel
Koele kleuren zijn kleuren met een blauwe, grijze of lichtpaarse ondertoon.
- Voordeel: Koele tinten hebben een rustgevend effect en ogen eerder strak.
- Nadeel: Een overdaad aan koele kleuren heeft al snel een verkillend effect.
Gebroken wit (met een gele ondertoon) is een warme kleur. Andere soorten wit – zoals digital white – zijn dan weer koele kleuren.
3. Neutraal
Neutrale tinten kunnen zowel koel als warm zijn en hebben een koele of warme ondertoon. Het gaat om kleuren als beige, grijs, bruin of wit. Kenmerkend: een neutrale kleur past bijna overal bij – een redelijk veilige keuze.
- Voordeel: Neutraal gekleurde muren zijn tijdloos en passen bij nagenoeg elk interieur – handig als je graag grondig herinricht of je woning wilt verkopen.
- Nadeel: Je creativiteit en expressie zijn enigszins beperkt. Daarom worden neutrale kleuren meestal gecombineerd met accentkleuren.
Kleuren combineren: 3 kleurenpaletten
Warme, koele en/of neutrale kleuren kun je (over het algemeen) op 3 manieren combineren:
Combinatie 1: Monochroom of toon-op-toon
Een monochroom kleurenpalet bevat verschillende tinten van eenzelfde kleur. Een keuken in een monochroom kleurenschema straalt rust uit.
Accessoires en keukendetails in contrasterende kleuren doorbreken het monochrome kleurenpalet.
Combinatie 2: Harmonieus
Een harmonieus kleurenpalet bevat een hoofdkleur en een kleur die meteen links of rechts van die hoofdkleur op het kleurenwiel ligt. Denk aan geel en licht oranje of licht groen, of rood met donkeroranje of donkerpaars.
Een harmonieus kleurenpalet straalt, net als een monochroom kleurenpalet, rust en eenheid uit. Harmonieuze kleurencombinaties hebben een ontspannend effect.
Combinatie 3: Complementaire of contrasterende kleuren
Complementaire kleuren liggen niet naast, maar tegenover elkaar op het kleurenwiel. Denk aan geel en paars of blauw en oranje.
De kleuren versterken elkaar en zorgen voor een interessant maar passend contrast. Complementaire kleurencombinaties brengen leven in de brouwerij. Ze geven je keuken een vrolijke, energieke uitstraling.
Hoe kies je de juiste kleur voor je keuken?
Heel eenvoudig de juiste keukenkleuren kiezen? Hieronder vind je 2 denkpistes:
Optie 1: Praktisch kiezen
Niet zo voor de hand liggend, maar een keukenkleur kan ook praktisch ingezet worden:
Kleur waarop minste vlekken zichtbaar zijn
Daarvoor kijk je naar de kleurextremen:
- Op een witte muur zijn kookvlekken gemakkelijk te spotten. Je weet dus precies welk stukje van de muur een kleine schoonmaakbeurt nodig heeft.
- Op een zwarte muur zul je de meeste kookvlekken niet snel zien.
Een kleine ruimte optisch vergroten met de juiste kleuren
Een kleine ruimte optisch vergroten doe je met grote vlakken in lichte kleuren. Met donkere accentkleuren (denk aan een zwarte kraan of accentmuur met donkere tegels) creëer je diepte in de keuken.
Cruciaal is het beperken van het aantal kleuren op je kleurenpalet. Hoe meer kleuren, hoe kleiner de ruimte oogt.
Welke kleur is tijdloos?
De meeste neutrale tinten, zoals (gebroken) wit, beige of grijs, zijn tijdloos. Je kunt met neutrale kleuren niets misdoen. Ze zijn waarschijnlijk over 20 jaar nog steeds zo in trek als vandaag.
Optie 2: Laat de keukenstijl je keuze beïnvloeden
Je kunt je kleurenpalet uiteraard ook kiezen aan de hand van de stijl van je keuken.
Meer dan een keukenstijl
Een keuken stylen voor gevorderden? Overweeg een combinatie van verschillende keukenstijlen.
Denk aan de industrieel landelijke keuken (waar het verweerde hout van de industriële keuken verzacht wordt met zachtere kleuren) of de landelijke moderne keuken (waar plek is voor feller wit en glanzend hout).
Landelijke keuken
In landelijke keukens vind je veel neutrale kleuren. (Gebroken) witte, beige en bruine tinten passen mooi in landelijke interieurs. Ook lichte, natuurlijke kleuren zoals olijfgroen doen het goed.
Accenten leggen, doe je bijvoorbeeld met roesttinten, oudroze, groene, blauwe en grijze tinten. Ook zwarte accenten zijn een optie – prachtig in bijvoorbeeld een landelijke industriële keuken.
Industriële keuken
In een industriële keuken vind je donkere kleuren gecombineerd met metaalaccenten. Denk aan een zwarte keuken met een accentmuur in koperkleur.
Verschillende donker groene, bruine en/of grijze kleuren doen het ook goed in industriële keukens. Felle kleuren zijn dan weer minder thuis in industriële keukens.
Laatste mode: Japandi-keukentrend
Dé keukentrend van dit jaar is de Japandi-keuken. Kenmerkend zijn de zachte, natuurlijke en overwegend lichte kleuren. Denk aan natuurlijk groene tinten, gebroken wit en pastelroze.
Accenten leg je met diepe, warme kleuren zoals sepia of een bruine karameltint.
Tips
Kleuren succesvol combineren? Volg onderstaande tips.
Tip 1: Speel met contrasten
Een volledig witte keuken (met witte keukenkasten, -toestellen en -meubels) ziet er al snel vlak en eentonig uit. Met contrasterende accentkleuren creëer je de nodige diepte. Zo bekom je ook een ruimtelijk effect.
Welke kleur bij een donkere vloer?
Een leuk voorbeeld: een tegelvloer in een donkere, warme tint kun je combineren met koele, lichte muren.
Tip 2: Hou rekening met de lichtinval
Natuurlijk of kunstmatig licht beïnvloedt de manier waarop we kleuren waarnemen. Houd bij je kleurkeuze dus rekening met de lichtinval.
Warm zonlicht (in bijvoorbeeld een zuidelijk gerichte keuken) is ideaal. Zonlicht complimenteert bijna elke kleur. Heel donkere en felle kleuren kunnen dan weer te zwaar in het oog springen.
In een keuken met weinig of geen natuurlijk licht kies je best voor warme kleuren. Koele tinten hebben in zulke keukens al snel een te verkillend effect.
Tip 3: Keukenelementen en -toestellen hebben óók een kleur
Bij keukenkleuren denk je waarschijnlijk in eerste instantie aan de muren en vloeren van je keuken. Houd er rekening mee dat elk keukenelement een kleur heeft die meespeelt in het kleurenpalet van de keuken.
Je keukenkasten dragen in het bijzonder bij aan de uitstraling en het kleurenschema van de ruimte.
Minder opvallend, maar net zo belangrijk, zijn de keukentoestellen. Een grote oven, de koelkast en zelfs je koffiezetapparaat, toaster en waterkoker dragen bij aan het kleurenspel.
Ingebouwde keukenapparatuur kun je voorzien van een frontpaneel – in eenzelfde kleur als de keukenkasten, of net in een contrasterende kleur.
Tip 4: Leg metalen accenten met speciale verf
Helemaal in trek in industriële keukens zijn metaalkleuren. Met een likje koperverf of een andere metallic kleur leg je eenvoudig de juiste accenten.
Voorbeelden
Enkele voorbeelden ter inspiratie.
Zwarte keuken met koperen spatwand
In deze stoere, zwarte keuken werd gekozen voor een opvallende spatwand in kleine, koperkleurige tegels. De zwarte keukenkraan vormt een mooi geheel met het zwarte keukenblad, terwijl de koperen spoelbak weer mooi linkt naar de koperkleurige achterwand.
Witte keuken met grijze muur
In deze keuken werd gekozen voor een lichtere tint. De witte keuken contrasteert mooi met de lichte grijze achterwand en de donkerdere grijze vloer. Zo ontstaat een diepte effect in een anders erg vlakke keuken.
Oranje design keuken
In deze gewaagde keuken werd gekozen voor een felle, opvallende oranje met witte muur. De grijze keuken met houten werkblad zorgt voor een interessant contrast. De oranje accenten (toaster en kopjes) tegen de witte muur en de witte accenten (servies, schilderij, keukenlapje en oventje) brengen het geheel in balans.
Keuken laten schilderen? Vergelijk gratis offertes op maat
Is je keuken klein of groot, open of gesloten, natuurlijk of kunstmatig verlicht? Met de juiste kleuren maak je jouw keuken helemaal af. De opties zijn eindeloos. Het maakt het bepalen van de kleurkeuze alvast niet makkelijk.
Kleuradvies nodig? Ben je op zoek naar een keukenspecialist voor het schilderen van je keuken? Of, wil je graag offertes voor het plaatsen, schilderen of renoveren van je keuken vergelijken? Gebruik onderstaand formulier. Ontvang gratis 1 of meer vrijblijvende offertes op maat en advies van keukenprofessionals.
Vind zo snel en eenvoudig de juiste oplossing(en) voor de juiste prijs.