Inhoud
Hoeveel kost een mooie keuken?
Een nieuwe keuken kopen en laten installeren, kan al voor een kleine 5.000 euro. Het prijskaartje kan evenwel makkelijk oplopen tot 25.000 euro of meer.
De exacte kostprijs van een nieuwe keuken is afhankelijk van onder meer:
- Het soort keuken (kant-en-klaar, modulekeuken of maatwerk)
- De keuze van gebruikte materialen en hun beschikbaarheid
- De oppervlakte van de keuken
- De keukenstijl
- De afwerking
Wat kost de montage en installatie van een keuken?
Dat hangt grotendeels af van het soort keuken (kant-en-klaar, module of maatwerk), de oppervlakte en de afwerking.
Mik op een kost van 700 à 2.500 euro. Maar, houd er rekening mee dat elk project anders is én keukenadviseurs en -bouwers uiteenlopende tarieven hanteren.
Via het formulier onderaan deze pagina kun je gratis vrijblijvende offertes op maat opvragen. Zo krijg je een realistisch beeld van de kosten.
Mooie maar goedkope keuken
Een mooie keuken hoeft niet duur te zijn. Een kleine keuken met een eenvoudig ontwerp vind je al voor zo’n 3.500 euro.
Enkele manieren om te besparen:
- Doe zelf een deel van de voorbereidende werken
- Kies budgetvriendelijke materialen zoals kunststof en laminaat
- Vergelijk offertes bij meerdere aanbieders, onder meer via het formulier onderaan deze pagina
- Kies voor een kant-en-klare keuken
- Bekijk tweedehands opties
- Schuim toonzalen af naar afgeprijsde toonzaalkeukens
Tips: zo ontwerp je de nieuwe keuken van je dromen
Een keuken inrichtingen volgens jouw smaak en favoriete woontrends – rekening houdend met de beschikbare ruimte (klein of groot) – is geen gemakkelijke opgave. Met onderstaande tips kom je alvast een stapje dichter bij het ideale ontwerp van je nieuwe keuken:
1. Kies de keukenindeling die bij je past
Een goede keukenindeling houdt rekening met de beschikbare ruimte en je gebruikscomfort. Wie de keukendriehoek in gedachten houdt, waakt over zowel het comfort als de nodige bewegingsruimte in de keuken.
De keukendriehoek is de ingebeelde driehoek tussen de kookplaat, de koelkast en de spoelbak of gootsteen. Drie zones die je het meest gebruikt tijdens het koken. De afstand tussen die 3 punten beperk je idealiter tot 2 meter.
L-vormig
Heb je geen al te grote ruimte beschikbaar? Dan is een L-vormige keukenindeling ideaal. De L-keuken bestaat uit 2 keukenblokken die haaks op elkaar staan. Je kunt 1 of beide blokken tegen een wand plaatsen, of werken met een zogenaamd schiereiland. In een keuken met schiereiland staat minstens 1 keukenblok vrij in de ruimte.
In open keukens dient dat schiereiland als scheiding tussen de keuken en de rest van de ruimte.
Keukeneiland
Een keukeneiland of kookeiland staat vrij in de ruimte: ideaal als aanvulling op een andere keukenindeling zoals de L- of U-vormige keuken. Er zijn verschillende soorten keukeneilanden:
- Het kookeiland, dat beschikt over een fornuis, oven en/of kookplaat
- Het spoeleiland, dat beschikt over een spoelbak of gootsteen
- Het werk- en opbergeiland, dat voorzien is van opbergruimte en een werkblad
- Een toog of bar.
Een keukeneiland kan uiteraard ook over een mix van bovenstaande voorzieningen beschikken. Of, zelfs volledig op zichzelf staan.
2. Verken verschillende designs en keukenstijlen
Van klassieke keukens en landelijke keukens tot moderne greeploze keukens en industriële keukens: er zijn heel wat keukenstijlen om uit te kiezen. Til het design naar een hoger niveau door eigen accenten te leggen en elementen uit verschillende keukenstijlen naar hartenlust te combineren in een keuken op maat.
Moderne keuken
De typische moderne keuken heeft strakke lijnen, greeploze kasten en hippe kleuren. Het design kan minimalistisch zijn. Een moderne keuken beschikt uiteraard ook over moderne en praktische keukenapparatuur.
Landelijk interieur
Een focus op gezelligheid en een ambachtelijke toets zijn typerend voor landelijke keukens. Ze hebben een warme, uitnodigende uitstraling en een interieur waar accessoires en tierlantijntjes meer dan welkom zijn.
Wat is de nieuwste trend in keukens?
Dit jaar zijn Japandi en Scandinavische keukens bijzonder in trek. Het zijn minimalistische stijlen met een focus op warmte en het gebruik van natuurlijke materialen en kleuren. Zachtheid, rust en harmonie staan centraal.
3. Laat je inspireren en stel een moodboard samen
Zelfs als je een specifieke keukenstijl in gedachten hebt, kan het moeilijk zijn om je droomkeuken te ontwerpen. Het samenstellen van een moodboard kan een goede stap in de juiste richting zijn.
Zet je favoriete keukens op een rij en ga op zoek naar onderlinge raakvlakken. Daarbij ontdek je vaak vanzelf wat het is dat jou zo aantrekt tot specifieke interieurs.
4. Stel een kleurenpalet samen
Een goede volgende stap is het samenstellen van een kleurenpalet voor jouw nieuwe keuken. Je kunt je daarbij baseren op specifieke keukenstijlen. Of je net laten leiden door je persoonlijke voorkeuren en gevoel.
Warm of koud
Kleuren kunnen warm of koud zijn, afhankelijk van hun ondertoon. Kleuren met een rode of gele ondertoon ogen warm, terwijl blauwe en groene ondertonen een koelere uitstraling hebben.
Warme keukens ogen uitnodigend en gezellig, terwijl koele keukens strak en praktisch ogen.
Licht en donker
Lichte kleuren hebben een ander effect dan donkere kleuren. Lichtere kleuren doen je keuken groter ogen en geven de ruimte een open, heldere uitstraling.
Donkere keukens ogen wat mysterieuzer en geven je keuken een luxueuze look.
Welke kleur voor de keuken in 2024?
Helemaal in lijn met de Scandinavische en Japandi keukens is het gebruik van natuurlijke, zachte kleuren. In 2024 zijn de keukenkleuren overwegend licht, maar donkere accenten zijn welkom. Denk aan gebroken wit, lichte beige tinten, karamelbruin en verschillende blauwe en groene tinten.
5. Match kleur met materiaal
De verschillende materialen die je terugvindt in de keuken maken een belangrijk onderdeel uit van het kleurenpalet. Dat gaat van kraanwerk en aanrechtbladen tot handdoeken en keukenkastjes.
Kies voor kwaliteit
In de hippe Japandi en Scandinavische keukens vind je materialen van goede kwaliteit. Er wordt gekozen voor duurzame materialen waarin je eenmalig investeert en waar je vervolgens jarenlang tot een leven lang van geniet – helemaal in lijn met minimalistisch design.
Warm: hout en warm metaal
(Massief) hout is een populair keukenmateriaal. Ideaal voor het vervaardigen van keukenbladen en keukenkasten. Warme metaaltinten, zoals koper, brons en messing, voegen extra warmte toe aan je interieur.
Mix en match koele kleurpaletten met warme materialen voor interessante contrasten.
Koel: koude metaaltinten, beton en steen
Koelere materialen zijn beton en verschillende soorten natuursteen. Ook koude metaaltinten, zoals chroom en zilver, voegen een vleugje frisheid toe aan je keukeninterieur.
6. Vergeet de verlichting niet!
Met de juiste verlichting zorg je niet enkel voor een hoger gebruikscomfort (denk aan de functionele verlichting boven het aanrechtblad), maar ook voor sfeer. Zet je verlichting in om bepaalde keukenelementen in de spotlight te zetten en werk ook met zachte, dimbare sfeerverlichting.
7. Doe beroep op een keukendesigner of keukenadviseur
Wil je een keuken op maat ontwerpen, maar kom je er zelf niet helemaal uit? Een keukendesigner of -adviseur is de ideale bondgenoot bij het ontwerpen van kwalitatieve keukens. Via het formulier onderaan deze pagina kun je gratis advies inwinnen bij keukenspecialisten die maar al te graag hun schouders onder jouw project zetten.
Nog meer leuke ideeën en inspirerende foto’s van mooie keukens
1. Moderne, koele, zwarte en greeploze keuken
2. Gezellige industriële keuken met huiselijke toets
3. Warme moderne open keuken
4. Japandi keuken
Nieuwe keuken kopen? Verken je opties, vergelijk offertes en vind je droomkeuken
Een keuken kan het hart vormen van je woning. Het is logischerwijs een plek waar je de nodige aandacht wil doorbrengen. Hoe verzeker je jezelf van een kwalitatieve keuken, die lang meegaat én precies past bij jouw voorkeuren? Dat doe je door samen te werken met een keukenbouwer.
Via onderstaand formulier win je gratis advies in en ontvang je vrijblijvende offertes op maat. Zo vind je snel en eenvoudig de juiste vakman voor jouw keukenproject.