Inhoud
Wat is een modulaire keuken?
Een modulaire keuken bestaat uit verschillende losse, kant-en-klare keukenmodules die je naar wens mixt en matcht.
Systemen met losse modules
Vaak bieden producenten verschillende functionele modules aan.
- Een kookblok, met bijvoorbeeld een fornuis of kookplaat (en spatwand).
- Een spoelblok, met een gootsteen (en spatwand).
- Een onderkastblok, met keukenlades en een aanrecht. Doorgaans heb je keuze tussen hoge en lage modellen.
- Blokken met ingebouwde apparatuur, zoals een koelkast (ook wel koelblok) of microgolfoven.
- Een bovenkastblok.
Zelf samenstellen
Je kiest volledig zelf welke blokken je laat installeren én hoe je de keuken indeelt. Je hebt bovendien keuze uit heel wat verschillende designs, materialen en kleuren.
Ook kun je de modulaire keuken aanvullen met losse keukenapparatuur en -meubels. Denk bijvoorbeeld aan een grote, aparte koelkast of een ouderwets fornuis. Aan jou de keuze!
Goedkope keuken tot gemiddeld geprijsd
Modulaire keukens hoeven niet veel te kosten. Je kiest namelijk zelf met welke installateur en leverancier je samenwerkt, welke modules je aanschaft en uit welke materialen ze bestaan. Zo heb je het budget volledig zelf in de hand, in elke stap van de keukenrenovatie.
Via het formulier onderaan deze pagina kun je alvast gratis offertes op maat opvragen. Zo kan je prijzen vergelijken voor jouw unieke project. Verder in dit artikel lees je meer over de prijsbepaling.
Vlot geplaatst
Net als kant-en-klare keukens kunnen modulaire keukens vlot en eenvoudig geïnstalleerd worden. De verschillende modules worden immers kant-en-klaar geleverd: de installateur hoeft ze niet in elkaar te steken, enkel te plaatsen en aan te sluiten.
Eenvoudig onderdelen vervangen
Losse modules kun je eenvoudig vervangen zonder over te hoeven gaan tot een volledige keukenrenovatie. Een nieuwe module is zo besteld.
Ook de individuele onderdelen waaruit de keukenmodule bestaat, kun je laten vervangen. Keukenfrontjes laat je bijvoorbeeld in een mum van tijd opfrissen, en je keukenkastjes deel je gemakkelijk zelf opnieuw in.
Verschil met kant-en-klare keukens
Kant-en-klare keukens zijn – over het algemeen – iets goedkoper dan modulaire keukens. Je hebt weliswaar keuze uit een heleboel verschillende ontwerpen, indelingen en materialen. Maar de vrijheid die een modulaire keuken biedt, ontbreekt.
Een modulaire keuken bestaat uit kant-en-klare keukenblokken. Een kant-en-klare keuken zie je best als 1 groot kant-en-klaar keukenblok waarin alle nodige keukenelementen verwerkt zijn.
Prijzen: Wat kost een (kwalitatief goede) modulaire keuken?
Mik voor een gloednieuwe, kwalitatieve modulaire keuken op een kost van 10.000 tot 25.000 euro. Kant-en-klare keukens vind je voor gemiddeld 7.500 euro. Terwijl maatwerkkeukens gemiddeld 20.000 euro kosten.
Bovenstaande prijzen zijn natuurlijk slechts richtprijzen. Hoeveel je effectief betaalt, is afhankelijk van heel wat factoren. Denk maar aan:
- De omvang van de keuken. Hoe groter, hoe duurder.
- Het materiaal. Kies je voordelig fineerhout, of prijzig RVS?
- De apparatuur. Een klein, eenvoudig fornuis, of een luxueuze, dubbel fornuis?
Nog een belangrijke factor is de montagekost. Die kan variëren van 600 tot meer dan 2.500 euro. Voor kant-en-klare keukens en modulekeukens ligt die gemiddeld een stuk lager. Maatwerk keukens installeren duurt langer en vergt meer kennis en expertise.
Hoeveel kun je afdingen bij het kopen van een modulaire keuken?
Dat varieert van keukenzaak tot keukenzaak en per keukenexpert. Kortingen tot (meer dan) 30 procent van de oorspronkelijke prijs zijn niet ongezien op de keukenmarkt.
Benieuwd naar de exacte kosten? Vul het formulier onderaan deze pagina in en ontvang gratis offertes op maat.
Opties en voorbeelden
Welke kanten kun je op met een modulaire keuken? Enkele opties en voorbeelden.
Formaten
Groot en ruim of klein en fijn? Met een modulaire keuken zijn beide opties – en alles daar tussenin – perfect haalbaar.
Kitchenette voor kleine keuken
Kitchenettes zijn kleine, kant-en-klare keukenblokken die voorzien zijn van alle nodige keukenelementen. Ze beschikken doorgaans over keukenkastjes (vaak zowel boven- als onderkasten), een spoelbak, een aanrecht en (ruimte voor) een koelkast en inductiekookplaat.
Ideaal voor op kot, op kantoor of in een studio.
Keukenindeling
Modulaire keukens bieden een maximale ontwerpvrijheid. Je plaatst de modulaire units zoals je dat zelf wilt en hebt dus de keuze uit elke denkbare keukenindeling. Van L-vorm tot eilandkeuken: jij kiest je favoriete ontwerp.
Vrijstaande modulaire keuken
In een vrijstaande keuken (ook wel eilandkeuken) staan alle onderdelen los van de wand. Dit type keuken biedt heel wat bewegingsvrijheid en vormt de ideale setting voor een gezellige kookavond met vrienden.
Materialen
Van stalen frames tot houten keukenkastjes: je ontwerpt je nieuwe modulaire keuken volledig zelf.
Stalen of metalen keuken: inox en rvs
Of, toch liever hout?
Modules met verschillende functies – inbouwapparatuur of losse apparatuur
Een modulaire keukenunit kan voorzien worden van inbouwapparatuur. Je kunt natuurlijk ook keukenblokken zonder inbouwapparatuur kiezen en losse keukentoestellen naar wens plaatsen.
Je kiest dus bijvoorbeeld voor een aparte, vrijstaande koelkast of een zogenaamd koelblok met ingebouwde koelkast.
Stijl
Ook de styling van je modulaire keuken heb je volledig zelf in de hand. Van modern en minimalistisch tot gezellig landelijk. Je richt je keuken in volgens je eigen wensen.
Zo stel je een modulaire keuken samen
In 4 stappen naar je modulaire droomkeuken? Het kan!
Stap 1: De basics
Hier bepaal je de beschikbare ruimte en je keukenwensen. Welke keukenapparatuur heb je nodig? Hoeveel kastruimte? En, ga je voor een inductiekookplaat of toch liever een klassiek fornuis? Daarnaast kijk je in deze stap naar de indeling van de keuken.
Stap 2: De keukenstijl
Gezellig landelijk met een zachte uitstraling, of modern met strakke lijnen? Of, toch liever een eclectische mix van verschillende stijlen? In deze stap kies je jouw materialen (roestvrij staal? Hout? Of Kunststof?), kleuren en het design van de modulaire keuken.
Stap 3: Contacteer je keukenspecialist
Eens je een beeld hebt van je droomkeuken, kun je jouw wensen doorspelen aan een keukenspecialist. Via het formulier onderaan deze pagina kun je (gratis en vrijblijvend) meerdere keukenexperts tegelijk contacteren. Zij overlopen je noden en wensen, gaan mee op zoek naar een oplossing en bezorgen je prijsvoorstellen op maat.
Stap 4: Kies je modules
Nu kun je jouw favoriete modules kiezen, al dan niet in overleg met je keukenexpert.
Stap 5: Puntjes op de i
Van de afzuigkap tot de praktische opbergsystemen in de keukenkastjes. Samen met je keukenspecialist werk je het keukenontwerp volledig uit.
Stap 6: Plaatsing en installatie
Je keukenexpert komt je nieuwe modulaire keuken installeren bij je thuis. Hij of zij zorgt voor een correcte montage en nette afwerking. Het resultaat? Dat mag er zijn!
Op zoek naar de keuken die bij je past? Ontvang en vergelijk offertes op maat + Persoonlijk advies
Kies je losse apparatuur, of toch maar een handig kook- en spoelblok? Felle tinten, of toch liever een neutrale kleur? Een volledig greeploze keuken of keukenmodules met vintage deurgrepen? Bij het ontwerpen van een keuken maak je ontzettend veel keuzes.
Nood aan advies op maat? Of, benieuwd naar een prijs voor jouw keukenproject? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis vrijblijvende offertes op maat en persoonlijk advies van keukenspecialisten. Zo vind je, snel en eenvoudig, de ideale keukenspecialist voor jouw keukenproject!