Inhoud
Is hout wel geschikt voor de keuken?
Zeker wel! Belangrijk is dat je een geschikte houtsoort uitkiest. Bij voorkeur gebruik je harde houtsoorten die goed bestand zijn tegen vocht en schommelende temperaturen – net als in de badkamer.
Hoe je een houten keuken schoon en in goede staat houdt
Een belangrijke kanttekening: hout vergt wat meer onderhoud en liefde dan de meeste keukenmaterialen. Dat is voor veel mensen ook het grote nadeel van hout.
Het dagelijkse onderhoud verschilt nauwelijks van andere materialen. Je kunt houten oppervlakken gewoon proper maken met een doek, water en een mild reinigingsmiddel.
Daartegenover staat dat je een (massief) houten oppervlak zo goed mogelijk moet drogen. Natte keukenhanddoeken, vodden en sponzen laat je beter niet te lang op het hout liggen. Na een poetsbeurt droog je houten oppervlakken dus best grondig af.
Let daarnaast op met messen. Hout is vrij vatbaar voor krassen. Ook hete potten en pannen zet je bij voorkeur niet rechtstreeks op houten oppervlakken, maar op een onderzetter.
Ook moet je hout periodiek behandelen. Een laagje vernis, beits, olie of lak zorgt ervoor dat het hout beter beschermd is – en dus langer mee gaat.
Als je bovenstaand advies opvolgt (en eventueel het bijkomende advies van de keukenspecialist) kan je houten keuken met gemak tientallen jaren meegaan.
Wat kost een houten keuken echt?
Dat valt moeilijk te zeggen. Het hangt onder meer af van:
- welke houtsoort je kiest;
- welke keukenelementen in hout worden vervaardigd (enkel de keukenkasten, of ook het aanrecht, de vloer en misschien zelfs de wanden?).
- hoe groot de keuken is en hoeveel keukenblokken je installeert.
- welke keukenindeling je kiest.
- of je kiest voor massief hout, fineerhout of laminaat.
- of je kiest voor een keuken op maat of een kant-en-klare keuken.
- welke tarieven de keukenspecialist hanteert.
Benieuwd naar de prijs voor jouw houten keuken? Deel je noden en wensen met vakspecialisten in je buurt via het formulier onderaan deze pagina. Ontvang vervolgens gratis 1 of meer vrijblijvende offertes op maat van jouw project.
Massief hout, fineerhout of laminaat voor goedkope houten keuken
- Massief hout is ‘echt’ hout. Een massief houten keukenkast bestaat bijvoorbeeld uit op maat gezaagde, volwaardige houten planken. Massief hout is de duurste optie.
- Fineerhout bestaat uit verschillende lagen plaatmateriaal (bijvoorbeeld multiplex) afgewerkt met een dunne toplaag uit massief hout. Hoe dikker die toplaag, hoe duurder het materiaal. Fineerhout is over het algemeen wel goedkoper dan massief hout.
- Laminaat is geen echt hout. Het gaat om planken die bestaan uit verschillende lagen plaatmateriaal. De toplaag bestaat uit kunststof met houtlook. Hoe realistischer de toplaag en hoe beter de platen verlijmd zijn, hoe hoger de prijs en kwaliteit van het materiaal. Laminaat is de goedkoopste optie voor een keuken met houtlook – een budgetvriendelijk alternatief op echt hout.
Geschikte houtsoorten: van eiken tot teak
Er zijn heel wat mooie én geschikte houtsoorten voor de keuken. Een greep uit de mogelijkheden:
- Bamboe. Duurzaam, licht van gewicht en licht van kleur.
- Eikenhout. Klassiek, van Europese oorsprong en met een lichte tint.
- Notenhout. Elegant, stijlvol en met een diep donkere kleur.
- Essenhout. Licht van kleur en met een prachtige nerftekening.
- Teak. Prijzig, met prachtige kleuren en zeer goed bestand tegen vocht en hitte.
Toch liever een andere houtsoort? Een keukenadviseur helpt je in je zoektocht.
Hout in verschillende keukenstijlen: van landelijk tot modern
Bij houten keukens denk je misschien vooral aan de landelijke keuken. Toch past hout in nagenoeg elke keukenstijl:
De kleinste accenten – zoals de deurgrepen van je keukenkasten of een wand in een accentkleur – kunnen de stijl en uitstraling van je keuken beïnvloeden. Door met zulke kleine elementen te spelen, creëer je een keuken die perfect bij je past.
Optie 1: Klassieke landelijke keuken
In landelijke keukens is hout een klassieke optie. Houten keukenkasten, een houten vloer en een aanrechtblad uit hout of natuursteen zijn daar helemaal op hun plek. Kenmerkend is de keuze voor hout met een wat meer ambachtelijke uitstraling. Een beetje verweerd, en niet heel strak afgewerkt – of juist wit geschilderd, voor een nettere uitstraling.
Welke tafel in een landelijke houten keuken?
Een houten tafel natuurlijk!
Optie 2: Moderne houten keuken
In moderne keukens kom je hout even goed tegen. Vaak wordt gekozen voor hout met een glanzend, glad oppervlak. Greeploze houten kasten uit gelakt hout zijn daar populaire keuzes.
Een moderne keuken kan beschikken over houten accenten (zoals een houten lattenwand) maar evengoed over verschillende grote houten elementen.
Welke kleur voor de tegels en vloer?
In een moderne keuken wordt vaak gekozen voor opvallende contrasten. Een keuken met glanzend houten kasten contrasteert bijvoorbeeld mooi met een zwarte tegelvloer. Een keukenadviseur helpt je bij het design van jouw droomkeuken.
Optie 3: Stoere, industriële keuken met houten elementen
Ook in de industriële keuken is hout een welgekomen materiaal. Daar wordt vaak gekozen voor verweerde houten accenten, zoals stoere zwevende planken. Ook een verweerde, robuuste houten vloer is daar op zijn plek.
Het hout contrasteert prachtig met de stalen of koperen elementen die kenmerkend zijn voor industrieel design.
Optie 4: Japandi-keuken
De Japandi-keuken is de absolute topper volgens de laatste keukentrends. Het design draait volledig om rust, zachtheid en het gebruik van natuurlijke elementen.
Je vindt in de Japandi-keuken niet enkel hout, maar ook natuursteen en zelfs beton.
Welke kleur past bij een Japandi-keuken?
In klassieke Japandi-keukens wordt gekozen voor zachte, lichte en vooral rustige kleuren. Een natuurlijke uitstraling is de sleutel. Je kunt lichtere kleuren eventueel combineren met donkere accenten. Denk aan een karamelbruine of sepia wand.
Houten onderdelen in de keuken
Welke stijl je ook kiest, je kunt hout verwerken in heel wat keukenonderdelen. Een greep uit de mogelijkheden:
Vloer
Een houten vloer voelt warm en zacht.
Welke soorten hout voor de vloer?
Kies voor een stabiele houtsoort met een hoge hardheid.
Werkblad
Een houten werkblad vergt wat onderhoud (zie bovenaan dit artikel) maar gaat tientallen jaren mee. Cruciaal is de keuze voor een stabiele houtsoort die zich uitstekend verweerd tegen vocht.
Keukenkasten
Keukenkasten worden voornamelijk vervaardigd uit fineerhout. Massief houten kasten zijn – en ogen – wat zwaarder. Je vindt ze vaker terug in landelijke en industriële keukens. In moderne keukens wordt eerder voor fineerhout of zelfs laminaat gekozen.
Keukenfronten in hout
De rest van de keukenfronten (zoals de ladefronten en de panelen voor de ingebouwde keukenapparatuur) kun je ook met hout laten afwerken.
Zeker in landelijke keukens wordt vaak voor houten fronten gekozen. Je kunt daarmee meer moderne apparaten aan het oog onttrekken. Zo behoud je de klassieke, vintage uitstraling van de keuken.
Houten keukeneiland
Tot slot: het houten keukeneiland. Een prachtige blikvanger in een ruime keuken. Het keukeneiland kan volledig uit hout bestaan, maar ook beschikken over bijvoorbeeld een roestvrij stalen, keramisch of natuurstenen werkblad.
Voorbeelden
Enkele prachtige houten keukens ter inspiratie:
1. Moderne zwarte keuken met blad in hout
Een moderne, strakke keuken. Er werd gekozen voor matte houten accenten en een groot, houten keukeneiland met bar en gedeeltelijk keramisch werkblad.
2. Klein, landelijk houten keukentje
Een kleine, maar fijne houten keuken in landelijke stijl.
3. Donkere industriële keuken met houten accenten
Een stoere, industriële keuken waar hout mooi contrasteert met zwart, mat metaal en zichtbare, verweerde baksteen.
Jouw houten keuken voor een scherpe prijs? Vergelijk offertes en bespaar kosten
Helemaal overtuigd van de voordelen en warme uitstraling van een houten keuken? Vul onderstaand formulier in. Je ontvangt naast gratis advies over je nieuwe keuken ook volledig vrijblijvende offertes op maat van jouw project.
Op die manier word je professioneel begeleid doorheen het hele ontwerpproces. Plus, vind je snel en eenvoudig de juiste oplossing én vakman voor jouw keukenproject.