Inhoud
Wat is betonlook?
Betonlook kan verwijzen naar zowel de uitstraling van echt beton als naar een materiaal met het uitzicht van beton.
Je vond betonlook elementen lange tijd hoofdzakelijk terug in industriële interieurs, maar de laatste jaren wordt het materiaal steeds vaker in andere keukenstijlen verwerkt. Zelfs in een landelijke keuken kun je beton verwerken.
Soorten betonlook [Overzicht]
Welke soorten betonlook materialen zijn er zoal?
1. Echt beton
Een eerste materiaal met betonlook is uiteraard echt beton. Volwaardig beton is vrij zwaar en wordt voornamelijk verwerkt tot vloeren. Als de keuken voldoende draagkracht heeft, kan beton ook verwerkt worden tot keukenblok, kastenwand of aanrechtblad.
Echt beton is vrij goedkoop en bijzonder duurzaam. Het materiaal wordt in vorm gegoten. Daardoor zijn de toepassingen nagenoeg eindeloos. De toepasbaarheid van echt beton kent wel enkele beperkingen:
- Echt beton is zwaar en dus niet geschikt voor elke keuken.
- Betonnen werkbladen zijn gevoelig voor breuken en, indien onbehandeld, vlekken.
- Ook met zure stoffen is het oppassen geblazen: die kunnen onbehandeld beton beschadigen en verzwakken. Periodiek onderhoud is cruciaal.
2. Beton ciré
Beton ciré (ook wel betonstuc) is een smeerbaar materiaal dat onder meer cement en kunststofhars bevat. Je kunt nagenoeg elk onderdeel van de keuken voorzien van een laag betonstuc.
3. Betonlook verf
Een alternatief op beton ciré (dat meestal wordt aangebracht door een expert) is verf met betonlook. Zo’n laagje verf kan erg dun worden aangebracht en geeft je keuken een gelijkaardige betonnen uitstraling.
Beton ciré beschikt over een betonachtige structuur (en kan bijvoorbeeld glanzend worden afgewerkt), betonverf niet.
4. Kunststof met betonlook
Kunststof met betonlook is een budgetvriendelijke optie. Het gaat om, bijvoorbeeld, multiplex platen die worden afgewerkt met een laagje kunststof dat wordt voorzien van een betonachtige uitstraling en structuur.
5. Composiet met betonlook
Composiet (een mengeling van natuursteendeeltjes en kunststofharsen) kan voorzien worden van een betonlook.
6. Keramiek
Keramische werkbladen kunnen tot slot ook afgewerkt worden met betonlook.
Prijs: wat kost een betonlook keuken?
De prijs hangt af van heel wat factoren:
- Aantal betonnen elementen
- Afmetingen van de keuken en de betonnen elementen
- Kosten voor andere materialen (zoals hout)
- Soort beton (echt beton of materiaal met betonlook)
- Afwerking
- Vraagprijs van de keukenspecialist
Betonlook elementen
Waar kun je beton of materialen met betonlook gebruiken?
1. Aanrecht of werkblad
Een logische, eerste optie is het betonnen aanrecht of werkblad. Beton, beton ciré en aanrechten uit composiet of keramiek met betonlook zijn ontzettend praktisch. Ze hebben weinig onderhoud nodig en kunnen waterdicht afgewerkt worden. Een hygiënische en onderhoudsvriendelijke optie!
Nog een optie? Een aanrechtblad uit MDF dat je laat afwerken met een laagje beton of beton ciré en een beschermende coating.
Wat kost een keukenblad in beton?
Reken op een prijs van 200 à 400 euro per lopende meter.
Gootsteen of spoelbak in beton
Betonnen gootstenen zijn bijzonder in trek. In een industriële keuken oogt een betonnen aanrechtblad met ingebouwde spoelbak bijzonder mooi.
2. Keukenkastjes en fronten
Ook de keukenkastjes en fronten (dat zijn de voorste panelen van bijvoorbeeld keukenlades of ingebouwde keukenapparatuur) kun je afwerken met een betonlook.
Ook een leuke optie is een kastenwand (al dan niet met ingebouwde keukentoestellen) die je voorziet van een laagje beton ciré of betonverf.
Kies voor greeploze kastdeuren en fronten voor een strak, modern resultaat. Of combineer een betonlook kast met metalen grepen voor een robuuste, industriële uitstraling.
3. Keukeneiland in betonlook
Een betonnen keukeneiland is een echte blikvanger in elke keuken.
4. Muur en achterwand of spatwand
De wanden van je keuken kun je afwerken met betonverf of betonstuc.
Je kunt beide afwerkingsmiddelen ook aanbrengen op de oude (spat)wand. Gaat het om een oude tegelwand? Maak de voegen tussen de tegels dan eerst egaal, anders blijven die zichtbaar.
5. Vloeren
Beton is een uitstekende optie voor je keukenvloer. Met een waterdichte afwerking krijg je een robuuste vloer die bovendien ontzettend eenvoudig schoon te houden is.
Je kunt een betonnen vloer perfect combineren met vloerverwarming.
Tegels met betonlook
Een leuk alternatief zijn keukentegels met betonlook.
Betonlook gietvloer
Een betonnen vloer kun je laten gieten – rechtstreeks over je oude vloer of op je nieuwe vloerverwarming, bijvoorbeeld.
Stijladvies voor een betonlook keuken
Hoe verwerk je betonlook elementen op een esthetisch verantwoorde manier in je keuken?
Tip 1: Combineer grijze elementen in betonlook met andere kleuren en materialen
Een volledig betonnen keuken zorgt al snel voor een kille, klinische sfeer. Daarom wordt beton meestal gecombineerd met andere materialen. Gelukkig leent beton zich daar uitstekend toe. Het materiaal heeft een neutrale tint waarmee je eenvoudig mooie contrasten kunt creëren.
Tip 2: Betonlook in diverse kleuren
Beton is niet enkel verkrijgbaar in die kenmerkende lichtgrijze kleur. Naast een heel resem aan donkere en lichte grijstinten, heb je keuze uit heel wat andere kleuren. Zo vind je ook beton in bruine tot diepgroene tinten.
Tip 3: Welke kleur past bij een keuken in betonlook?
Die verschillende grijze, bruine en groene tinten kun je naar hartenlust combineren met felle of juist meer natuurlijke kleuren.
Donkergrijs beton contrasteert prachtig met neonkleuren en trendkleuren. Ideaal voor een moderne designkeuken.
Twee geliefde contrastkleuren:
Witte keuken met betonlook
Glanzend of mat witte elementen combineer je naar wens met elementen in betonlook. Die witte accenten zorgen voor een meer open gevoel in je keuken en geven je keuken een frisse, lichte uitstraling.
Zwart
Beton met zwarte accenten zorgt voor een robuuste look. Ideaal voor industriële keukens met een stoere uitstraling, of moderne keukens met een wat ruwere look.
Tip 4: Combineer betonlook elementen met hout
Helemaal hip is beton combineren met houten keukenelementen. Hout brengt de stoere, ruwe uitstraling van beton in balans en zorgt voor zachtheid en rust.
Een overwegend houten keuken kun je ook erg mooi in balans brengen met betonnen elementen – denk maar aan keukenkastjes of een aanrechtblad in betonlook.
De combinatie van hout met betonlook is bijzonder populair in Japandi-keukens.
Welke (houten) vloer bij betonlook?
Een ruwe eikenhouten plankenvloer in combinatie met keukenblokken in betonlook zorgt voor een prachtig geheel.
Betonlook met houten blad of vice versa
Massief houten keukenkastjes werk je stijlvol af met een betonnen werkblad. Omgekeerd oogt net zo mooi: keukenkasten of keukenblokken in betonlook met een zacht houten werkblad.
Tip 5: Verzacht betonlook elementen met natuurlijke materialen
Hout is niet het enige materiaal waarmee je een keuken in betonlook kunt verzachten.
Natuurlijke materialen als riet, wol en katoen zijn de perfecte keuze voor verzachtende elementen. Denk maar aan een mooie rieten stoel met wollen zittenkussen als keukenaccessoire, of stijlvolle katoenen keukengordijntjes.
Ideaal voor een stoere keuken waar toch een gezellige sfeer heerst!
Tip 6: Combineer betonlook met metaal en/of metaalkleuren
Metalen elementen (zoals een stoer metalen fornuis) of bijvoorbeeld een accentmuur in een koper- of goudtint passen prachtig bij een keuken in betonlook.
Keuken in betonlook laten plaatsen? Vergelijk gratis offertes op maat
Combineer je hout en beton, of kies je voor een moderne keuken met keramiek en betonlook? Een keukenadviseur helpt je het plaatje compleet te maken.
Deel via onderstaand formulier jouw wensen met 1 of meerdere keukenspecialisten en -bouwers in jouw regio. Plus, ontvang gratis vrijblijvende offertes op maat van jouw project en budget.