Inhoud
Prijzen: Wat kost een keuken gemiddeld, inclusief montage?
Gemiddeld kost een nieuwe keuken zo’n 8.000 à 15.000 euro. Een flinke investering! Gelukkig kun je ook met een kleiner budget een mooie nieuwe keuken kopen.
Hoeveel kost een goedkope complete keuken?
Een complete keuken laten plaatsen voor de laagste prijs? Reken op een kost van ongeveer 3.000 à 5.000 euro, inclusief montage.
Tips: zo betaal je niet meer dan nodig
Met deze tips laat je een betaalbare, nieuwe keuken plaatsen.
Tip 1: Behoud de oude keukenindeling
Staat er al een keuken in de ruimte, en is die aan vervanging toe? Behoud dan waar mogelijk de indeling of opstelling van de oude keuken. Een hoekkeuken blijft een hoekkeuken, een L-vormige keuken blijft een L-vormige keuken. De spoelbak, vaatwasser en het fornuis blijven op hun oude plek staan.
Je bespaart daarmee heel wat op leiding- en elektriciteitswerken.
Renoveren is meestal goedkoper dan een volledig nieuwe keuken
Indien mogelijk is renoveren vaak de beste optie – zeker als je met een klein budget werkt. Hergebruik apparatuur en keukenmeubels die gerust nog enkele jaren mee kunnen.
Rechte keuken: perfect voor elke ruimte en elk budget
Een rechte keuken is over het algemeen de goedkoopste optie. Bovendien past zo’n rechte keuken in nagenoeg elke woning. Ideaal als je een nieuwe keuken laat plaatsen in een compacte ruimte.
Toch een keukeneiland?
Droom je van een keukeneiland? Kies dan voor een budgetvriendelijk alternatief. Een keukenblok, bartafel of grote werktafel vergroten je werkruimte en gebruikscomfort, maar hoeven helemaal niet duur te zijn.
Tip 2: Kies voor kwalitatieve apparatuur zonder onnodige luxe functies
Voice activated ovens, koelkasten met touchscreen en een microgolfoven die verbonden is met de cloud – leuk, maar heb je dat echt nodig? Het is, zeker voor je portemonnee, een stuk interessanter om eenvoudige keukenapparatuur aan te schaffen.
Investeer niet in allerlei hoogtechnologische nieuwe functies, maar in kwalitatieve toestellen die een hele tijd meegaan.
Kies waar mogelijk voor toestellen die meerdere functies combineren, zoals een koelkast met ingebouwd vriesvak en een combi-oven. Daarmee bespaar je niet enkel geld, maar ook ruimte.
Tip 3: Bespaar op kasten
De aanschaf en plaatsing van nieuwe keukenkasten neemt vaak een groot deel van je budget in beslag. Enkele tips om te besparen:
Kies voor lage kasten
Een keukenkast tot aan het plafond: indrukwekkend, maar duur – en bovendien niet bijzonder praktisch. Kies voor lage kastjes en hoekkasten. Daarvoor betaal je vaak minder én daarmee kun je de beschikbare ruimte optimaal benutten.
Ga voor kasten met grote opbergruimtes
Een keukenkast met enkele grote opbergruimtes is vaak drastisch goedkoper dan een kast met allerlei kleine vakjes.
Meer opdelingen nodig? Gebruik dan budgetvriendelijke scheidingselementen.
Vermijd dure accessoires
Glijdende uitschuifbare lades, luiken, draaiende schappen en schuifdeuren: leuk, maar kostelijk. Eenvoudige schappen zijn de meest budgetvriendelijke optie.
Tip 4: Werk met goede maar budgetvriendelijke materialen
Het is verleidelijk om in een goedkope keuken te werken met zo goedkoop mogelijke materialen. Goedkoop wordt echter al snel duurkoop: een goedkoop keukenwerkblad of aanrecht waarvan de toplaag na enkele jaren afschilfert, moet je al snel vervangen. Je betaalt dan eigenlijk dubbel.
Dat betekent natuurlijk niet dat je per sé een duur materiaal als natuursteen of beton moet gebruiken. Kies voor een budgetvriendelijk maar duurzaam, kwalitatief materiaal zoals bijvoorbeeld hoogwaardig kunststof of composiet.
Graag een landelijke keuken met keukenkastjes uit massief hout, maar beperkt in je budget? Kies dan bijvoorbeeld voor kwalitatief kunststof met houtlook.
Tip 5: Koop geen keuken op maat, maar een model uit een showroom
Keukens op maat zijn vaak heel prijzig. Kies daarom voor een showroommodel of een standaard keuken. Die zijn vaak aanzienlijk goedkoper.
Nog meer besparen? Een keuken die een tijdje in een showroom heeft gestaan, is vaak stevig afgeprijsd. Zo krijg je een vleugje luxe voor een prijsje! Informeer je naar prijzen via ons offerteformulier.
Tip 6: Bekijk welke werken je zelf kunt uitvoeren
Er zijn wat voorbereidende werken die je zelf kunt uitvoeren. Denk aan het slopen van de oude keuken en het afvoeren van de oude materialen en apparatuur. De muren voorbereiden met bijvoorbeeld strijkmiddel kun je vaak ook gemakkelijk zelf doen.
Tip 7: Vergelijk offertes op maat
Besparen op de plaatsing en installatie van je nieuwe keuken? Dat doe je door offertes van meerdere keukenspecialisten te vergelijken. Via het offerteformulier onderaan deze pagina kun je gratis vrijblijvende offertes aanvragen bij keukenexperts die actief zijn in jouw regio.
Wat zijn de beste goedkope keukens?
Een goedkope keuken is:
1. Duurzaam
Zelfs als je niet voor de duurste materialen kiest, mogen de keukenmeubels en -toestellen gerust enkele (tientallen) jaren meegaan. Zo vermijd je dat je verschillende goedkope elementen na enkele jaren opnieuw moet vervangen – een duurkoop waar mensen wel eens in trappen.
2. Praktisch en comfortabel
Je gebruiksgemak staat voorop. Kies voor een keuken waarin je graag kookt en die praktisch is ingedeeld. Denk aan de juiste hoogte van de werkbladen, voldoende opbergruimte en de juiste keukenapparatuur.
3. Hygiënisch en onderhoudsvriendelijk
Na het koken kun je de keuken vlot en eenvoudig proper maken. Dat verzeker je door bijvoorbeeld voor niet-poreuze materialen te kiezen.
Ontvang gratis 1 of meer offertes op maat en bespaar op je nieuwe keuken
Een goedkope keuken laten plaatsen, zonder in te boeten op kwaliteit? Het kan! Via onderstaand offerteformulier ontvang je gratis vrijblijvende offertes op maat van keukenspecialisten in jouw regio. Zo kun jij snel en eenvoudig prijzen vergelijken en de beste oplossing vinden binnen jouw budget.