Inhoud
Gemiddelde prijzen nieuwe keuken of keuken renoveren
Een nieuwe keuken plaatsen kan voor 5.000 à 20.000 euro. Er zijn natuurlijk ook keukens die meer dan 20.000 euro kosten. Een nieuwe keuken zal zelden minder dan 5.000 euro kosten.
Over het algemeen zijn de kosten als volgt verdeeld:
- Gemiddeld gaat 40 procent van je budget naar de apparatuur. Denk aan je nieuwe oven en afzuigkap, de koelkast en de afwasmachine.
- Nog eens 40 procent gaat naar de keukenmeubels. Denk aan de keukenkasten en de onderbouw van het aanrecht.
- De overige 20 procent gaat naar het aanrecht- of keukenblad.
Wat kost een nieuwe keuken inclusief montage?
Een keuken laten monteren kost gemiddeld 600 euro. Gemiddeld zal zo’n 10 procent van de factuur voor je nieuwe keuken bestaan uit kosten voor montage.
Er zijn verschillende factoren die de montagekosten beïnvloeden. Denk aan:
- Het eventuele demonteren van de oude keuken.
- Het plaatsen van nieuwe leidingen of het verplaatsen of aanpassen van oude leidingen.
- Eventuele stuc- en tegelwerken.
Check steeds of alle montagekosten opgenomen zijn in de offerte. Zo vermijd je dat je onverwacht meer betaalt voor bijvoorbeeld het verleggen van de oude leidingen.
Wat is gemiddeld een redelijke prijs voor een nieuwe keuken?
Een complete keuken, inclusief montage, kost gemiddeld 8.000 à 12.500 euro.
Prijsbepalende factoren
Hoeveel je precies betaalt voor je nieuwe keuken is afhankelijk van heel wat factoren. We geven je hieronder een overzicht van de belangrijkste prijsbepalers:
1. Formaat en vorm van de keuken: richtprijs per vierkante meter
Hoe groter je keuken, hoe duurder. Reken op volgende richtprijzen voor de keukenmeubels (dus exclusief keukenapparatuur en aanrechtblad):
- Kleine keuken, kleiner dan 10 vierkante meter: 1.000 euro
- Gemiddelde keuken, tot 15 vierkante meter: 3.500 euro
- Grote keuken, groter dan 15 vierkante meter: 6.000 euro
Naast de oppervlakte spelen ook de vorm en indeling van de nieuwe keuken een rol.
Keuken met eiland of U-vorm
Een keuken met kookeiland bijvoorbeeld is over het algemeen een stuk duurder. Een U-vormige keuken is eveneens duurder dan een gewone rechte keuken waar het aanrecht tegen de muren wordt gezet.
Logisch ook, want voor U-vormige keukens en keukens met kookeiland moeten de leidingen vaak drastisch worden aangepast. Wat leidt tot hogere kosten.
2. Staat van de oude keuken
Ook de staat waarin je keuken voor de renovatie verkeerde, speelt een rol. Een keuken in een nieuwbouwwoning laten installeren, kan wat duurder zijn dan een renovatie van een bestaande keuken.
Een nieuwe keuken laten plaatsen in een oude woning is dan weer vaak een stuk prijziger. Het vervangen van de water-, gas- en elektriciteitsleidingen vormt in zulke woningen vaak een enorme kost.
Eventuele aanpassingen aan de meterkast (bijvoorbeeld als je kiest voor nieuwe inductiekookplaten in een keuken waar voorheen op gas gekookt werd) drijven de kosten verder omhoog.
Oude keukenmeubels of -apparatuur behouden, kan resulteren in een lager prijskaartje.
3. Keukenapparatuur en merken
Een belangrijke prijsbepaler is het type apparatuur. Het design, de verschillende functionaliteiten en het merk van elk toestel spelen een belangrijke rol in het prijskaartje.
In elke keuken staan enkele standaard toestellen: de oven en kookplaten, vaatwasser en koelkast. Je kunt de keuken naar wens uitrusten met bijvoorbeeld een aparte vriezer, extra oven, koffiezetapparaat en zelfs een wijnkoeler.
4. Opbergkasten en aanrecht
In een goed uitgeruste keuken mogen opbergkasten niet ontbreken. Hoe meer kasten, hoe duurder. Ook de indeling van de kasten speelt een rol: schuiflades, draaischappen en andere extra’s drijven de prijs omhoog.
De afmetingen, vorm en indeling van het keukenaanrecht spelen ook een rol.
Je hebt daarnaast keuze uit heel wat materialen. Denk aan duurzaam hout of bamboe, prijzig natuursteen of keramiek, en budgetvriendelijk kunststof.
5. Afwerking en extra’s
Tot slot zijn er het kraanwerk, eventuele vloerverwarming, en de bekleding van de vloer, wanden en het plafond van de keuken.
Opties en voorbeelden per budget
Wat mag je verwachten voor welk budget?
Goedkope keukenrenovatie: 5.000 tot 8.000 euro
Wie budgetvriendelijke keuzes maakt, kijkt naar een prijskaartje van 5.000 à 8.000 euro. Daarvoor krijg je een eenvoudige maar volledig uitgeruste keuken.
Vaak zijn toonzaalmodellen de meest budgetvriendelijke optie.
Welk budget heb je minimaal nodig voor een nieuwe keuken?
Met een budget onder de 5.000 euro is het erg lastig om een nieuwe keuken te laten installeren. Door oude toestellen en opbergkasten te behouden, kun je eventueel besparen. Onder in dit artikel vind je een handig overzicht met bespaartips.
Middenklasse: 8.000 tot 15.000 euro
Met een budget van 8.000 à 15.000 euro krijg je een combinatie van maatwerk en toonzaalmodellen.
Luxe keuken: meer dan 15.000 euro
Luxe, design en maatwerk? Daarvoor betaal je natuurlijk meer. Een keuken met splinternieuwe, luxe designtoestellen, maatwerk kasten en een uniek ontwerp kost al snel meer dan 15.000 euro.
Tips: zo bespaar je op je nieuwe keuken
Werk je met een beperkt budget of betaal je liever niet meer dan nodig voor je nieuwe keuken? Volg dan deze tips.
1. Behoud de oude opstelling
Aan de basis van elke keuken liggen de voorzieningen voor water, elektriciteit en gas. Als je een oude keuken laat renoveren, zijn die voorzieningen al aanwezig.
De beste bespaartip: vermijd het verleggen van leidingwerk door de oude opstelling te behouden. Op die manier hoef je ook geen loodgieters en elektriciens in te schakelen. Wat een gunstige invloed heeft op de prijs voor je project.
Kleine aanpassingen zijn soms niet te vermijden. Ook kan het nodig zijn enkele leidingen te verleggen om de ruimte op een meer efficiënte manier in te delen.
2. Bespaar niet op gebruikscomfort en kwaliteit
Bespaar alvast niet op het gebruiksgemak van je keuken. Idealiter investeer je in een keuken die je nog minstens 10 jaar met plezier blijft gebruiken. Een keuken waar je nauwelijks in kunt bewegen of werken, is de investering niet waard.
Is er ruimte in het budget? Investeer dan zeker in kwaliteit. Kwalitatieve toestellen en meubels gaan langer mee, waardoor je van je investering blijft genieten.
3. Vervang enkel wat nodig is
Mogelijks is niet alle keukenapparatuur aan vervanging toe en kunnen ook enkele kasten gerust nog enkele jaren mee. Door bepaalde onderdelen van de keuken te behouden, kun je flink besparen op je keukenrenovatie.
Toch graag een nieuwe look? Met nieuwe kastdeuren en enkele nieuwe toestellen geef je jouw keuken een budgetvriendelijke make-over.
4. Wees selectief
Kies je voor marmeren aanrechtbladen, een ruim kookeiland, nieuwe geglazuurde tegels én een luxe oven? Dan mag je rekenen op een fikse kost. Wees daarom selectief: combineer luxueuze keuzes met budgetvriendelijkere oplossingen.
5. Opteer voor grote opbergruimtes
Enkele grote opbergruimtes zijn aanzienlijk goedkoper dan een heel resem kleinere keukenkasten. Met scheidingselementen en wat handigheid deel je een ruime opbergruimte op een budgetvriendelijke en efficiënte manier in.
Lades, schuifdeuren, draaiende schappen en luiken zijn een prijzige aanvulling op je opbergruimtes.
6. Gebruik keukenapparatuur uit oudere series
Degelijke keukentoestellen zijn onmisbaar in een praktische en duurzame keuken. Liever geen grote bedragen spenderen? Kies dan voor toestellen die al wat langer op de markt zijn.
Zulke toestellen zijn doorgaans van goede kwaliteit, maar zijn door het verschijnen van meer moderne modellen vaak stevig afgeprijsd. Ideaal voor een budgetvriendelijke keuken!
7. Kies voor een rechte keuken
Heel wat mensen dromen van een keukeneiland. Maar zo’n kookeiland is lang niet de meest budgetvriendelijke oplossing. Een rechte keuken met aanrecht tegen de keukenmuren, is heel wat budgetvriendelijker.
Budgetvriendelijk alternatief op een kookeiland
Toch graag een extra ruimte om te koken of aan te tafelen? Dan is een keukenblok of bartafel een budgetvriendelijk alternatief op een kookeiland.
Benieuwd hoeveel jouw nieuwe keuken kost? Vergelijk offertes op maat en bespaar
Jouw nieuwe keuken voor de beste prijs? Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes van keukenspecialisten in jouw regio. Zo kun jij snel en eenvoudig je opties verkennen, keukenprijzen vergelijken en een oplossing vinden die past bij je voorkeuren en budget.