Inhoud
Bestaande keuken opknappen: 7 Renovaties die je zelf kan uitvoeren
Een ander kleurtje, een nieuw jasje, een beetje liefde: meer heeft een oude keuken soms niet nodig. Hieronder vind je 7 keukenrenovaties waarmee je de look van je keuken zelf tot een hoger niveau tilt:
1. Hoe kun je keukenkastjes opknappen?
De deurtjes en fronten van je keuken hebben een enorme invloed op de uitstraling van de hele ruimte. Je kunt de fronten en kastdeurtjes op verschillende manieren aanpakken.
Keukendeurtjes en fronten vervangen
De meest radicale verandering? Dat doe je door de fronten en deuren te vervangen. Je hebt keuze uit heel wat materialen, kleuren en designs. Denk aan massief hout, kunststof, laminaat en glas.
Verzeker jezelf er eerst van dat de keukenkasten zelf nog in goede staat verkeren – anders is het interessanter om de kasten volledig te vernieuwen.
Fronten schilderen of lakken
Met een laagje verf of lak bezorg je de oude frontjes en deurtjes een nieuwe, frisse look. Gebruik waterdichte verf voor het beste resultaat.
Maak de fronten eerst schoon en verwijder stof en vet. Als de deurtjes al eens geschilderd of gelakt werden, schuur je die oude verf- of laklaag weg voor je ze een nieuw kleurtje geeft.
Oude deurgrepen vervangen
Klein maar fijn: door de grepen van kasten en ladefronten in te wisselen voor nieuwe exemplaren, geef je de keuken een subtiele make-over. Deurgrepen vind je al voor 5 euro per stuk – ideaal voor wie renoveert met een klein budget.
Nieuwe indeling
Schoonheid zit vanbinnen: dat geldt ook voor je keukenkasten. Met handige kastverdelers, deurhaakjes, mandjes, lades en scheidingen geef je een oude keukenkast een praktische, nieuwe indeling.
2. Keukenmuren en vloer opknappen
Ook de muren en vloer van de keuken kun je zelf een nieuwe look geven. Met een laagje verf of nieuwe tegels breng je nieuw leven in je oude keuken.
Ga je de keuken betegelen? Gebruik dan waterdicht voegmiddel.
3. Spatwand opknappen
De spatwand achter het aanrecht, de spoelbak en/of de kookplaat kun je ook gerust zelf vervangen. Enkele leuke, onderhoudsvriendelijke en hygiënische opties:
- Waterafstotende verf
- Nieuwe tegeltjes
- Glazen plaat (al dan niet over een nieuw laagje verf)
- Inox of roestvrij stalen plaat
4. Nieuwe keukenkraan en gootsteen
Met wat handigheid verwijder je de oude keukenkraan. Sluit tijdens het verwijderen de hoofdkraan af en laat het restwater uit de kraan stromen.
Plaats tijdelijk een afsluitdop of knelfitting op de leiding. Sluit de nieuwe kraan aan volgens de instructies van de fabrikant.
De spoelbak kun je, als die niet geïntegreerd is in het werkblad, ook zelf verwisselen voor een nieuw exemplaar.
Kokend water uit je kraan? Het kan! Een kokend waterkraan vind je al vanaf 300 à 400 euro.
5. Keukenwerkblad vervangen
Een nieuw keukenwerkblad of aanrechtblad maakt een enorm verschil. Je hebt keuze uit heel wat materialen, zoals budgetvriendelijk kunststof, hygiënisch roestvrij staal of stijlvol natuursteen.
Opgelet: Is het oude werkblad verlijmd aan de onderkasten? Dan is het moeilijker om het te vervangen zonder het onderliggende keukenblok te beschadigen. Een ervaren vakman kan je zeker helpen met deze klus.
6. Keukenapparatuur vernieuwen
Als je over de nodige technische kennis beschikt, kun je ook oude keukentoestellen zelf vervangen. In sommige gevallen zal een monteur de oude apparatuur (gratis of voor een kleine extra kost) afvoeren en de nieuwe toestellen installeren.
Ga je zelf aan de slag? Verwijder de eventuele frontpanelen van de ingebouwde apparatuur. Koppel het toestel los (vergeet de af- en aanvoer van water niet als je een vaatwasser vervangt) en verwijder het. Sluit het nieuwe toestel aan volgens de instructies van de fabrikant.
7. Nieuwe keukenaccessoires
Met accessoires kun je de uitstraling van je keuken aanzienlijk verbeteren. Enkele zaken die je gemakkelijk zelf kunt aanbrengen:
- Zwevende planken. Handig voor die set mooi servies, je nieuwe koffiezetapparaat of een klein design keukentoestel.
- Kruidenrekjes. Stel al je verse en gedroogde kruiden tentoon.
- Planten en decoratie. Richt je keuken in volgens je wensen en smaak: leuke schilderijtjes, plantjes (of verse kruiden) in potten en vintage of antiek keukengerei geven je keuken een originele twist.
Tips voor een geslaagde DIY keukenrenovatie
Hou sowieso bij elk DIY-project de volgende aandachtspunten in gedachten.
1. Bepaal je budget
De kosten voor een DIY keukenrenovatie kunnen, als je niet oplet, flink oplopen. Bepaal daarom op voorhand een budget.
2. Kies een keukenstijl en maak een ontwerp
Betreft het een hip en modern, gezellig en landelijk, stoer en industrieel of een eigenzinnige, eclectische mix: met een plan in gedachten is de kans op een geslaagd resultaat het grootst.
Met een moodboard krijg je een goed beeld van jouw wensen voor je gerenoveerde keuken. Ga op zoek naar de juiste materialen en kleuren om je oude keuken om te toveren tot een heus kookparadijs.
Kies voor roestvrij staal en beton voor een stoere look, zachte natuurlijke elementen (zoals hout en natuursteen) voor een keuken in Japandi stijl of greeploze, glanzende fronten voor een hypermoderne keuken.
3. Repareer en hergebruik
Een oude keukenkast die wat scheef tegen de muur hangt, is niet per se aan vervanging toe. Bekijk met welke kleine ingrepen en reparaties je een verschil kunt maken. Een schroef wat vaster draaien, een barst in het aanrechtblad herstellen, een kastje recht hangen: het zijn kleine dingen die toch een grote verandering betekenen.
4. Schakel een expert in waar nodig
Je huidige, gesloten keuken omtoveren in een ruime open keuken? Een volledig houten landelijke keuken inwisselen voor een stoere betonnen keuken met eetruimte? Of, een functioneel keukeneiland met kookplaat en spoelbak installeren? Dat zijn allemaal klussen die de meeste mensen beter uitbesteden aan een professional.
Ook bij kleinere ingrepen kan professionele hulp handig van pas komen. Je keukenkasten wrappen met folie, je nieuwe vaatwasser aansluiten of het oude fornuis vervangen. Ook dat laat je best over aan iemand met de nodige technische kennis en ervaring.
Wanneer toch een expert inschakelen?
Er zijn verschillende gevallen waarin de hulp van een expert niet enkel wenselijk, maar ook broodnodig is. Zodra je bijvoorbeeld leidingwerken (voor water, gas en/of elektriciteit) wilt uitvoeren, is de hulp van een specialist aanbevolen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een wijziging van de keukenindeling.
Ook als je muren openbreekt (om bijvoorbeeld een open keuken te creëren) of de keuken uitbouwt, is de hulp van een professional meer dan welkom.
Totaalrenovaties kun je tot slot ook best uitbesteden. Je investeert dan in een heleboel nieuw materiaal (van keukenbladen tot keukenapparatuur). Het zou zonde zijn als die nieuwe keukenelementen fout geïnstalleerd worden – en je de keuken daardoor na enkele jaren opnieuw onder handen moet laten nemen.
Wat kost het om je keuken volledig te laten renoveren?
Een keuken volledig renoveren kost gemiddeld 5.000 euro.
Kleinere renovatiewerken laten uitvoeren, kan al met een budgetvan zo’n 300 euro.
Is een keukenrenovatie goedkoper dan een nieuwe keuken?
In de meeste gevallen is een renovatie van een oude keuken goedkoper dan het volledig vernieuwen van de keuken. Benieuwd naar het exacte prijsverschil voor jouw keuken? Ontvang gratis vrijblijvende offertes op maat via het formulier onderaan deze pagina.
Benieuwd hoe duur of goedkoop jouw renovatieproject is? Vergelijk offertes van keukenexperts
Heb je vragen over hoe je jouw keukenrenovatie best aanpakt? Of, ben je benieuwd naar de tarieven van keukenspecialisten in je buurt? Via onderstaand formulier ontvang je gratis vrijblijvende offertes op maat én professioneel advies van keukenexperts.
Verken jouw opties, vergelijk prijzen en vind de beste oplossing voor jouw keukenproject.