Inhoud
Zijn je keukendeuren en fronten aan vervanging toe? 3 signalen
Hoe weet je of jouw keukendeuren en keukenfronten aan vervanging toe zijn? Let op onderstaande signalen:
Wat zijn keukenfronten?
De fronten zijn alle voorzijdes van keukenelementen zoals de keukenkasten en -lades. Ook de panelen voor ingebouwde keukenapparatuur en delen van het keukenblok die niet geopend kunnen worden, zijn keukenfrontjes.
1. Loslatende folie
De folie op fronten en kastdeuren kan al eens loslaten. Met een stukje tape breng je geen (blijvende) verbetering aan. Tijd om de deurtjes stevig onder handen te nemen.
2. Hangende deurtjes en andere gebreken
Scheef hangende deurtjes, krakende scharnieren en problemen bij het openen en sluiten van de fronten? Dat betekent vaak dat de frontjes en scharnieren aan vervanging toe zijn.
3. Tijd voor een nieuwe look
Soms is een keuken gewoon toe aan een nieuwe, frisse look. Je keukenkastdeuren en frontjes vervangen? Dat is een vrij eenvoudige en goedkope manier om je keuken gedeeltelijk maar met impact te renoveren.
Prijs: Wat kost het om keukendeurtjes en keukenfrontjes te vervangen?
Voor het laten vervangen van keukendeurtjes mag je rekenen op een richtprijs van zo’n 110 à 320 euro per keukenkastje. Hoeveel je precies betaalt, is afhankelijk van verschillende factoren:
- Aantal keukenkastjes
- Afmetingen keukenkastdeurtjes
- Standaard kast (met normale afmetingen) of op maat gemaakte kast
- Materiaal fronten en grepen
- Staat van de keukenkasten
- Tarief van de keukenspecialist
Kun je kastdeuren zelf vervangen?
In principe wel. Voor de meeste kasten is dat zelfs niet heel moeilijk.
- Meet de keukendeuren nauwkeurig. Let op lengte, breedte en diepte. Bestel keukendeuren in dezelfde afmetingen, of verzaag zelf het gewenste materiaal op maat.
- Boor vervolgens gaatjes voor de scharnieren en deurgrepen op precies dezelfde plekken als op de oude kastfronten.
- Bevestig tot slot de nieuwe kastdeuren.
Opties
Welke keuzes kun je maken bij het vervangen van je keukenfronten?
1. Materialen
Je hebt keuze uit heel wat materialen:
- Hout
- Laminaat
- Kunststof
- Glas
- …
Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen. Zo is massief hout duurzaam maar zwaar. Glas zorgt dan weer voor een meer open gevoel, maar zal sneller vingerafdrukken vertonen. Tot slot, kunststof en laminaat zijn budgetvriendelijk, maar vaak minder duurzaam.
Welk hout voor de keukendeurtjes?
Heel wat houtsoorten zijn prima geschikt voor je nieuwe keukendeurtjes. Kies bij voorkeur voor een stevige hardhoutsoort zoals eiken of berken.
Houd er rekening mee dat hout periodiek behandeld moet worden. Met een nieuw laagje vernis, lak, beits of verf verleng je de levensduur van massief houten onderdelen aanzienlijk.
Een onderhoudsvriendelijk alternatief? Denk aan multiplexhout met een kunststof toplaag, beter bekend als laminaat. Ook fineerhout (multiplex met een massief houten toplaag) is een mooie optie.
2. Kleuren en designs
Keukenfronten zijn er niet enkel in diverse materialen, maar ook in elke mogelijke kleur. Denk aan witte houten kastjes, rode kastdeuren in kunststof, of deuren in semi-transparant melkwit glas.
3. Open of gesloten kasten
Misschien plaats je helemaal geen nieuwe deuren, maar laat je de keukenkasten mooi open afwerken. Met glazen deuren bekom je een mix van de twee: gesloten kastjes met een open uitstraling.
4. Deurgrepen
Ook wat de deurgrepen betreft, heb je volop keuze. Denk aan klassieke koperen klinken (al dan niet met decoratieve krullen), moderne grepen in RVS of zachte, ronde houten deurknoppen.
5. Greeploze kastdeuren
Of, gooi het over een andere boeg en kies voor een (volledig) greeploze keuken. Greeploze kasten open en sluit je met bijvoorbeeld een handig duw-en-kliksysteem.
Alternatieven: hoe kun je keukenkasten budgetvriendelijk vernieuwen?
Soms is het niet nodig om oude kastdeuren en keukenfronten te vervangen. Met deze ingrepen geef je jouw kastdeuren een nieuwe look – en dat voor een schappelijke prijs.
Grepen vernieuwen
Oude deurtjes en frontjes nieuw leven geven, doe je met een stel nieuwe grepen. Die kun je eenvoudig apart kopen en zijn meestal niet zo duur.
Verven, wrappen of lakken
De eenvoud zelve: een laagje verf maakt een wereld van verschil. Ook met lak kun je een oude kastdeur weer opfrissen. Gaat het om houten kastdeuren? Dan kom je vaak een heel eind met een (nieuw) laagje vernis, olie of beits.
Nog een leuke optie: de kastdeuren laten wrappen. Je hebt keuze uit allerlei wrapfolies in uiteenlopende kleuren, designs en een mat of glanzend resultaat.
Tijd voor een keukenrenovatie? Kastjes laten vervangen? Vergelijk en bespaar kosten
Keukendeuren vervangen: een kleine ingreep met een enorme impact. Wil je graag jouw opties verkennen? Advies inwinnen? Of, prijzen vergelijken? Gebruik dan onderstaand formulier.
Speel op die manier snel en eenvoudig je vragen en wensen door aan keukenspecialisten in je buurt. Ontvang gratis vrijblijvend advies, maar ook 1 of meerdere offertes op maat. Zo vind je gegarandeerd een oplossing die aansluit bij je noden, wensen en budget.