Prijs: Wat kost een keuken laten demonteren?

Je keuken laten demonteren kost gemiddeld 450 à 650 euro. Hou rekening met 4 belangrijke factoren: 

  • De grootte van de keuken. Hoe groter de keuken, hoe meer kosten.
  • De indeling, samenstelling en opstelling van je keuken. Meer keukenblokken, meer keukenapparatuur en bijkomende elementen zoals een keukeneiland of bar verhogen de kosten.
  • De afwerking. Laat je de keuken stucen, zodat die helemaal klaar is om opnieuw betegeld of geverfd te worden? Laat je het leidingwerk verleggen als voorbereiding op een nieuwe keukenindeling? Dan betaal je natuurlijk meer.
  • Het uurtarief van de keukenspecialist. Hoe hoger de arbeidskosten, hoe duurder de demontage van de keuken.
Een team keukenexperts bereid zich voor op het demonteren van een oude keuken.

Kosten per keukenformaat

De demontage van een kleine keuken kan al voor zo’n 200 à 500 euro. Een gemiddelde keuken demonteren kost ongeveer 500 à 900 euro, en voor het demonteren van grote keukens betaal je al snel rond de 1.000 euro.

Je oude keuken vakkundig laten verwijderen?
Schakel een specialist in voor een vlekkeloos resultaat
arrow Ontvang gratis offertes

Waarom een vakman of expert inschakelen?

Je keuken laten demonteren door een professional heeft enkele voordelen:

  • Minder kans op schade. Je leidingwerk, wanden en vloer zijn in goede handen. Ook de oude apparatuur kan veilig verwijderd worden, waardoor je de gebruikte toestellen makkelijker kunt doorverkopen.
  • Professionele afwerking. Laat de ruimte alvast voorbereiden om te besparen op de plaatsing van een nieuwe keuken of een herbestemming.
  • Vlotte uitvoering. Een keukenspecialist kan een kleine keuken in enkele uren afbreken, terwijl je zelf al snel enkele dagen bezig bent met de klus.

Gratis zelf keuken demonteren en afvoeren

Uiteraard kun je de keuken ook zelf afbreken. Daarmee kun je besparen op de renovatie van je oude keuken. Het afvoeren van puin en afval kan een extra kost met zich meebrengen.

Wat te doen met de oude gebruikte keuken?

Je oude keuken een nieuwe bestemming geven? Dat kan! Enkele mogelijkheden:

1. Kapotte keuken afvoeren met container of naar containerpark

Valt er niets meer aan te vangen met de gebruikte keuken? Dan kun je een container huren en het puin en afval laten afvoeren. Je kunt de keuken ook zelf naar het containerpark brengen.

Bespaar door het afval en puin zelf te scheiden. 

2. Gebruikte keuken verkopen

Een oude keuken die nog in goede staat verkeert, kun je doorverkopen. Tweedehandskeukens zijn erg in trek: je vind wellicht snel een koper voor het oude materiaal – als dat nog in goede staat verkeert.

Wees dus voorzichtig bij het demonteren van de keuken!

3. Hergebruiken

Natuurlijk kun je bepaalde onderdelen van de keuken ook zelf hergebruiken. Na het demonteren geef je de keuken een nieuwe indeling, maar behoud je (een deel van) de oude keukenmeubels en -apparatuur.

Een oude keuken, klaar om te demonteren.

Tijd: hoe lang duurt zelf een keuken demonteren?

Een expert demonteert een kleine keuken in zo’n 2 tot 4 uur. Grotere keukens demonteren duurt wat langer: daarover doet een expert gemiddeld 2 à 3 dagen.

Ga je zelf aan de slag? Dan hangt de duur van de werken af van je technische kennis, de grootte en de precieze opstelling van de keuken.

Je bepaalt deels zelf hoeveel tijd je aan het project besteedt. Misschien is de klus rond als je een hele dag stevig doorwerkt, en duurt het wat langer als je enkel ‘s avonds na het werk enkele uurtjes vrij maakt.

Klus uitbesteden aan een pro?
Vind een vakman in jouw buurt en ontvang offertes

Zelf een oude keuken demonteren: Stappenplan

Hoe begin je eraan?

Stap 1: Gereedschap verzamelen en keuken leegmaken

Enkele zaken die je allicht nodig hebt:

  • Veiligheidsbril en -handschoenen
  • Afdek- of bouwfolie
  • Deken of karton
  • Schroefmachine
  • Afsluitdop of knelfitting
  • Moersleutel
  • Steenbeitel en hamer
  • Breekmes of stanley mes
  • Optioneel: opbergdoosjes om kleine onderdelen in te bewaren (denk aan de schroeven van de keukenkastjes) als je bepaalde meubels wil hergebruiken, weggeven of verkopen.

Maak vervolgens de keuken volledig leeg en stockeer keukengerei en voedsel op een veilige plek.

Binnenkant van een witte keukenkast die leeg werd gemaakt voor het demonteren van de keuken.

Stap 2: Water, elektriciteit en gas afsluiten

Voor de veiligheid sluit je alle nutsvoorzieningen af. Draai de hoofdkraan dicht, sluit de gastoevoer en elektriciteit af, en koppel daarna alle elektrische keukentoestellen los – vergeet de inbouwtoestellen niet.

Een loodgieter en elektricien kunnen je helpen je veiligheid te garanderen.

Stap 3: Losse keukentoestellen en dampkap verwijderen 

Koppel nu alle losstaande keukentoestellen los (bij de vaatwasser moet je ook de waterafvoer en -toevoer loskoppelen) en verwijder ze. Het gaat allicht om zware apparaten: een helpende hand is hier geen overbodige luxe. Bescherm de vloer met een deken of laag karton.

Ga voorzichtig om met de apparatuur, zeker als je bepaalde toestellen wil hergebruiken of verkopen. Volg eventuele veiligheidsinstructies uit de handleiding van het toestel. Stockeer de keukenapparaten die verkocht worden op een veilige plek.

Een koelkast mag nooit op zijn zijkant gelegd worden. 

Verwijder vervolgens de filter van de afzuigkap om de schroeven bloot te leggen, of volg de instructies van de fabrikant. Schroef de dampkap los en voer af. 

Stap 4: Verwijder de kastdeuren en keukenfronten

Maak de scharnieren van de kastdeurtjes en keukenfronten los om de deurtjes en fronten te verwijderen. De meeste scharnieren kun je vrij eenvoudig losklikken. 

Een expert is in de weer met het demonteren van een keuken: hij verwijdert eerst de deuren van de keukenkasten.

Stap 5: Inbouwapparatuur verwijderen

Nu alle kasten leeg zijn en de fronten en kastdeuren verwijderd zijn, kun je gemakkelijk zien waar de inbouwapparatuur nog in het stopcontact zit.

In sommige gevallen zijn de stopcontacten verborgen achter een board of plank (de achterzijde van de keukenkast). Maak dat board eerst los.

Koppel alle inbouwapparaten nauwkeurig los en verwijder ze.

Stap 5: Kraan en kookplaat demonteren

Verzeker nogmaals dat gas en elektriciteit afgesloten zijn. Laat de laatste restjes water uit de kraan in de keuken lopen.

Uit de leidingen kan nog wat restwater komen. Houd een opvangbakje bij de hand om het water op te vangen.

Til de spoelbak uit het aanrechtblad en plaats de afsluitdop of knelfitting op de blootliggende leiding. Zo kun je de hoofdkraan weer opendraaien, zonder risico op overstromingen of lekkages.

Dubbelcheck of de gaskraan is afgesloten. Laat daarna het gasfornuis open staan tot de laatste gasrestjes zijn ontsnapt. Klik of schroef de kookplaat los volgens de aanwijzingen van de fabrikant.

Stap 6: Verwijder de bovenkasten

Bescherm, indien nodig, het aanrechtblad met een deken of een laag karton. De meeste bovenkastjes zijn vanbinnen aan elkaar geschroefd. Koppel ze van elkaar los met een schroefmachine. Schroef ook een eventuele verbinding met de wand los.

Til de kastjes uit de dragende beugel, haak of het montagemiddel. Verwijder, als alle kastjes gedemonteerd zijn, ook het dragend frame.

Stap 7: Keukenwerkblad verwijderen

Nu kun je het keukenwerkblad demonteren.

Hoe demonteer je een aanrechtblad?

Een vastgeschroefd aanrechtblad kun je eenvoudig losschroeven. Je vindt de schroeven doorgaans bovenaan de onderkastjes. Snijd de kitrand (aan de muur en tussen het werkblad en de onderkasten) weg met een mesje.

 Als het werkblad is vastgelijmd, moet je eerst nauwkeurig de lijm loswerken. Daarna kun je het werkblad optillen. 

Tijdens het demonteren van de keuken wordt het aanrechtblad vakkundig losgeschroefd en verwijderd.

Stap 8: Onderkasten verwijderen

De onderkasten zijn meestal, net als de bovenkasten, aan elkaar geschroefd. Schroef ze eerst los van elkaar. Schroef daarna een eventuele verbinding met de wand los. Verwijder daarna 1 voor 1 de losgeschroefde kastjes.

Stap 9: Keuken strippen

Om de keuken voor te bereiden op het renovatieproject, kun je de wanden en vloer strippen. Verwijder tegels van boven naar beneden met hamer en steenbeitel. Draag daarbij steeds een veiligheidsbril.

Een laatste stap in het demonteren van de keuken: een expert verwijdert de gele en roze muurtegels.

Tips keuken slopen

Hou rekening met volgende aandachtspunten.

Tip 1: Wees voorzichtig met gas, water en elektriciteit

Zeer belangrijk: controleer (dubbel of zelfs driedubbel) of de hoofdkraan, elektriciteit en gastoevoer afgesloten zijn. Check of er nog water uit de kraan komt, gebruik een spanningsmeter om stopcontacten te controleren, en bevestig of de gastoevoer volledig is afgesloten.

Graag dubbel verzekerd? Werk dan samen met een elektricien en/of loodgieter.

Safety first?
Vind een specialist voor de demontage van je keuken

Tip 2: Vraag om hulp

Een keuken demonteren doe je best niet (volledig) alleen. Hoewel je het losschroeven van kasten en werkbladen gerust alleen kunt trotseren, vraag je best om hulp bij het verplaatsen en optillen van zware toestellen en keukenelementen.

Een persoon in gele trui met witte handschoenen tilt een oude koelkast op tijdens het demonteren van de keuken.

Tip 3: Behoud het overzicht

Wil je bepaalde onderdelen van de keuken hergebruiken of verkopen? Dan is het cruciaal dat je het overzicht behoud. Zorg dat je de verschillende schroeven en het beslag van de keukenkasten, -lades en -deuren overzichtelijk bewaart en inventariseert.

Tip 4: Vergelijk offertes

Besparen op het demonteren van je oude keuken? Een correcte prijs betalen voor je nieuwe keuken? Dat doe je door offertes op maat te vergelijken. Gebruik daarvoor het formulier onderaan deze pagina.

Een koppel koopt een nieuwe keuken na het demonteren van hun oude keuken.

Oude keuken eruit en nieuwe keuken laten plaatsen? Vergelijk gratis offertes

Steek je zelf graag de handen uit de mouwen? Of, schakel je toch liever een expert in? Via onderstaand formulier kan je gratis vrijblijvende offertes aanvragen en advies inwinnen bij keukenspecialisten. Zo krijg je een realistisch beeld van de gemiddelde kosten voor jouw project en een antwoord op al je vragen. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw keukenproject?
2*. Welke werken wilt u laten uitvoeren in de keuken?
3*. Wanneer wenst u het keukenproject op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: keukenrenovatie