Inhoud
Voorschriften stopcontacten in de keuken [België]
Stopcontacten zijn het zichtbare deel van je elektrische installatie en spelen een belangrijke rol in het elektrisch comfort. Het aantal en de plaatsing van de stopcontacten kan alvast veel verschil maken in het gebruiksgemak van je woning.
1. Hoeveel stopcontacten op 1 kring?
Volgens het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI) mag je per stroomkring maximaal acht stroompunten aansluiten. Dat geldt voor zowel verlichtingspunten als stopcontacten. Als je apparaten met veel vermogen hebt, verdeel ze dan over meerdere kringen
2. Tussenruimte (AREI)
Wil je veilig koken en voorkomen dat er iets misgaat met de elektriciteit? Zorg er dan voor dat je stopcontacten niet te laag zitten. Volgens de regels van het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI) moet je zeker 15 centimeter afstand houden van de vloer. Dat is belangrijk op plekken, vooral in de keuken, waar het snel vochtig kan worden.
3. CEBEC-keurmerk
Ben je klaar met kapotte apparaten en onveilige situaties? Kies voor elektrische apparaten met het CEBEC-keurmerk. Dit keurmerk is jouw garantie voor kwaliteit en veiligheid. Je hoeft je minder zorgen over de kans op kortsluiting of elektrische schokken. Met CEBEC weet je zeker dat je investeert in betrouwbare producten die lang zullen meegaan.
Waarom is het CEBEC-keurmerk belangrijk?
- Slaap lekker: Met CEBEC weet je zeker dat je elektrische installatie veilig is.
- Bespaar geld: Kwaliteit kost wat, maar met CEBEC investeer je in producten die lang meegaan. Op de lange termijn bespaar je dus geld.
- Doe het goede: Door te kiezen voor CEBEC ondersteun je bedrijven die zich inzetten voor veiligheid en kwaliteit.
Wat kost de plaatsing van een nieuw stopcontact?
Ben je het beu om steeds te zoeken naar een stopcontact in je keuken? Of, heb je een nieuwe keuken en wil je alles goed geregeld hebben? Het plaatsen van (extra) stopcontacten is zo gepiept en maakt je dagelijkse leven net iets praktischer.
Reken gemiddeld tussen de 60 en 120 euro voor een extra stopcontact. Het is verstandig om hier al over na te denken tijdens het ontwerpen van je keuken, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.
Factoren die de prijs beïnvloeden:
- Locatie: Net als bij het bouwen van een huis, is de locatie van belang. Moet er een nieuwe kabel getrokken worden, dan kost dat wat extra. Maar als er al een kabel in de buurt loopt, scheelt dat weer kosten.
- Type stopcontact: Wil je een gewoon stopcontact of eentje met een aarding? Of, misschien zelfs een handig USB-stopcontact om je telefoon op te laden? De prijs verschilt per type.
- Moeilijk bereikbare plekken: Als het stopcontact op een lastige plek moet komen, bijvoorbeeld achter een kast, dan kost dat meer werkuren.
- Extra klusjes: Moet er ook een schakelaar geplaatst worden of moet de bestaande bedrading aangepast worden? Ook dit brengt extra kosten met zich mee.
Stopcontacten in de keuken plaatsen: enkele aandachtspunten
Bij het plannen van je nieuwe keuken, vergeet niet om na te denken over de stopcontacten. Je keuken is pas compleet als je op een handige manier al je apparaten kunt aansluiten. Stel je voor: je probeert de blender te gebruiken, maar je struikelt over de kabel omdat het stopcontact op een onhandige plek zit. Dat wil je natuurlijk vermijden.
1. Aantal en locatie
Voor apparaten die je regelmatig gebruikt, zoals een blender of staafmixer, zorg ervoor dat de stopcontacten goed bereikbaar zijn. Stopcontacten voor grotere apparaten zoals de oven en koelkast kun je beter achter de kasten plaatsen. Zo blijven ze uit het zicht en houd je jouw werkblad netjes en vrij van kabels.
Je keuken is het hart van je huis en is best functioneel en gezellig. Een belangrijk onderdeel is de juiste plaatsing van stopcontacten. Denk na waar je jouw koffiezetapparaat, broodrooster, mixer en andere elektrische apparaten wil aansluiten. Moeten ze dicht bij het aanrechtblad zitten, of is een andere plek handiger?
Hoe ver plaats je een stopcontact van de spoelbak in een keuken?
Je wil vermijden dat lange snoeren over je aanrecht hangen, omdat dit zowel gevaarlijk als onhandig is. Zorg ervoor dat je stopcontacten minstens 30 cm verwijderd zijn van de kraan en de kookplaat. Op die manier blijft de veiligheid en een nette uitstraling gewaardborgd.
2. Praktische plaatsing
Door goed na te denken over waar je stopcontacten plaatst, maak je jouw keuken praktischer en veiliger. Kies bijvoorbeeld voor stopcontacten met een deksel om stof en vocht buiten te houden. Plaats ze ook op een hoogte die comfortabel is voor jou.
3. Moderne stopcontactsystemen
Maak van je kookeiland een technologisch hoogstandje. Met innovatieve stopcontactsystemen, zoals roestvrijstalen pop-up modellen of elegante zuilen, integreer je functionaliteit naadloos in het design.
Er is altijd een oplossing op maat. Kies bijvoorbeeld voor een stopcontact met meerdere USB-poorten.
4. Onderbouw
Wanneer we het over een ‘onderbouw stopcontact’ hebben, bedoelen we dat het stopcontact volledig in het werkblad van je keuken is verwerkt. Je ziet dus alleen het bovenste deel, het deksel, van het stopcontact. De rest zit verborgen in het blad zelf.
Hoe hoog zit een stopcontact in de keuken? [Hoogte]
De keuken is een ruimte waar water en elektriciteit samenkomen. Daarom zijn er strenge regels voor de plaatsing van stopcontacten. De minimale hoogte is 25 cm. Maar voor stopcontacten boven het aanrecht geldt deze regel niet.
Toch raden we aan om een praktische hoogte van 110 cm aan te houden. Vergeet ook niet om voldoende ruimte te laten voor grotere stekkers, zoals die van je keukenrobot.
Info, advies of prijzen op maat nodig? Kom in contact met keukenexperts in jouw regio
Wil je meer info, deskundig advies over stopcontacten en elektriciteit in de keuken of een prijsopgave op maat voor je nieuwe keuken? Neem via ons offerteformulier contact op met keukenexperts in jouw regio. Ontvang gratis vrijblijvende offertes om te vergelijken.