Inhoud
Wat is een hoge keukenkast precies?
Een hoge keukenkast is samengesteld uit een onderkast, een bovenkast en de ruimte tussen deze twee laatste kasten. De grootte zorgt ervoor dat je meer ruimte hebt om spullen op te bergen. Er is onder andere plaats voor je servies, keukengerei, pannen en etenswaren.
Ook in de hoek van je keuken passen hoge kasten. Met slimme opbergsystemen kan je heel wat materialen kwijt. Denk bijvoorbeeld aan een hoge kast in de hoek met een carrousel opbergsysteem.
Verschillende soorten hoge keukenkasten op een rij
Er bestaan verschillende soorten hoge kasten voor je keuken. Welke het beste bij jou past, hangt af van je keuken en natuurlijk je eigen smaak.
1. Voorraadkast keuken
Een hoge voorraadkast zorgt ervoor dat je al je etenswaren, conserven en specerijen kwijt kan. Fijn om bij het koken alles achter de hand te hebben. Je kan er makkelijk aan en alles blijft overzichtelijk.
2. Hoge vitrinekast
Met een vitrinekast hou je de inhoud van de kast zichtbaar voor iedereen. Het is een echte blikvanger. Perfect voor het opbergen van mooi serviesgoed of verzamelobjecten die je niet achter een deurtje wil verstoppen.
3. Hoge hoekkast
Heb je een hoek in je keuken? Dan kan je ook een hoge keukenkast in de hoek laten plaatsen. Door gebruik te maken van bijvoorbeeld een Le Manssysteem kan je de opbergplateaus makkelijk uittrekken en blijft alles overzichtelijk.
4. Smalle apothekerskast
Een apothekerskast is een smalle hoge kast die in zijn geheel uitschuift wanneer je hem opentrekt. Deze kast is ideaal voor het opbergen van bijvoorbeeld specerijen, koffie en thee. De kast is overzichtelijk en makkelijk bereikbaar.
5. Inbouwkast voor magnetron, oven, koelkast
Er bestaan ook kasten waarbij je grote keukenapparatuur zoals je magnetron, oven of koelkast kan laten inbouwen. De apparaten worden naadloos in de kast geïntegreerd en zorgen zo voor een strak en modern uiterlijk.
6. Hoge kast met kook- of spoelnis
Wil je aan weerszijden van je fornuis of spoelbak hoge kasten? Kies dan voor een hoge keukenkast met kook- of spoelnis. Specialisten bouwen een nis in de kastenwand en maken zo ruimte voor je fornuis of spoelbak. Vorm en functionaliteit gaan hand in hand.
7. Plafondhoge keukenkast
Je kunt de kastenwand ook tot het plafond laten reiken. Kies voor een plafondhoge keukenkast in bijvoorbeeld matzwart voor een chique uitstraling.
8. Losse hoge keukenkast
Wil je een landelijke uitstraling? Kies dan voor een vrijstaande of losse keukenkast. Een houten vrijstaande keukenkast met mooie poten is een echte eyecatcher in je keuken.
Ontwerpmogelijkheden bij hoge keukenkasten
Je hoge keukenkast kan er eigenlijk uitzien zoals jij wil dat hij eruit ziet.
1. Materialen (eiken, spaanplaat, keramiek…)
Voor je kasten kan je kiezen uit verschillende soorten materialen. Een van de bekendste opties is natuurlijk hout, een echte klassieker. Een goedkoper alternatief zijn kastjes uit spaanplaat. Of kies voor het stijlvolle en chique keramiek of glas voor je kastdeuren.
2. Binnenruimte extra praktisch indelen
Door verstelbare planken te gebruiken, kan je altijd alles kwijt. Pas de binnenruimte van je kast helemaal aan op maat van jouw wensen. Gebruik uittrekelementen zoals een Le Mans systeem om zelfs het achterste van de planken goed bereikbaar te maken en integreer rekjes voor kruiden en schoonmaakmiddelen.
3. Met of zonder inbouwapparatuur
Laat je grotere keukenapparatuur inbouwen in de kast. Zo optimaliseer je de ruimte en krijgt je hele keuken een nettere en elegantere uitstraling. Door je koelkast in een hoge kast te integreren win je zelfs de ruimte boven je koelkast, die zonder kast bijna nooit gebruikt wordt.
4. Afmetingen: hoogte, diepte en breedte
De afmetingen van een hoge keukenkast kunnen verschillen. Meestal is een hoge keukenkast zo’n 40 tot 60 cm breed. Een smallere apothekerskast is ongeveer 30 cm breed. Wil je liever andere afmetingen? Dit is vast mogelijk. Neem contact op met een keukenspecialist en laat je vrijblijvend adviseren.
5. Kleuren
Zwarte of witte kasten geven je interieur een strakke uitstraling. Wil je liever opvallen? Kies dan voor een fellere kleur zoals rood, geel of blauw. Voor een landelijke uistraling kies je juist voor natuurlijke houttinten.
Voordelen en nadelen van hoge kasten
Twijfel je of hoge keukenkasten geschikt zijn voor jouw keuken? Dan is het verstandig om rustig de voor- en nadelen met elkaar te vergelijken. We hebben ze hieronder op een rijtje gezet.
Voordelen
Ten eerste zijn hoge keukenkasten praktisch vanwege de extra ruimte die je wint. Hou je van koken of heb je veel keukengerei? Met een hoge keukenkast weet je zeker dat je alles kwijt kunt. Bovendien zien ze er stijlvol en elegant uit. Het is een keukenelement dat de look van je keuken naar een volgend niveau kan tillen.
Nadelen
Het kan zijn dat een hoge kast niet helemaal geschikt is voor een bepaald type keuken. Ondanks het feit dat je met een hoge keukenkast veel efficiënter gebruik maakt van de ruimte en veel kan opslaan, kan het zijn dat een hoge kast visueel veel ruimte inneemt. Zo lijkt de keuken voller dan hij effectief is. Als je een kleine keuken hebt, is het verstandig om goed te controleren of een hoge kast in je keuken past.
Wil je extra informatie of advies op maat van keukenspecialisten? Vul onderstaand offerteformulier in
Verstuur je aanvraag via onderstaan formulier en wij brengen je zo snel mogelijk in contact met erkende keukenspecialisten. Vergelijk gratis offertes op vlak van prijzen en adviezen en vind de oplossing die het beste bij jouw budget en situatie past.