Inhoud
Indeling: Wat is een parallelkeuken?
In een parallelkeuken staan 2 lange, rechte keukenblokken recht (parallel) tegenover elkaar. De keukenopstelling biedt heel wat mogelijkheden.
De parallelkeuken vind je vaak terug in professionele keukens. Logisch ook: mensen in een parallelle keuken hebben meer dan voldoende bewegingsvrijheid nodig. Ideaal voor een drukke restaurant- of grootkeuken.
Voordelen
Een parallelkeuken kent een heleboel leuke voordelen:
- Veel werkruimte. Het dubbele aanrecht zorgt voor alle nodige werkruimte. Ideaal voor wie graag comfortabel kookt. Met 2 of meer bezig in de keuken? Geen probleem – plek genoeg!
- Geringe loopafstand. Van de koelkast naar de spoelbak en van de spoelbak naar het fornuis: in een parallelkeuken is de wandelafstand beperkt.
- Bewegingsvrijheid. Als je de minimale afstand tussen de 2 keukenblokken respecteert, geniet je alle nodige bewegingsvrijheid.
- Mogelijk in heel wat ruimtes. Parallelkeukens zijn de perfecte oplossing voor lange, smalle ruimtes. Ze komen ook goed tot hun recht in grotere ruimtes: daar richt je ze in als halfopen keuken.
- Geen hoek. In een U-keuken of L-keuken vormen de hoeken tussen de keukenblokken vaak een uitdaging. Die kun je eventueel voorzien van een kast met draaicarrousel, maar die zijn vaak vrij prijzig. In parallelkeukens kom je die uitdaging niet tegen.
- Veelzijdig. Parallelkeukens zijn er in alle denkbare stijlen en kleuren. Je hebt bovendien ontzettend veel opties wat de opstelling van je keuken betreft.
- Opties voor elk budget. Een parallelkeuken kan voorzien worden van elke denkbare keukenluxe. Tegelijk zijn er ook heel wat parellelkeukens voor een kleiner budget.
Nadelen
De afstand tussen de 2 keukenblokken is cruciaal. Een te kleine afstand belemmert je bewegingsvrijheid.
Een te grote ruimte tussen de keukenblokken zorgt dan weer voor een langere loopafstand tussen de verschillende keukenzones.
Ook de lengte van de keukenblokken speelt een rol in de efficiëntie van je parallelkeuken. Verder in dit artikel lees je alles over de ideale afmetingen.
Voor wie is de parallelkeuken ideaal?
Parallelkeukens zijn ideaal voor lange, smalle ruimtes. Bevindt er zich een deur aan de 2 korte zijdes? Dan wordt de keuken een echte doorloopkeuken.
Voor enthousiaste hobbychefs en -bakkers is de parallelkeuken ideaal. Je vindt de opstelling niet voor niets terug in grootkeukens en restaurantkeukens: een goede circulatie en veel opberg- en werkruimte zijn cruciaal voor wie graag uitgebreid kookt.
Omdat de parallelkeuken goed past in kleine, smalle ruimtes, is zo’n opstelling de ideale keukenindeling voor hobbychefs of -bakkers die een beperkte ruimte optimaal willen benutten.
Meer vrije ruimte ter beschikking? Dan is een halfopen parallelle keuken een fijn centrum van je woning: gezellig koken terwijl je met de rest van het gezin of bezoekers keuvelt zorgt voor sfeer en gezelligheid!
Soorten parallel keukens
Hoe deel je de keukenblokken van je parallelkeuken in?
1. Klassieke parallelkeuken: 2 keukenblokken tegen de wand
De klassieke optie: 2 keukenblokken die recht tegenover elkaar staan, elk tegen een keukenmuur. Deze optie is de perfecte keukenoplossing voor smalle, lange ruimtes.
2. Halfopen parallelkeuken: 1 vrijstaand keukenblok als schiereiland
In een grotere ruimte (bijvoorbeeld een keuken die overloopt in een eet- of woonkamer) plaats je 1 keukenblok tegen een muur. Het andere keukenblok staat vrij in de ruimte en vormt een zogenaamd keukeneiland (volledig los van de muur) of schiereiland (met 1 korte zijde tegen een muur).
Besparen op de installatie van je parallelkeuken?
Plaats de spoelbak, het fornuis en de vaatwasser tegen de keukenwand. In de meeste gevallen is het eenvoudiger om leidingen door de wand te trekken. De vloer hoeft niet opengebroken te worden om water-, gas- en elektriciteitsleidingen te verleggen.
3. Parallelle opstelling: 1 keukenblok tegenover kastenwand
(Nog) meer opbergruimte creëer je met een kastenwand, zoals op bovenstaande afbeelding. Je ruilt dan 1 keukenblok deels of volledig in voor hoge keukenkasten.
Die kastenwand kun je eventueel voorzien van ingebouwde keukenapparatuur. Het andere keukenelement huisvest de kookplaat en/of de oven, en vormt een groot, open keukenwerkblad.
4. Parallelle opstelling: rechte keuken tegenover eiland of bar
Een laatste leuke optie en de meest sociale, parallelle opstelling, zoals je ziet op onderstaande afbeelding. In theorie gaat het om een rechte keuken die wordt aangevuld met een bar of keukeneiland.
Een groot keukenblok (of een kastenwand) staat tegen de keukenwand. Tegenover het keukenblok komt een kookeiland (al dan niet met spoelbak, vaatwasser en/of kookplaat of fornuis) of bar met stoelen. Het kookeiland of de bar kan elke gewenste vorm aannemen.
Een opstelling met bar neemt wat meer ruimte in. Achter de bar laat je idealiter 140 centimeter bewegingsruimte vrij. Zo kan iedereen comfortabel plaatsnemen aan tafel.
Wat kost een parallel keuken?
Een parallelkeuken behoort tot de middenklasse keukens. Reken op een kost van 12.000 à 25.000 euro.
Goedkope parallelkeuken
De precieze kost voor de nieuwe keuken hangt af van een heleboel factoren, zoals de afmetingen en de gebruikte materialen en keukentoestellen. Met budgetvriendelijke keuzes is een goedkope parallelkeuken perfect te verwezenlijken.
Aandachtspunten en tips
Nieuwe parallelle keuken laten plaatsen? Let op de volgende aandachtspunten:
De juiste afmetingen
Zoals gezegd, zijn correcte afmetingen cruciaal voor een comfortabele en efficiënte parallelkeuken.
Hoeveel ruimte laat je tussen de 2 aanrechten? Ideale afstand
Idealiter is de doorgang tussen de 2 keukenblokken minstens 120 centimeter breed en maximaal 250 à 350 centimeter breed. Een kleinere afstand tussen de 2 blokken beperkt je bewegingsvrijheid; een grotere afstand zorgt voor een te grote loopafstand.
Twee bedenkingen:
- Kook je met 2? Dan is een wat ruimere afstand wel zo comfortabel. Mik op een minimum van 140 centimeter.
- Zet je een kastenwand langs 1 kant van de keuken en komen spoelbak, fornuis en koelkast langs de andere zijde? Dan mag je gerust wat meer ruimte tussen de 2 keukenblokken houden.
Hoeveel meter aanrecht heb je nodig?
Om comfortabel te koken, houd je minstens 3 meter van het keukenwerkblad vrij. Elk keukenblok is bij voorkeur 2 meter lang: zo heb je 1 extra meter ruimte waar je eventueel keukentoestellen op kunt etaleren.
Brede keuken: Onderbreek een te brede parallelkeuken met een keukentafel, roltafel of keukeneiland
Staan de 2 keukenblokken verder dan 2 meter ven elkaar? Dan kun je eventueel een tafel, roltafel of keukeneiland in het midden zetten. Gezellig om aan te tafelen én een leuke uitbreiding van je werkruimte.
Keukenkasten
In de parallelkeuken kun je verschillende kasten kwijt:
- Een kastenwand, die een volledige muur in beslag neemt of een deel van één van de keukenblokken vervangt. Een kastenwand tussen de keuken en de woonkamer zorgt voor extra afscheiding, maar kan de open sfeer van de halfopen keuken wel inperken.
- Onderkastjes, die je onder het keukenwerkblad laat plaatsen.
- Bovenkastjes, die boven het aanrecht worden gemonteerd.
- Een extra plank of planken aan de muur boven het aanrecht, die een optische vergroting van de ruimte teweeg kunnen brengen en daarmee een mooi alternatief bieden op druk ogende bovenkastjes.
Een extra diep keukenblad
Wat extra ruimte nodig – bijvoorbeeld om je prachtige espressomachine te etaleren? Dan kies je voor een extra diep keukenblad. Standaard keukenwerkbladen zijn minstens 50 à 60 centimeter diep. Hoe dieper, hoe meer ruimte.
Kies voor verschillende lengtes
Een keukenblok van, pakweg, 3 meter tegenover een keukenblok van 2,5 meter zorgt voor een interessante asymmetrie. Perfect voor designkeukens.
Gebruik een opstelling die past bij de ruimte en je wensen
Een laatste tip: houd rekening met de beschikbare ruimte en de manier waarop je de keuken liefst gebruikt.
Voorbeelden en inspiratie: 3 mooie parallel keukens
Enkele mooie keukens met een parallelle opstelling:
Kleine, smalle parallelkeuken
In deze smalle, witte keuken werd gekozen voor een parallelle keukenopstelling. De keuken geeft uit op een deur met raam. Aan de rechterzijde werd gekozen voor inbouwkeukenapparatuur, links vind je een spoelbak en kookplaat.
Zwarte parallelkeuken met bar
In deze parallelle keuken met bar worden landelijke en moderne elementen gecombineerd: zwarte, glanzende keukenkasten contrasteren met witte werkbladen en een landelijke tegelvloer.
Moderne open parallelkeuken
In deze parallelle keuken wordt gewerkt met strakke lijnen en verzachtende houten elementen. De greeploze fronten zorgen voor een net en gestroomlijnde look.
Nieuwe keuken kopen? Ontvang offertes en advies
Tijd voor een nieuwe keuken? Via onderstaand formulier speel jij al je vragen door aan adviseurs. Benieuwd naar de kosten voor een parallelle keuken op maat? Vraag hieronder ook gratis naar vrijblijvende offertes. Zo krijg je een duidelijk beeld van de mogelijkheden en een prijs voor jouw project.