Inhoud
De kosten: Wat is een redelijke prijs voor een keuken op maat?
Voor een maatwerk keuken betaal je gemiddeld 10.000 à 30.000 euro. Een groot prijsverschil, maar dat valt eenvoudig te verklaren. Hoeveel je nieuwe keuken kost, is afhankelijk van enorm veel factoren:
- Grootte van de keuken
- Staat van de huidige keuken
- Staat van de water-, elektriciteits- en gasleidingen
- Materiaalkeuze
- Type keukentoestellen
- Afwerking
- Tarieven van de keukenbouwer en een eventuele loodgieter, elektricien en/of schrijnwerker
Maatwerkkeukens zijn doorgaans wat duurder dan bijvoorbeeld toonzaalkeukens of modulekeukens. De keukenbouwer is nauwer betrokken bij het project en staat je bij in het opmeten, ontwerpen, op maat maken, installeren én afwerken van je nieuwe keuken.
Daar komt logischerwijs wat meer werktijd bij kijken dan bij het personaliseren en plaatsen van een standaardkeuken.
Goedkope keukens op maat
Het is in principe ook mogelijk om een wat goedkopere maatwerkkeuken te laten plaatsen. Dat kan bijvoorbeeld als:
- je een oude keuken renoveert en een deel van de toestellen, keukenmeubels en wand- en vloerbekleding hergebruikt.
- je kiest voor goedkope materialen en budgetvriendelijke keukentoestellen.
- je de oude keukenindeling behoudt.
- het gaat om een vrij kleine keuken.
Met een budget van 5.000 euro kun je – in theorie – een kleine en/of bescheiden maatwerkkeuken laten plaatsen.
Exclusieve keukens op maat
Bij het ontwerpen van maatwerkkeukens geldt: the sky is the limit. Voor wie een ruim budget ter beschikking heeft, is nagenoeg alles mogelijk.
Maatwerk is dan ook de enige echte manier om een werkelijk exclusieve keuken te laten realiseren. Je hebt volledige controle over het eindresultaat en kunt de keuken tot in de kleinste details zelf ontwerpen, of ontwerpen in samenwerking met een designer en/of keukenadviseur.
Materialen als (tropisch) hardhout, werkbladen in glas of keramische aanrechten, dubbele ovens en hoogtechnologische koelkasten behoren tot de vele mogelijkheden voor wie werkt met een groot budget.
Een exclusieve keuken kost al snel 15.000 tot meer dan 50.000 euro. Benieuwd naar de prijs voor jouw droomkeuken? Check het offerteformulier en vergelijk al binnen enkele dagen 1 of meerdere vrijblijvende offertes.
Toonzaalkeuken, keuken in modules of keuken op maat?
In principe heb je keuze uit 3 types keuken:
- De toonzaalkeuken: een standaard model dat kant-en-klaar wordt geleverd en geïnstalleerd.
- De modulekeuken: een keuken die je zelf ontwerpt door verschillende keukenmodules naar wens te combineren.
- De maatwerkkeuken: waarbij je het eindresultaat echt volledig zelf in de hand hebt.
1. Toonzaalkeuken
Toonzaalkeukens worden het vaakst geplaatst. Je hebt keuze tussen allerlei designs, stijlen en keukenindelingen. Het uitkiezen van de keuken verloopt vlot: je gaat meestal langs in de showroom of werpt een blik op het online aanbod. De keuken wordt ook snel geïnstalleerd: alle onderdelen worden kant-en-klaar geleverd en aangesloten.
Ideaal als:
- een vlotte plaatsing cruciaal is
- je graag een keuze maakt uit een heel scala aan kant-en-klare keukens
- je graag mee bent met de laatste keukentrends binnen je beoogde keukenstijl
- Je graag meteen weet hoeveel je keuken precies zal kosten
Er zijn opties voor elk budget: van budgetvriendelijke keukens tot volledig uitgeruste luxekeukens in hoogwaardige materialen en met alle benodigde comfort.
2. Modulekeuken
Ook geliefd zijn de modulekeukens. Je vindt ze niet enkel bij IKEA, maar ook bij de meeste keukenfabrikanten en -bouwers. Je mixt en matcht verschillende keukenmodules naar wens. Zo creëer je – deels – je eigen keuken. Je hebt, zoals je ziet, wat meer vrijheid dan met een toonzaalmodel, maar bent wel beperkt tot de verkrijgbare modules.
Ideaal als:
- je geen al te specifieke stijlvereisten hebt, maar wel graag wat controle hebt over het eindresultaat
- je graag – zonder voorafgaande meetwerken en besprekingen met de keukenadviseur – meteen een concreet beeld hebt van de prijs voor je nieuwe keuken
- je de keuken graag (deels) zelf installeert
- de keuken een normale vorm heeft
Bij de meeste verdelers betaal je zo’n 8.000 à 20.000 euro voor je modulekeuken.
Tip: Heeft je keuken een afwijkende vorm? Dan kan de keukenbouwer eventuele aanpassingen uitvoeren om je modulekeuken toch in de ruimte te plaatsen.
3. Maatwerkkeuken
Met een maatwerkkeuken heb je alle denkbare vrijheid. Je kiest volledig zelf hoe je de keukenblokken samenstelt, welke materialen je gebruikt, welke keukentoestellen je laat plaatsen en waar alle elementen geïnstalleerd worden. Van de kleuren van de voegen tot de indeling van je keuken: je hebt de volledige controle over het eindresultaat.
Ideaal als:
- je heel specifieke wensen hebt voor je keuken
- je graag alle vrijheid geniet bij het ontwerpen van je droomkeuken
- je keuken een afwijkende vorm heeft – een schuin plafond, balken in het plafond en andere afwijkingen zijn perfect te overbruggen met keukenblokken en keukenkasten op maat
- je graag de volledige controle hebt over alle onderdelen en kenmerken van de keuken
- je de keuken graag aanpast voor comfortabel gebruik bij bijvoorbeeld een fysieke beperking of lichamelijke klachten
Maatwerkkeukens zijn, in de regel, duurder dan module- en toonzaalkeukens.
Mogelijkheden
De vuistregel: in een maatwerkkeuken is álles mogelijk. Een beknopt overzicht met enkele opties:
Stijlen: van landelijk tot modern
Dol op een keuken in landelijke stijl? Liever een stoer en industrieel ontwerp – of juist modern en minimalistisch? Of, wat dacht je van een volledig unieke mix van verschillende stijlelementen?
In een maatwerkkeuken is het goed mogelijk om je persoonlijke voorkeuren te verwerken in het volledige design van de keuken.
Unieke keukenindeling
Vind je niet wat je zoekt in de standaard keukenindelingen zoals de L-keuken, U-keuken of parallel keuken? Je maatwerkkeuken voorzie je van een indeling die perfect past bij de ruimte én de manier waarop je de keuken het liefst gebruikt.
Keukenkasten op maat
Ook de kasten in de keuken kun je volledig naar wens ontwerpen. Denk aan:
- het materiaal
- de indeling van de kasten
- de afmetingen van de kasten
- de vorm
- de beschikbare binnenruimte
- de afwerking van de fronten
Een greeploze keuken
Een leuke optie voor strakke keukens, en een praktisch, plaatsbesparend element voor kleinere keukens: greeploze fronten. Denk aan de kastdeuren en -lades, en de frontpanelen van de koelkast en vaatwasser, maar dan zonder uitstekende handgrepen.
Werkblad
Wat het werkblad betreft, heb je volop keuze. Denk aan vormen, afmetingen, materialen en ingebouwde verlichting. Zo creëer je alle nodige ruimte om comfortabel en gezellig te koken. Mix en match materialen voor een volledig uniek resultaat dat prachtig opgaat in of contrasteert met de rest van de ruimte.
Optie: werk samen met een schrijnwerker voor houten keukenkasten en werkbladen
Veel houten elementen in je keuken en beoog je een ambachtelijke stijl? Dan kun je samenwerken met een schrijnwerker voor écht vakmanschap. Een keukenbouwer helpt je bij het vinden van de juiste partij.
Hoe verloopt een keuken op maat maken?
Het proces van het ontwerpen en plaatsen van een maatwerkkeuken verschilt per keukenbouwer en van project tot project. Over het algemeen verloopt de procedure als volgt:
Stap 1: Bepaal je wensen (en budget)
In deze eerste stap schets je jouw wensen en noden voor de nieuwe keuken. Het kan handig zijn om in deze fase ook je budget te bepalen.
Stap 2: Vraag offertes op maat
Via het formulier onderaan deze pagina kun je verschillende keukenbouwers in jouw regio vrijblijvend contacteren. Informeer hen over:
- de afmetingen van je keuken (de keukenbouwer zal de keuken zelf ook nog eens opmeten – de afmetingen hoeven niet tot op de millimeter nauwkeurig te zijn)
- De keukenstijl die je op het oog hebt en de materialen die je zou willen gebruiken
- De keukentoestellen die je wilt laten installeren
- Andere wensen: denk aan kleur, afwerking en details
- Eventuele vragen die je nog hebt
Tip: Nog geen concreet beeld van je droomkeuken? Geen probleem. Keukenadviseurs gaan met plezier mee op zoek naar de mogelijkheden en helpen je een schets te maken van je droomkeuken.
Stap 3: Ontvang offertes en advies
De keukenbouwers gaan aan de slag. De ene kan, als je voldoende en accurate informatie hebt gedeeld, al een eerste offerte opstellen.
De andere kan vragen of het mogelijk is om langs te komen om de keuken op te meten, je wensen te bespreken en de situatie in te schatten. Zo krijg je een nog meer accurate offerte.
De keukenadviseur zal je ook informeren naar de mogelijkheden, aanvullende vragen stellen en extra informatie vergaren.
Stap 4: Opmeting keuken en persoonlijk advies
Vervolgens komt de keukenadviseur bij je thuis op gesprek om, als dat nog niet is gebeurd, de exacte afmetingen op te nemen. Hij of zij bespreekt je wensen en noden, overloopt de materialen en keukentoestellen en geeft je advies op maat.
Stap 5: Opstellen en bespreken van een keukenplan
De keukenbouwer of keukenadviseur maakt vervolgens een schets en/of 3D-voorstelling van je nieuwe keuken.
Het plan wordt uitvoerig besproken en aangepast waar nodig, tot de finale schets of 3D-voorstelling vaststaat.
Stap 6: Plaatsing keuken
En dan wordt de keuken geïnstalleerd. Afhankelijk van de staat van de ruimte kan het nodig zijn om eerst breekwerken uit te voeren en leidingen te verleggen.
Stap 7: Afwerking en oplevering
Tot slot werkt de keukenbouwer je keuken volledig af. Het project is rond en jij kunt de keuken in gebruik nemen!
Nieuwe keuken op maat laten maken? Ontvang vrijblijvende offertes
Laat jij jouw nieuwe keuken op maat maken? Via onderstaand formulier speel je al je vragen door aan grote en kleine keukenbouwers die actief zijn in jouw regio. Je ontvangt niet enkel advies op maat maar ook gratis vrijblijvende offertes voor jouw unieke project. Op die manier vind je gegarandeerd de juiste vakman voor jouw project!