Hoe groot is een kleine keuken?

Een keuken kleiner dan 7,5 à 10 vierkante meter wordt als een kleine keuken beschouwd. Je vindt ze terug in kleine appartementen en tiny houses, maar even goed in grotere woningen. 

Een kleine keuken heeft ook meer dan 1 groot voordeel. Zo is de keuken sneller opgeruimd, is het inrichten wat budgetvriendelijker, en is alles altijd binnen handbereik.

Wat de doen met een kleine keuken? Tips voor een efficiënte en praktische inrichting

Heb jij een kleine keuken? Zo richt je die praktisch in:

1. Tijd om uit te breiden?

First things first: soms is er gewoon écht niet genoeg ruimte. Enkele manieren om de keukenruimte uit te breiden:

  • Ga verder in de tuin. Een keuken die aan de tuin grenst, kun je vrij eenvoudig laten uitbreiden. Denk aan een verandakeuken of een leuke aanbouw.
  • Ruimte openbreken. Grenst je kleine keuken aan een grotere ruimte zoals de living of eetkamer? Dan kun je de wand tussen de 2 ruimtes openbreken om plaats te maken voor een ruimere, open keuken.
  • Keuken verplaatsen. Zijn bovenstaande ingrepen niet mogelijk? Dan kun je de keuken eventueel verplaatsen naar een andere ruimte. 

De mogelijkheden verschillen uiteraard van woning tot woning. Gelukkig is het ook perfect mogelijk om een kleine keuken praktisch, efficiënt en stijlvol in te richten

Voor elke woning de juiste keuken
Verken opties op maat van jouw situatie
arrow Ontvang offertes

2. De juiste opstelling

Enkele opties voor kleine keukens:

Rechte keuken voor elke vorm

Is je keuken nu smal of breed, lang of kort: een rechte keukenindeling past bij elk soort keuken. De keuken beschikt over 1 lang keukenblok.

Keuken in L-vorm of hoekkeuken

Is je keuken lang en smal of juist kort en breed? Dan is een hoekkeuken een leuke optie. De keuken bestaat uit 2 keukenblokken die haaks op elkaar staan.

Parallelkeuken voor lange smalle ruimtes

Een parallelkeuken bestaat uit 2 keukenblokken die recht tegenover elkaar staan. Vaak gaat het om 1 klein keukenblok en 1 langer keukenblok. Ideaal voor kleine maar lange, smalle keukens.

U-keuken in brede ruimtes

De U-keuken bestaat uit 1 klein keukenblok met aan weerszijden een langer keukenblok. Perfect voor een kleine maar brede keuken.

Open keuken in woonkamer of eetkamer

Een kleine open keuken is ideaal voor een vrij hoekje in een woon- of eetkamer. Je kunt kiezen voor een rechte open keuken tegen de keukenwand.

Of, je kunt 1 van de keukenblokken van de andere keukenindelingen opstellen als schiereiland. Het kleine keukenblok tegen de muur, terwijl de lange zijde een afscheiding vormt tussen keuken en woon- of eetkamer.

Voorbeeld van hoe je een kleine keuken kunt inrichten: een loft met open keuken onder de slaapkamer en eetruimte aansluitend op de woonruimte.

3. Voldoende opbergruimte creëren doe je zo

In een kleine ruimte kun je, met enkele praktisch oplossingen, best veel opbergruimte voorzien. Voordeel: je houdt zo meer werkruimte over!

Een kleine, efficiënte keuken?
Die ontwerp je in samenwerking met een keukenadviseur

Slimme opbergsystemen

Denk aan een hoekkast met draaicaroussel (ideaal voor de lastige hoekjes van L- en U-keukens),  een combinatie van boven- en onderkasten, lades en handige wandplanken.

Inklapbaar en uittrekbare keukenwerkbladen, tafels en stoelen zijn een handige en flexibele aanvulling op de kleine keuken.

Benut ook de binnenkant van de kastdeuren: met haakjes en bakjes voor extra opbergruimte voor klein keukengerei.

Wat als er geen ruimte is voor een besteklade?

Geen plek voor een besteklade? Kies dan voor handige potten: daarin berg je het bestek rechtopstaand weg én werk je in de hoogte.

Voorbeeld van hoe je een kleine keuken kunt inrichten: een keuken in een tiny house met mini-kookplaat en -spoelbak.

4. Benut de hoogte optimaal

Van hoge kastenwanden tot handige pannenrekken: ook de muren van je keuken bieden extra opbergruimte.

De hippe, hoge apothekerskast past prachtig in een kleine keuken.

Reiken de keukenkasten niet tot het plafond? Dan kun je op de bovenkant van de kast spullen kwijt die je niet vaak gebruikt.

5. Eetruimte? Kies voor een keuken met bar

Een eethoek met eettafel past vaak niet in kleine keukens. Een bartafel zorgt voor de nodige plek én fungeert voor en na de maaltijd als werkruimte.

Ook leuk: keukentrolley, roltafel of andere mobiele elementen

Mobiele keukenelementen zorgen voor een flexibele invulling van je kleine keuken. Extra opberg-, werk- en zitruimte creëer je in een handomdraai.

6. Bespaar plek met inbouwtoestellen 

Inbouwapparatuur integreer je in een keukenblok, kastenwand of keukenmuur. Enkele tips:

Niet meer dan nodig

Schaf enkel toestellen aan die je ook daadwerkelijk gebruikt. Die afweging maak je natuurlijk voor jezelf.

Toestellen die je niet regelmatig gebruikt, kun je eventueel elders stockeren. Denk aan een extra vriezer in een garage of schuur.

Klein maar fijn

De meeste keukenapparatuur is te vinden in kleine of zelfs mini-uitvoeringen. Denk aan een kleine kookplaat, schattige wafelijzertjes, compacte spoelbak of handige mini-microgolfoven. Zelfs vaatwassers zijn er in kleine formaten.

Combinatietoestellen

Een toestel dat meerdere functies combineert, komt handig van pas in je kleine keuken. Denk aan:

  • Combi-oven (microgolfoven en oven in 1)
  • Kokendwaterkraan (waterkoker en kraan in 1)
  • Koelkast met vriesvak
Voorbeeld van hoe je een kleine keuken kunt inrichten: wit interieur, ingebouwde keukenapparatuur en grote tegels.

Hoe laat je een klein keukentje groter ogen? Van tiny house tot compacte woning

Met deze ingrepen kun je een kleine keuken optisch vergroten:

Hou het beperkt en simpel

Een kleine, volle keuken oogt al snel druk. Beperk het aantal decoratiestukken en kies voor (kleine) keukenblokken en keukenelementen met een rustige uitstraling. Egale materialen, weinig fransjes en een netjes opgeruimd aanrecht maken een harmonieuze keuken.

Benieuwd naar de prijs voor de plaatsing of renovatie van je nieuwe keuken?
Vergelijk gratis offertes op maat en bespaar kosten
arrow Ontvang offertes

Welke kleur in een kleine ruimte?

Met neutrale, lichte en rustige tinten kun je zelfs de kleinste ruimtes optisch vergroten. Vermijd felle kleuren, drukke prints en een kleurenschema met een heel resem verschillende kleuren. 

Je nieuwe keuken hoeft daarom zeker niet volledig wit te zijn. In de laatste keukentrends vind je het Japandi-kleurenschema: lichte en donkere kleuren met een zachte, neutrale en natuurlijke uitstraling.

Natuurlijke elementen voor een rustige uitstraling

Net als natuurlijke kleuren zorgen natuurlijke materialen zoals houten keukenkastjes en natuurstenen werkbladen voor rust in de keuken.

Voorbeeld van hoe je een kleine keuken kunt inrichten: een laag houten aanrecht dat overloopt in een bartafel voor een keukenraam, een mix van open en gesloten keukenkasten, kleine kookplaat en spoelbak, en ingebouwde koelkast en  combi-oven.

Gebruik grote vlakken: ruime vloertegels en een open keukenwerkblad

Grote, open vlakken zorgen voor een ruimtelijk gevoel.

Je ruimte optisch verlengen doe je met lange, horizontale tegels en lijnen, en kastdeuren zonder grepen of hendels. De ruimte optisch verhogen? Kies voor hoge kasten en verticale lijnen of tegels. 

Speel met licht: Reflecteren kun je leren

Een groot raam zorgt voor bakken vol natuurlijk daglicht en een ruimer gevoel. Door het licht te reflecteren (bijvoorbeeld met een spiegel of reflecterende materialen) verspreid je het licht en zorg je voor een optische vergroting.

Geen of weinig natuurlijk daglicht? Werk met tactisch geplaatste verlichting. Denk aan ledstrips onder de zwevende keukenkastjes en keukenplanken. ‘s Avonds zet je de verlichting zachter voor extra sfeer!

Voorbeeld van hoe je een kleine keuken kunt inrichten: witte kasten, houten spatwand en een compacte kookplaat en dampkap.

Kies voor ondiepe bovenkasten

Bovenkasten bieden extra opbergruimte, maar kunnen snel druk ogen. Kies daarom voor bovenkasten die minder diep zijn dan het keukenwerkblad.

Of, ga voor open keukenkasten

Glazen kastdeuren of wandplanken onderbreken de ruimte minder dan gesloten kasten met opake deuren. 

In een landelijke keuken zorgt een bordenrek voor ruimte en gezelligheid.

Greeploze fronten voor een open gevoel

Handgrepen op kastdeuren, lades en panelen ogen al snel chaotisch. Kies daarom voor greeploze fronten. 

Foto’s ter inspiratie: ideeën voor kleine keukens met een leuk interieur

En dan nu de belangrijkste vraag: hoe kan zo’n kleine keuken eruitzien? Enkele voorbeelden – en inspiratie voor de aankleding van jouw nieuwe keuken.

Minikeuken met eettafel in studio

In deze kleine, rechte open keuken met betonnen vloer staat een superhandige, hoge eettafel. De witte, greeploze kasten en het grote raam zorgen voor een optische vergroting.

Voorbeeld van hoe je een kleine keuken kunt inrichten: een keuken in een studio met hoge bartafel, onder- en bovenkasten en een ingebouwde combi-oven.

Kleine L-keuken

Deze kleine L-keuken met betegelde vloer is voorzien van greeploze panelen en een compacte kookplaat. Een handig rekje aan de muur zorgt voor wat extra opbergruimte en een vrij werkblad.

Voorbeeld van hoe je een kleine keuken kunt inrichten: een L-keuken met compacte kookplaat, opbergrek en kasten met subtiele grepen.

Gezellige kleine keuken met accentmuur in appartement

In deze keuken met betegelde vloer is het gezelligheid troef: de leuke accentmuur met unieke tegeltjes straalt authenticiteit uit en geeft de keuken een persoonlijke, verwelkomende uitstraling. Het houten werkblad en de zachte, blauwe kasten zorgen voor rust en balans.

Voorbeeld van hoe je een kleine keuken kunt inrichten: een open wandkast, rechte keukenindeling, accentmuur, rustige kleuren en een ronde tafel. Zelfs het raamkader wordt als opbergruimte benut.

Nieuwe keuken? Ontvang gratis offertes en advies op maat

Via onderstaand formulier ontvang je gratis 1 of meerdere vrijblijvende offertes op maat van jouw project. Stel via hetzelfde formulier ook vragen aan ervaren keukenadviseurs. Twee vliegen in één klap!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw keukenproject?
2*. Welke werken wilt u laten uitvoeren in de keuken?
3*. Wanneer wenst u het keukenproject op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: keukenrenovatie