Inhoud
Indeling: Wat is een keukeneiland? Het centrale, losstaande keukenblok
Een keukeneiland is een keukenblok dat los en centraal in de keuken staat. Dat kan op 2 manieren:
Optie 1: Volledige keuken in kookeiland
Het is mogelijk om de volledige keuken in het keukeneiland te gieten. De oven, kookplaat (of het fornuis), de vaatwasser en spoelbak bevinden zich dan allemaal in het keukeneiland. Er zijn geen andere keukenblokken.
Optie 2: Andere keukenindeling met keukeneiland
In de meeste gevallen zal het keukeneiland toegevoegd worden aan een andere keukenindeling (zoals de keuken in U-vorm of een hoekkeuken). Het keukeneiland dient als uitbreiding van de kook-, werk-, opberg- of zitruimte.
Soorten keukeneilanden
Er zijn verschillende soorten keukeneilanden:
1. Kookeiland
In het kookeiland zit een kookplaat en/of een oven, of een fornuis. Het blok wordt voorzien van een gas- en elektriciteitsaansluiting.
Eiland met dampkap
Koken aan je keukeneiland? Dan is een dampkap wel handig. Een klassieke dampkap of afzuigkap met afvoerbuis kan het zicht nogal belemmeren, waardoor mensen vaak kiezen voor een discrete recirculatiedampkap.
2. Spoeleiland
In een spoeleiland zitten een spoelbak en eventueel een vaatwasser. Het blok wordt voorzien van een watertoevoer en -afvoer.
3. Werkeiland of opbergeiland
Een keukeneiland zonder water- en gasaansluiting wordt een werk- of opbergeiland genoemd. Zo’n keukenblok kan voorzien worden van enkele stopcontacten, maar dat is geen vereiste. Het blok vormt louter een uitbreiding van je werkruimte en opbergruimte.
Het werk- of opbergeiland is daardoor vaak de goedkoopste optie: de keukenbouwer moet geen leidingen en afvoeren verleggen.
4. Bar met zitplaatsen (stoelen of barkruk)
Een keukeneiland kan ook gewoon fungeren als zitplek. Gezellig voor een snel ontbijt, of om gasten te entertainen tijdens het koken. Typerend is de vrije ruimte voor enkele hoge barkrukken.
Uiteraard kun je de bar ook gebruiken als extra opberg- en werkruimte.
5. Combinatie
Tot slot kunnen alle bovenstaande functies gecombineerd worden in een enkel keukeneiland. Ideaal als je de volledige keuken in een keukeneiland wilt gieten.
Prijs: Wat kost een keuken met eiland?
Een keukeneiland met nutsvoorzieningen (water, elektriciteit en gas) laten installeren, kan vrij prijzig zijn. Om het keukenblok te voorzien van alle nodige aansluitingen, zal de plaatser verschillende leidingen moeten verleggen. Dat drijft de kosten flink op.
Hoeveel je voor het keukeneiland betaalt, is afhankelijk van heel wat factoren. Denk aan de aansluitingen, afmetingen, keukentoestellen en gebruikte materialen. Via het formulier onderaan deze pagina ontvang je offertes op maat van je project.
Functies en mogelijkheden: hoe plaats je een keuken- of kookeiland?
Hoe zit het met de afmetingen en het design van je keukeneiland?
1. Afmetingen: groot of klein keukenblok? Hoe groot moet het kookeiland minimaal zijn?
De juiste afmetingen zijn cruciaal. Enkele suggesties op een rijtje:
Breedte
Een gemiddeld keukeneiland is zo’n 250 tot 270 centimeter breed. Als aanvulling op een andere keukenindeling is een smaller eiland uiteraard mogelijk. Een volledig uitgerust kookeiland mag gerust wat groter zijn.
Diepte
Een standaard keukeneiland is tussen de 110 en 130 centimeter diep. Enkele zaken om rekening mee te houden:
- Ingebouwde kookplaat. Om vetspatten op de keukenvloer te vermijden, is de zone waar de kookplaat zich bevindt minimaal 100 centimeter diep.
- Spoelbak. Voorzie extra ruimte tussen de rand van de spoelbak en de rand van het keukeneiland.
- Keukenkasten. Werk met een minimale diepte van 110 centimeter voor een keukenblok met 1 keukenkast. Voor 2 diepe keukenkasten reken je op een minimale diepte van 130 centimeter.
Hoogte
Voor een laag keukeneiland, dat louter als zitplek fungeert, is een hoogte van 70 centimeter aangeraden.
Voor een kookeiland met kookplaat en/of barkrukken hanteer je een hoogte van 90 à 95 centimeter.
Idealiter is de hoogte van het keukeneiland aangepast aan je eigen lengte.
Afstand tussen het keukeneiland en andere blokken
Om comfortabel in de keuken rond te bewegen, houd je best een afstand van 150 centimeter tussen het keukeneiland en de andere keukenblokken of de muren van de keuken.
90 centimeter is het absolute minimum voor voldoende bewegingsvrijheid; als je aan het keukeneiland wilt tafelen, is een afstand van minstens 140 centimeter aanbevolen.
2. Design: van wit tot zwart, van hout tot natuursteen
Een keukeneiland kan in elke mogelijke stijl voorzien worden: van stoer en industrieel tot gezellig en landelijk.
Verlichting: hanglamp, ingebouwde spotjes en andere opties
Kook je aan het keukeneiland? Dan zijn handige spotjes, gericht op het werkblad, ideaal. Voor een ziteiland zijn hanglampen een leuke optie.
3. Kookeiland met spatwand
Een wandje in bijvoorbeeld het midden van een kookeiland is handig om vetvlekken en spetters op de keukenvloer te voorkomen. Zo’n wandje kan ook dienstdoen als afscheiding voor de spoelbak: achter zo’n wand kun je bijvoorbeeld afwas verbergen.
Alternatieven
Een keukeneiland is leuk, maar prijzig en niet geschikt voor te kleine keukens. Enkele alternatieven:
1. Tafel
Een tafel in een rechte of L- of U-vormige keuken biedt extra werk- en zitruimte.
2. Verplaatsbaar keukenblok of roltafel
Een verplaatsbaar keukenblok of een roltafeltje is een budgetvriendelijke én flexibele oplossing.
3. Bar
Een leuke bartafel zorgt voor extra zitplek en gezelligheid.
4. Keuken met schiereiland
Past een keukeneiland niet? Dan kun je overwegen een schiereiland te plaatsen. Zo’n schiereiland zit met de korte zijde vast aan een wand of ander keukenblok, de lange zijde staat vrij in de ruimte.
Ideaal om één van de keukenblokken in een parallele L- of U-vormige keuken te gebruiken als barrière tussen keuken en eetruimte of living.
Benieuwd wat jouw keukeneiland zal kosten? Ontvang gratis offertes op maat
Het ene keukeneiland is het andere niet. Gebruik onderstaand formulier om jouw noden en wensen door te geven aan keukenexperts in jouw regio. Je ontvangt gratis vrijblijvend advies en offertes op maat. Zo vind je snel en eenvoudig de juiste vakman voor jouw project.