Inhoud
Wat te doen als je afvoer stinkt?
Eerst en vooral: rustig blijven. Die vervelende geur krijg je in de meeste gevallen eenvoudig zelf weer weg. Verder in dit artikel lees je meer over hoe je dat aanpakt. Maar eerst: waar komt die ergerlijke geur vandaan?
Oorzaken stinkende wasbak, gootsteen of spoelbak
Er zijn verschillende redenen waarom een afvoer kan beginnen stinken:
- Verstopping. Een verstopte afvoer kan erg muf ruiken. Schimmels en bacteriën kunnen een rioollucht veroorzaken. De verstopping kan ook dieper in het leidingwerk zitten.
- Ontluchting. Ruikt de afvoer echt stevig naar riool? Dan kan er een probleem met de ontluchting van de afvoer zijn. Hiervoor schakel je best een loodgieter of keukenspecialist in.
- Slecht aangesloten leiding of afvoer. Een technische fout bij de installatie van de afvoer kan op termijn voor vervelende geurtjes zorgen.
- Lege sifon/leeg waterslot. Na het oplossen van een kleine of grote verstopping, kan het water uit de sifon worden weggetrokken. Daardoor verdwijnt de drempel tussen het riool en je afvoer – met alle geurige gevolgen van dien.
Geen zorgen: in de meeste gevallen ligt een kleine tot matige verstopping aan de bron van je probleem.
Wees voorzichtig met de ontstopper
Je afvoer ontstoppen met een rubberen ontstopper of plopper kan in bepaalde gevallen het probleem oplossen. Toch is het niet aan te raden meteen naar de plopper te grijpen. Daarmee kun je de afvoer beschadigen, het probleem verergeren of het water uit het waterslot trekken. Ga dus steeds voorzichtig te werk!
Hoe je een stinkende geur zelf uit de afvoer kunt verwijderen
Zelf die nare stank uit je afvoer of het doucheputje verwijderen doe je zo:
Stap 1: Check of de afvoer niet verstopt zit
Stroomt het water vlot weg door de afvoer of het doucheputje? Als het water gemakkelijk wegstroomt, kun je verder met stap 2.
Ontstoppen met een plopper of rubberen ontstopper
Is de afvoer verstopt? Dan kun je – met de nodige voorzichtigheid – zelf de afvoer proberen ontstoppen. Met een plopper gaat dat als volgt:
- Laat een laagje water in de gootsteen, wasbak of douchebak stromen. De plopper moet onder water staan tijdens het ontstoppen.
- Zet de ontstopper of plopper loodrecht op de afvoer en sluit de afvoer helemaal af met het rubberen deel.
- Sluit andere toevoeren naar de afvoer af zodat er geen lucht kan ontsnappen en je de nodige druk kunt opbouwen.
- Beweeg de stok van de ontstopper zachtjes op en neer zodat die vacuüm trekt.
- Trek de plopper snel van de afvoer of het doucheputje.
- Herhaal als het water niet vlot wegstroomt.
Je afvoer ontstoppen kan ook op andere manieren. Denk aan een chemisch ontstoppingsmiddel. Onderstaande stappen kunnen je overigens ook helpen om een lichte verstopping op te lossen.
Stap 2: Spoelen die handel
Spoelen met warm of kokend water is vaak voldoende om een milde stank weg te krijgen. Het kokende water doodt de bacteriën die de vervelende geurtjes veroorzaken en kan milde verstoppingen wegspoelen.
Stap 3: Probeer soda, citroen, azijn en/of afwasmiddel
Een andere doeltreffende oplossing is het gebruik van soda, citroen, azijn en/of afwasmiddel.
- Giet een mengsel van water en soda in de afvoer. Laat het een paar minuutjes intrekken en giet er dan een kopje azijn of citroensap over. Het mengsel gaat hevig pruttelen, waardoor kleine verstoppingen los komen en nare geurtjes verdwijnen. Een grondige reiniging van je leidingen!
- Een mengsel van kokend of heet water en soda kan de buizen ontvetten.
- Ook heet of kokend water met afwasmiddel heeft een ontvettende werking.
Koffiedik: wel of niet gebruiken?
Koffiedik wordt ook wel eens gebruikt om nare geurtjes uit (verstopte) afvoerleidingen te weren. Toch is het lang niet altijd aan te raden om koffiedik in je afvoer te gieten.
Het goedje kan zelf verstoppingen en nare luchtjes in de hand werken. Toch koffie gebruiken? Giet dan niet het gruis, maar (vers gezette) koffie door de afvoer.
Stap 4: Probeer een chemische reiniger of ontstopper
Er zijn heel wat chemische middelen op de markt waarmee je snel en doeltreffend je leidingen schoon kan maken. Houd er rekening mee dat agressieve producten je leidingwerk kunnen beschadigen. In bepaalde gevallen kan het beter zijn om een expert in te schakelen.
Wat te doen als de afvoer stinkt, niet verstopt zit en de geur niet verdwijnt of terugkomt?
Dan bel je best even een loodgieter of keukenspecialist. Diep liggende verstoppingen of fouten in de aansluiting van je leidingwerk kun je vaak niet zonder professionele hulp opsporen en oplossen.
Een expert kent heel wat technieken om vieze geurtjes doeltreffend te verwijderen en weet de oorzaak of bron van het probleem efficiënt aan te pakken.
Preventie: hoe je een vieze geur uit je gootsteen krijgt en houdt
Enkele tips om die vervelende stank tegen te gaan:
- Doe een paar lepels olie in je afvoerputje voor je op vakantie gaat. De olie vormt een laagje op het water in de sifon, waardoor het water niet verdampt en de sifon niet droog komt te staan.
- Maak er een gewoonte van om de afvoer dagelijks schoon te spoelen.
- Spoel je afvoer 1 à 2 keer per maand met soda, azijn en/of citroen.
- Installeer een gootsteenzeefje om verstoppingen tegen te gaan.
- Spoel niet zomaar alles door de gootsteen. Vet, olie en koffiegruis kunnen bijvoorbeeld verstoppingen veroorzaken.
Meer weten over het onderhoud van je keuken? Kom gratis en vrijblijvend in contact met keukenexperts
Problemen in je keuken vermijden? Dat doe je door werken aan de keuken uit te laten voeren door een specialist. Zij gebruiken de juiste materialen en technieken. Ook beschikken ze over de nodige ervaring om een keuken op een correcte en duurzame manier te installeren.
Heb je vragen over je oude keuken? Is het hoog tijd voor een keukenrenovatie? Of, wil je meer weten over het onderhoud van de keuken? Vul dan onderstaand formulier in. Ontvang gratis vrijblijvende offertes op maat én deskundig advies van keukenprofessionals.