Inhoud
Wat voor kassa heeft u nodig voor uw winkel?
Idealiter heeft u in uw winkel een efficiënt, vlot en gebruiksvriendelijk kassasysteem. Hoe dat systeem in elkaar zit en over welke hardware en functionaliteiten uw systeem beschikt, is afhankelijk van de noden van uw onderneming, de wensen van uw klanten en het beschikbare budget.
Het ideale kassasysteem vinden voor uw winkel? In dit artikel ontdekt u meer over de verschillende soorten kassa’s en hoe u het juiste kassasysteem uitkiest. Hulp nodig of benieuwd naar de prijzen? Vul dan het formulier onderaan deze pagina in.
Is een kassasysteem verplicht?
Voor horecazaken is een geregistreerde of witte kassa verplicht. Voor een retailwinkel (waar geen maaltijden gemaakt en verkocht worden) geldt die verplichting niet. U moet klanten wel verplicht de optie aanbieden om (zonder extra kosten) elektronisch af te rekenen, bijvoorbeeld via een betaalterminal.
Soorten kassasystemen voor winkels: Van eenvoudig tot geavanceerd
Kassasystemen kunnen in 4 categorieën worden opgedeeld. Een kort overzicht:
- Traditionele kassa. Een klassieke kassa met geldla, toetsenbord en een gekoppelde of ingebouwde betaalterminal.
- Touchscreen kassa. Een kassa met touchscreen monitor, de optie producten op te slaan om het afrekenen te stroomlijnen, een gekoppelde of ingebouwde betaalterminal en kassasoftware.
- Zelfbedieningskassa. Een onbemand kassasysteem waarmee klanten zelf hun aankopen inlezen en betalen.
- POS kassasysteem. Een volledig customisable kassasysteem dat verbonden kan worden met de Cloud en tegelijkertijd gebruikt kan worden voor verschillende vestigingen en online webshops.
Hoe kiest u het juiste kassasysteem?
Waarop moet u letten bij het kiezen van een retail kassasysteem?
1. Uitrusting: Van geldla tot touchscreen
Wat heeft het retail kassasysteem in uw winkel precies nodig? Welke hardware maakt het voor u en de klant gemakkelijker om af te rekenen? Denk aan extra hardware als (mobiele) barcodelezers, weegschalen of een ticketprinter.
2. Compatibele software: Van voorraadbeheer tot personeelsplanning
Bekijk of het toestel compatibel is met de software die u wilt gebruiken. Met de juiste functies kunt u heel wat tijd en energie besparen door belangrijke processen te stroomlijnen of zelfs volledig te automatiseren.
Denk aan de mogelijkheid een mobiele betaalterminal aan het systeem te koppelen of de optie om uw inventaris, personeelsplanning of verkoopcijfers te raadplegen en beheren via het touchscreen en/of een extern toestel.
3. Cloud of intern netwerk
Beheert u meerdere vestigingen en/of webshops, en wenst u die vanuit eenzelfde retail kassasysteem te beheren? Dan zal een compleet POS kassasysteem eerder aan uw verwachtingen voldoen dan een klassieke kassa.
Wie een enkele kleine winkel runt en dagelijks een beperkt aantal exclusieve klanten bedient, heeft wellicht voldoende aan een klassieke kassa.
4. Online webshop of platform koppelen aan fysieke vestiging
Heeft uw fysieke winkel ook een online platform? Dan kan het handig zijn om de betaalomgeving van uw webshop te linken aan uw POS kassasysteem.
De mogelijkheden zijn een stuk uitgebreider dan enkel het runnen van een webshop naast uw fysieke winkel. Met een goed POS-systeem kunt u klanten in de winkel laten afrekenen via het online platform, een collect & go dienst aanbieden, digitale cadeaubonnen gebruiken en klantenrelaties managen.
5. Formaat en design: kleine kassa voor een kleine zaak, of groot systeem voor een grote onderneming?
Met een kleine toonbank kiest u uiteraard eerder voor een compact kassasysteem dan voor een forser toestel met allerlei toeters en bellen. Ook kan het design de uitstraling van uw winkel beïnvloeden.
6. Dienstverlening leverancier
Hoe bereikbaar is de support afdeling van uw leverancier? Wordt u snel en correct geholpen, of is het toch lang wachten op antwoord op uw prangende vragen?
7. Budget versus tarieven en prijzen
Natuurlijk speelt uw budget ook een rol in de keuze voor een kassasysteem.
Prijs: Wat kost een retail kassasysteem?
De prijs voor een retail kassasysteem bedraagt gemiddeld zo’n 300 tot meer dan 5.000 euro. Hoeveel u betaalt, is afhankelijk van de functies en uitrusting van het kassasysteem. Een klassieke kassa kost enkele honderden euro’s, terwijl een volledig uitgerust POS-systeem al snel meer dan 1.000 euro kost.
Naast de aanschafprijs betaalt u vaak ook een maandelijks bedrag voor de dienstverlening van uw leverancier. Denk aan de kosten voor telefonische ondersteuning, onderhoud en reparaties, software(updates) en andere diensten.
Kassasysteem nodig? Vergelijk gratis en vrijblijvende offertes op maat
Het juiste kassasysteem vinden, is maatwerk. Bent u op zoek naar een kassasysteem voor uw winkel, heeft u vragen over de verschillende opties of vergelijkt u graag de prijzen van verschillende leveranciers? Vul dan onderstaand formulier in. U ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat en advies van specialisten. Zo vindt u snel en eenvoudig het kassasysteem dat perfect aansluit bij de wensen en noden van uw onderneming én uw cliënteel.