Inhoud
Hoe werkt werkt een infraroodpaneel?
De ir-verwarmingspanelen geven stralingswarmte af in een bepaalde richting. Het voelt warm als je gaat staan waar het stralingspaneel is gericht. Ook al is de kamertemperatuur laag voelt het nog steeds aangenaam.
We spreken dus van gerichte verwarming en dat is duurzamer dan de gehele ruimte verwarmen. Als je een 3-tal meter verder bent verwarmt het jou niet, omdat je buiten bereik bent.
Een infraroodpaneel hang je aan de muur of het plafond. Stel dat je een hele ruimte verwarmt, dan moet je meerdere ir-verwarmingspanelen plaatsen. Dit betekent natuurlijk wel dat je meer stroom zal verbruiken. Infraroodpanelen kunnen ook in de vloer als infraroodvloerverwarming gebruikt worden.
Beste plaats voor infrarood paneel?
Wil je het meeste uit infrarood warmtepanelen halen? Dan hang je die best aan het plafond, zo kan er niets tussen jou en de infrarood straling komen.
Je hangt ze het best op ongeveer 2,6 meter van de grond. Is het plafond hoger dan 3 meter? Het is best dat je ze met draadjes aan het plafond hangt.
Thermostaat
Een infrarood paneel kan je met behulp van een draadloze thermostaat aan- en uitzetten. Je hoeft enkel een bepaalde temperatuur in te stellen. Wanneer die de ingestelde temperatuur bereikt, schakelt het warmtepaneel zichzelf uit.
Verlichting
Een infrarood paneel kan je makkelijk met verlichting combineren. Het rendement van het stralingspaneel stijgt als gevolg van deze combinatie.
Het is ideaal, want zo bespaar je ruimte en ben je duurzaam bezig. Omdat je via elektriciteitsverwarming ook verlichting hebt. Daarnaast oogt het heel modern en ziet het er mooi uit.
Voor- en nadelen van infraroodpanelen
Voordelen
1. Geen nood aan vol vermogen
Infrarood panelen hoef je niet continu op volle vermogen in te schakelen. Het straalt voldoende warmte uit op een laag vermogen om je op een redelijke manier te verwarmen.
2. Efficiënt
Een infrarood paneel verwarmt op een efficiënte manier en bespaart energie. Ze straalt warmte in een bepaalde richting. Je kan het warmtepaneel combineren met een draadloze thermostaat, waardoor het enkel verwarmt wanneer het nodig is.
3. Combinatie
Je kan het elektrische paneel combineren met verlichting voor meer rendement en moderniteit in huis.
Nadelen
1. Risico op lage rendabiliteit
Aangezien infraroodverwarming directe warmte afgeeft is de juiste dimensionering, positionering en manier van verwarmen van groot belang. Als je daar een fout maakt zal jouw paneel verwarming minder rendabel zijn.
2. Bedrading
Om het echt mooi te maken, werk je best de elektriciteitsdraden weg. Dat kan wel eens lastig zijn als je het warmtepaneel op de muur hangt. Niemand heeft overal een stopcontact.
Soorten infraroodpanelen
Je kan kiezen uit verschillende infrarood panelen. De juiste warmtepaneel kiezen is niet eenvoudig. Laat je daarom adviseren door een expert. Hij of zij zal je helpen de juiste keuze te maken.
1. Glazen infrarood panelen
Het voordeel van een glazen infrarood paneel is dat die aan de voorzijde is voorzien van een gehard glas dat een mooie uitstraling geeft. Aan de achterzijde is het geïsoleerd waardoor je weinig warmte verliest. Je kan het stralingspaneel zowel verticaal als horizontaal plaatsen.
2. Infrarood spiegels
Met infrarood spiegels geniet je van brandveiligheid en een lange levensduur. Bovendien zijn ze eenvoudig te installeren. Ook kunnen ze warmte beter opslaan en afgeven dan een traditionele verwarming.
3. Design infrarood panelen
Ga je voor iets modern en uniek? Overweeg dan zeker design infrarood panelen te kopen.
Zo een warmtepaneel kan je voorzien van een afbeelding, een foto of een kleurenpatroon. Je hebt eerder het gevoel dat je een kunstwerkje in huis hebt.
Wat kosten infraroodpanelen?
Gemiddeld kost een warmtepaneel tussen de 300 en 700 euro. De prijs hangt af van het type paneel. Andere factoren zoals de kwaliteit, de grootte van het paneel en het vermogen spelen hier ook een belangrijke rol.
Daarnaast is de prijs afhankelijk van het vermogen. Het vermogen varieert naargelang het soort warmtepaneel. Daarnaast hangt de prijs af van de installatie. Laat je het monteren of doe je dat zelf? Plus moet je weten of je de warmtepanelen als hoofdverwarming of als bijverwarming gaat gebruiken.
Tot slot zijn er uiteenlopende prijzen door de brede waaier van aanbieders.
Hoeveel panelen heb ik nodig?
Het aantal infrarood panelen dat je nodig hebt is afhankelijk van de ruimte die je wilt verwarmen. Aangezien infraroodverwarming stralingswarmte afgeeft, spelen de grootte van de ruimte en de positie van de infrarood panelen een belangrijke rol.
Je gaat bijvoorbeeld niet hetzelfde aantal panelen gebruiken voor een slaapkamer als voor een badkamer.
Let op! Het is zeer belangrijk dat je de correcte afmetingen en positionering kent vooraleer je een infraroodpaneel gaat installeren.
Hoe duurzaam zijn infrarood panelen?
Zich elektrisch verwarmen dankzij infrarood panelen is een duurzaam alternatief op gas of mazout. Maar je moet gebruik maken van groene stroom zoals zon, wind of waterkracht.
Jouw woning moet goed geïsoleerd zijn, anders verkrijg je een lager rendement. Daarnaast moet je de infrarood panelen slim gebruiken. Met slim bedoelen we: zoveel mogelijk verwarmen met zo weinig mogelijk stroom.
Als je op die manier gaat verwarmen met infrarood panelen dan zal dat zeker een duurzame oplossing zijn.
In combinatie met isolatie
Wanneer je gebruikt maakt van infrarood panelen en ze combineert met een goede isolatie. Ga je zeker genieten van een verhoogd rendement.
Bij minder goed geïsoleerde woningen, kan je 15 tot 25 % extra vermogen nodig hebben om jouw energieverlies te compenseren. Door dat hoger verbruik van je infraroodverwarming ga je meer betalen en dat is niet de bedoeling. Zorg er dus zeker voor dat je jouw isolatie nakijkt vooraleer je infrarood verwarmingspanelen gaat installeren.
In combinatie met zonnepanelen
Als je zonnepanelen gebruikt om jouw infraroodverwarming te laten draaien, kan dat heel interessant zijn. Dankzij deze combinatie kan je min of meer gratis en CO2-vrij jouw woning verwarmen.
Het nadeel is dat infrarood panelen veel energie vragen. Het gevolg is dat je de door de zonnepanelen opgewekte energie niet voor andere dingen kan gebruiken.
Verwarmen met infraroodpanelen: gratis offertes
Infraroodverwarming is een interessant alternatief voor gasverwarming. Dankzij het hoog rendement en de unieke moderne toets. Als je het combineert met een goede isolatie en zonnepanelen verkrijg je min of meer gratis duurzame verwarming.
Wie wilt dat nu niet? Je moet er wel voor zorgen dat alles qua isolatie, afmetingen en positionering in orde is.
Schakel bij voorkeur een erkend installateur in! Hij of zij zal jou advies op maat bezorgen. Bovendien zorgt hij of zij voor de correcte plaatsing en afstelling van jouw infrarood panelen.
Via onderstaand formulier kan je gratis vrijblijvende offertes aanvragen bij erkende installateurs in je buurt. Zo kan je de verschillende prijzen vergelijken en 1 of meerdere infraroodpanelen voor de beste prijs laten plaatsen.