Inhoud
Wat zijn de extralegale voordelen van een hospitalisatieverzekering via de werkgever?
Een hospitalisatieverzekering is een aanvullende verzekering die de dekking van je wettelijke ziekteverzekering verruimt. Het is in België niet bij wet verplicht, maar een hospitalisatieverzekering is ook geen overbodige luxe.
Ondanks de uitstekende sociale zekerheid in België, betaalt het ziekenfonds namelijk niet alle kosten terug als je in het ziekenhuis belandt.
Bij een ziekenhuisopname komt de verplichte ziekteverzekering deels tussen. Een hospitalisatieverzekering dekt je tegen een groot deel van de medische kosten die anders op jouw schouders terechtkomen. De medische kosten omvatten verblijf, onderzoeken, behandelingen en geneesmiddelen.
Ook via jouw werkgever kan je jezelf aansluiten bij een hospitalisatieverzekering. Er zijn enkele interessante voordelen verbonden aan de hospitalisatieverzekering die je via je werkgever ontvangt:
- Gratis. Je kunt in de meeste gevallen gratis intekenen op de collectieve hospitalisatieverzekering. In sommige gevallen vraagt de werkgever een kleine bijdrage. Die eventuele bijdrage is echter aanzienlijk lager dan de premie voor een individuele verzekering.
- Onbelast. Je betaalt geen belastingen op de collectieve hospitalisatieverzekering.
- Gedekt bij hospitalisatie. De medische kosten voor je ziekenhuisverblijf (zowel dagopnames als langere opnames), onderzoeken, behandelingen en geneesmiddelen zijn gedekt.
- Ambulante verzorging. Je kunt er vaak voor kiezen om de basisverzekering uit te breiden. Zo kan je collectieve hospitalisatieverzekering bijvoorbeeld ook ambulante kosten dekken. De meeste hospitalisatieverzekeringen dekken gemiddeld de kosten voor ambulante verzorging voor een bepaalde periode.
- Geen medisch onderzoek. Bij een gewone hospitalisatieverzekering wordt rekening gehouden met je leeftijd en vaak ook met je gezondheidstoestand. Bij een hospitalisatieverzekering via de werkgever is dat niet het geval. Je hoeft geen medische vragenlijst in te vullen, en ondergaat geen voorafgaand medisch onderzoek.
- Gezin meeverzekerd. In veel gevallen kunnen je inwonende gezinsleden mee aangesloten worden bij de hospitalisatieverzekering, met de hulp van een bijkomende premie. Soms hanteert de verzekeraar daarvoor een lage meerkost, in andere gevallen is die aansluiting volledig gratis.
Als werkgever ben je niet verplicht je werknemers een hospitalisatieverzekering aan te bieden. Het aanbieden van zo’n verzekering is echter gekoppeld aan een interessant fiscaal voordeel. Je betaalt geen sociale bijdragen of belastingen op de verzekeringspremies. De premie wordt namelijk niet als loon beschouwd. Je kunt de premies wel niet aftrekken als beroepskosten. Meer weten over hospitalisatieverzekeringen voor zelfstandigen of werkgevers? Vraag meer info aan je huidige of toekomstige verzekeraar.
Je kan ook een hospitalisatieverzekering via een privéverzekeraar aangaan.
Persoonlijke versus collectieve verzekering
Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een hospitalisatieverzekering via een privéverzekeraar en een hospitalisatieverzekering via je werkgever?
Hospitalisatieverzekering via privéverzekeraar | Hospitalisatieverzekering via je werkgever |
---|---|
Maandelijkse premie berekend aan de hand van leeftijd en gezondheidstoestand. | Premie wordt volledig of grotendeels betaald door je werkgever. |
Vaak wordt een medische vragenlijst voorgelegd, of een medisch onderzoek gevraagd in geval van zware ziekte. | Geen medische vragenlijst of medisch onderzoek. |
Medische kosten voor een ziekenhuisopname zijn gedekt, optie deels eventuele ambulante verzorging. | Medische kosten voor een ziekenhuisopname zijn gedekt, optie deels eventuele ambulante verzorging. |
Wat kost een hospitalisatieverzekering via de werkgever?
Je betaalt als werknemer doorgaans geen premie voor de hospitalisatieverzekering waar je via je werkgever bij bent aangesloten. Je betaalt ook geen belastingen op de premies die je werkgever betaalt.
In sommige gevallen vraagt de werkgever een kleine vergoeding voor de verzekering. Dat bedrag ligt lager dan de premies voor een individuele hospitalisatieverzekering.
Premie betalen voor aansluiten partner en kinderen?
Is er de optie om de medische kosten van inwonende gezinsleden mee te dekken? Dan betaal je daar in sommige gevallen een kleine bijdrage voor. In andere gevallen is de aansluiting van je gezinsleden gratis.
Bij ontslag of overstap naar nieuwe job de verzekering verderzetten?
Een collectieve hospitalisatieverzekering is gebonden aan je contract bij de werkgever. Loopt het contract ten einde, dan wordt ook de verzekering beëindigd. Je hebt echter wel de mogelijkheid om de verzekering als particulier op te nemen, zodat je medische kosten nog steeds gedekt worden.
Loopt je contract bij de werkgever af? Dan is die verplicht om je binnen de 30 dagen te informeren over je optie om de verzekering over te nemen.
Het nadeel daarbij is dat je premie doorgaans een stuk hoger zal zijn wanneer je de verzekering individueel overneemt. Om dat te vermijden, bieden verschillende verzekeraars een wachtverzekering of wachtpolis aan.
Wat is een wachtverzekering?
Een wachtpolis of wachtverzekering biedt heel wat voordelen wanneer je de hospitalisatieverzekering van je werkgever als particulier overneemt.
- Premies worden bevroren. Bij het overnemen van de verzekering via de wachtpolis wordt je premie niet herberekend.
- Geldt ook bij (brug)pensioen.
- Kleine maandelijkse bijdrage.
- Geen wachttijd. Je hoeft in de meeste gevallen geen wachttijd te doorlopen wanneer je via je wachtpolis een individuele hospitalisatieverzekering aangaat.
- Soms inbegrepen als optie bij de collectieve hospitalisatieverzekering.
- Extra voordelen. Verschillende verzekeraars die wachtpolissen aanbieden, bieden de verzekerde extra voordelen aan. Elke verzekeraar is vrij in het al dan niet aanbieden van die extra voordelen.
Je nieuwe, individuele verzekering ga je aan bij de verzekeraar waarbij je de wachtpolis neemt. Het betreft dus niet altijd dezelfde verzekeraar waar de collectieve hospitalisatieverzekering bij loopt.
Ook interessant om te weten
Is een hospitalisatieverzekering verplicht voor alle werknemers?
Wie betaalt hospitalisatieverzekering werkgever na je pensioen?
Hoe werkt hospitalisatieverzekering via werkgever?
Heb je echt een wachtpolis nodig bij hospitalisatieverzekering van de werkgever?
Meer weten? Stel je vragen
Heb je bijkomende vragen of ben je op zoek naar een hospitalisatieverzekering die bij je past? Vul dan snel onderstaand formulier in. Krijg antwoord op je vragen en ontvang gratis vrijblijvende prijsoffertes.