Inhoud
Voordelen van een hospitalisatieverzekering zonder wachttijd
Een ziekenhuisopname komt vaak onverwacht, en brengt onvoorziene kosten met zich mee. Die kosten kunnen vaak hoog uitdraaien, en zelfs na de tussenkomst van de verplichte ziekteverzekering blijft een hoge factuur over.
Veel mensen zijn via hun werkgever aangesloten bij een collectieve hospitalisatieverzekering. Wie op zo’n moment nog niet is aangesloten bij een hospitalisatieverzekering moet zelf een grote bijdrage leveren. De meeste verzekeraars hanteren een wachttijd. Dat is periode waarin je wel een premie betaalt, maar nog geen tussenkomst ontvangt. Een hospitalisatieverzekering zonder wachttijd kan, zeker in zo’n gevallen, handig van pas komen.
Enkele voordelen van een hospitalisatieverzekering zonder wachttijd:
- Onmiddellijke toegang tot dekking (na de medische aanvaarding) bij een (onverwacht) gezondheidsprobleem, zware ziekte, operatie of bevalling.
- Je vermijdt financiële zorgen. Je hospitalisatieverzekering dekt (een groot deel) van de medische kosten die overblijven na tussenkomst door de verplichte ziekteverzekering. Denk maar aan de administratieve afhandeling, ambulante medische kosten, kinesitherapie, thuisverpleging en orthopedische toestellen.
- Je hoeft geen medische vragenlijst in te vullen en onderzoek te ondergaan om aangesloten te worden bij de hospitalisatieverzekering.
Verzekering bij (onvoorziene) zwangerschap
Hoeveel maanden bedraagt de wachttijd voor zwangere vrouwen? De meeste verzekeraars verlengen de wachttijd voor zwangere vrouwen van zes maanden naar zeven tot negen maanden.
Een hospitalisatieverzekering afsluiten voor je zwangerschap is dus voordelig. Helaas is dat niet altijd mogelijk, want niet elke zwangerschap wordt tot op de minuut gepland. Wil je tijdens je zwangerschap een hospitalisatieverzekering afsluiten? Dan is een hospitalisatieverzekering zonder wachttijd interessant.
Op zoek naar hospitalisatieverzekering zonder wachttijd om tussen te komen in je bevallingskosten? Vul dan het formulier onderaan dit artikel in.
Verzekeringskosten bij bevalling
De kosten van een bevalling kunnen veel verschillen. Ze zijn afhankelijk van waar en hoe je bevalt. In het ziekenhuis betaal je voor je verblijf. Wil je een eenpersoonskamer? Dan zal dit ook meer kosten.
De kosten verschillen ook per ziekenhuis. Informeer je voldoende vooraf. Een thuisbevalling kan minder kosten. Maar je betaalt voor de vroedvrouw of arts en je moet veel zelf voorbereiden.
Ten slotte kan een keizersnede leiden tot een langer ziekenhuisverblijf en dus hogere kosten. Na de bevalling zijn er ook mogelijke extra kosten voor kraamzorg en nabehandelingen.
Wat is de prijs van een nieuwe hospitalisatieverzekering zonder wachttijd?
De premies voor hospitalisatieverzekeringen verschillen onderling. Hoe hoog je premie is, is afhankelijk van een heleboel factoren. Daaronder vallen onder meer:
- Instapleeftijd. Dat is de leeftijd waarop je de verzekering afsluit.
- Huidige leeftijd. Je premie zal stijgen naarmate je ouder wordt en het risico op ziekenhuisopname groter wordt.
- Franchise of vrijstelling. Dat is het deel van de ziekenhuiskosten dat je op jaarlijkse basis zelf betaalt. Hoe hoger de franchise die je kiest, hoe voordeliger je premie.
- Verzekeraar. Verschillende verzekeraars hanteren verschillende tarieven en berekeningen. Sommigen passen een ziekenhuissegmentatie toe, waardoor in het overgrote deel van de ziekenhuizen de medische kosten volledig worden vergoed, ongeacht het gekozen kamertype.
- Gezondheidstoestand. Hoe groter het risico op hospitalisatie, hoe hoger je premie. In sommige gevallen moet je een medische vragenlijst invullen. Medische kosten voor de behandeling van 30 zware ziekten worden zelfs zonder ziekenhuisopname terugbetaald.
- Type polis. Verschillende verzekeraars bieden meerdere verzekeringsplannen aan. Hoe ruimer de dekking van je plan, hoe hoger de premie.
- Type betaling. Een jaarlijkse premie is in veel gevallen voordeliger dan een maandelijkse premie.
- Extra’s. Kies je bijvoorbeeld ook voor een aanvullende tandverzekering, de terugbetaling van een eenkamersupplement van duurdere universitaire ziekenhuizen (meestal Brusselse ziekenhuizen) of een ander bijkomend voordeel? Dan stijgt je premie.
- Regio. Waar je woont en wat de tarieven van de dichtstbijzijnde ziekenhuizen zijn, kan je premie beïnvloeden. De waarborg gaat met je mee over de grenzen. Zo kan je onbezorgd op vakantie of zakenreis. Bovendien is in het buitenland extra bijstand voorzien.
Houd er daarbij rekening mee dat veel verzekeraars je premie kunnen verhogen wanneer je kiest voor een verzekering zonder wachttijd.
Waar kan je je verzekeren voor hospitalisering zonder wachttijd?
Er zijn drie manieren om een hospitalisatieverzekering zonder wachttijd af te sluiten.
- Je had al een hospitalisatieverzekering, maar stapt over naar een nieuwe verzekeraar wanneer je bijvoorbeeld op pensioen gaat. In veel gevallen laat de verzekeraar de nieuwe wachttijd vallen wanneer je al een bepaalde tijd gedekt was door je vorige verzekeraar en de wachttijd bij je vorige verzekeraar al hebt doorlopen.
- Je neemt een aanvullende hospitalisatieverzekering bij je mutualiteit. De voorwaarde daarbij is dat de mutualiteit een hospitalisatieverzekering aanbiedt. De mutualiteit mag bovendien zelf bepalen of zij bij dergelijke aansluiting een wachttijd hanteert of niet. Informeer je dus goed bij je verzekeraar.
- Je sluit je aan bij een (privé)verzekeraar die een hospitalisatieverzekering zonder wachttijd aanbiedt. Doorgaans hanteren ze daarbij wel een medische vragenlijst, maar geen medisch onderzoek.
KBC en AG Insurance hospitalisatie verzekering (medi-assistance)
Onder meer KBC en AG Insurance bieden hospitalisatieverzekeringen zonder wachttijd aan en betalen de factuur rechtstreeks aan het ziekenhuis. Soms kan het echter anders gebeuren. AG Insurance betaalt jouw medische kosten terug op jouw rekeningnummer. De terugbetaling gebeurt, in tegenstelling tot andere verzekeraars en de ziekenfondsen, onbeperkt en zonder kostenplafond.
Heb je echt een hospitalisatieverzekering zonder wachttijd nodig?
Een hospitalisatieverzekering is niet verplicht. Kiezen voor een verzekering zonder wachttijd is daarom geen must. Want heb je plots een ongeval? Dan vervalt de wachttijd van elke hospitalisatieverzekering.
Jouw mutualiteit kan je niet dwingen om een verzekering af te sluiten. Het wordt wel sterk aangeraden op elke leeftijd omdat het betere dekking biedt bij een ziekenhuisopname.
Veelgestelde vragen
Hoelang duurt de uitbetaling van een hospitalisatieverzekering?
Waarom werken verzekeringsmaatschappijen met een wachttijd?
Hoeveel kost een hospitalisatieverzekering in 2024?
Interesse in hospitalisatieverzekering zonder wachttijd? Ontvang gratis advies en offertes op maat
Heb je interesse in een hospitalisatieverzekering (met of) zonder wachttijd? Vul het onderstaande formulier in en ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen en persoonlijk advies. Profiteer van de beste dekking zonder wachttijd en zorg dat je voorbereid bent op alle onverwachte medische kosten.