Inhoud
Dekt je hospitalisatieverzekering medische kosten door ziekte of ongeval tijdens buitenlandse reizen?
Ja, veel hospitalisatieverzekeringen voorzien ook een dekking bij hospitalisatie in het buitenland. Maar…
- De dekking geldt enkel voor een effectieve ziekenhuisopname en noodzakelijke medische zorg.
- Ambulante medische kosten worden niet door elke verzekeraar vergoed. Onder ambulante medische kosten vallen onder meer de kosten voor nabehandelingen, doktersbezoeken en medicatie.
- Reddingsacties, repatriëring en andere kosten worden meestal niet gedekt.
Daarnaast wordt een onderscheid gemaakt tussen een medisch probleem dat zich voordoet in het buitenland, en een medisch probleem dat voor je vertrek al bestond.
Vertrek je naar het buitenland met een bestaand medisch probleem? Dan vraag je best op voorhand advies aan je dokter. Die kan bepalen of je in staat bent om te reizen. Het is ook aan te raden om een aanvullende hospitalisatie- en/of reisverzekering te voorzien voor je vertrekt.
Neem je medicatie? Contacteer dan zowel je dokter als de luchthaven. Zij informeren je over de nodige stappen. Reizen met medicatie is niet altijd mogelijk.
Neem steeds je Europese ziekteverzekeringskaart mee wanneer je binnen Europa reist. Daarmee bewijs je dat je in orde bent met je verplichte ziekteverzekering. Zo geniet je al van een zekere dekking.
Met een hospitalisatieverzekering is de dekking in het buitenland vaak al wat ruimer. Verschillende verzekeraars hanteren wel uiteenlopende richtlijnen wat hospitalisaties in het buitenland betreft. Bovendien kunnen de medische kosten gemaakt in België tot drie maanden na de opname in het buitenland terugbetaald worden via de hospitalisatieverzekering.
Let er wel op dat jouw verzekering een wereldwijde dekking biedt en niet enkel in de Europese Unie. Voor medische uitgaven in landen buiten de Europese Unie, Zwitserland, IJsland, Noorwegen of Liechtenstein is er geen tegemoetkoming door de Belgische ziekteverzekering voor grensarbeiders en personen ten hunne laste die in België wonen.
Er zit vaak echter een aantal nadelen aan lokaal verzekeren. Er is bijvoorbeeld geen dekking voor de heen- en terugreis, reizen buiten het land waar je verblijft, repatriëring, vaak beperkte dekking voor ziektekosten, geen of beperkte dekking voor kosten bij terugkomst in België enzovoort.
1. Terugbetaling door ziekteverzekering en reisverzekering
Je hospitalisatieverzekering zal in veel gevallen tussenkomen bij een hospitalisatie in het buitenland. Een reisverzekering zorgt voor een extra financieel voordeel.
‘Reisverzekering’ is een overkoepelende term. Daaronder vallen verschillende verzekeringen die handig zijn op reis:
- Reisbijstandsverzekering. Die verzekering komt tussen bij medische kosten, en problemen met je wagen.
- Annulatieverzekering. Een tussenkomst wanneer je jouw reis annuleert, bijvoorbeeld door ziekte.
- Bagageverzekering. Een vergoeding wanneer je bagage beschadigd raakt of gestolen wordt.
2. Hospitalisatieverzekering versus Reisbijstandsverzekering
Ook in het buitenland komt je verplichte ziekteverzekering tussen in heel wat medische kosten. Je hospitalisatieverzekering zal in veel gevallen een aanvullende dekking bieden. Toch worden niet alle medische kosten in het buitenland gedekt door je aanvullende hospitalisatieverzekering.
Een reisbijstandsverzekering is inbegrepen in een reisverzekering. De verzekering komt tussen bij kosten gelinkt aan gezondheidsproblemen, ongevallen of autopech in het buitenland. Je moet er wel op letten dat de ambulante kosten er altijd bij zijn.
Er zijn verschillende reisbijstandsverzekeringen beschikbaar. Ze verschillen onderling wat de voorwaarden, uitsluitingen en dekkingen betreft.
Enkele medische kosten die onder de meeste reisbijstandsverzekeringen vallen en een aanvulling vormen op je hospitalisatieverzekering:
- Tussenkomst bij reddings- en opsporingskosten.
- Vergoeding bij eventuele repatriëring bij een ziekenhuisopname of overlijden.
- Bijstand wanneer een tolk nodig is.
- Bijstand bij gerechtelijke vervolging in het buitenland.
Attest hospitalisatieverzekering buitenland aanvragen: werkwijze
Om een reisverzekeringsattest voor het buitenland te ontvangen, betaal je eerst je bijdrage voor de verplichte ziekteverzekering. Haal vervolgens gratis het reisverzekeringsattest op bij je ziekenfonds. In sommige gevallen kan je het attes ook online verkrijgen.
Zorg dat je het document tijdig aanvraagt om visumproblemen te vermijden. De kaart is twee jaar geldig en kan je laten vervangen als je ze verliest, ook in dringende situaties.
Is je verzekering ook geldig als je verhuist naar het buitenland?
Een definitieve verhuis naar het buitenland brengt heel wat administratie met zich mee. Dat geldt ook voor je hospitalisatieverzekering. Voor advies op maat neem je best rechtstreeks contact op met je ziekenfonds en verzekeraar.
Ook bij een niet definitief, maar langdurig vertrek naar het buitenland komt heel wat administratie kijken. In veel gevallen vervalt je recht om aanspraak te maken op de Belgische sociale zekerheid.
Hoe je best te werk gaat is afhankelijk van de duur van je verblijf, je huidige zorgverzekering en je persoonlijke situatie. Neem dus ook bij een langdurig vertrek contact op met je ziekenfonds en eventueel aanvullende verzekeraar.
Een alternatief op een Belgische ziekteverzekering is een expat of internationale ziekteverzekering.
Veelgestelde vragen
Welke verzekering dekt medische kosten in het buitenland?
Wat als je in het buitenland ziek bent en naar het ziekenhuis moet?
Extra info nodig? Vraag gratis advies aan 1 of meerdere verzekeraars
Ziekte of ongeval in het buitenland? Om zeker te zijn van een zo breed mogelijke dekking in het buitenland, is het aan te raden om verschillende verzekeringen te bekijken. Vul onderstaand formulier in voor gratis en vrijblijvende prijsvoorstellen, alsook advies op maat van specialisten.
Met specifiek advies vermijd je verzekeringen die elkaar overlappen, en voorkom je dat belangrijke dekkingen ontbreken. Zo vertrek jij met een gerust hart naar het buitenland!