Inhoud
Nadelen van crepi gevelbepleistering
Nadeel 1: Crepi is niet isolerend
Crepi zelf is niet isolerend. Je kan het wel perfect combineren met buitenmuurisolatie. Die combinatie is een heel effectieve manier om je huis te isoleren en zal zeker de EPC-score van jouw huis verhogen. Ook levert het jouw woonst een extra energiebesparing op.
Nadeel 2: Esthetisch onderhevig aan weer en andere invloeden
Schoonmaken is niet altijd mogelijk
Het is mogelijk dat jouw witte crepi gevel over een paar jaar grijs kleurt. Het wordt afgeraden om een crepi gevel zelf te reinigen. Hiervoor doe je best beroep op een professionele firma om de buitenmuren te laten reinigen.
Als de crepi-laag in slechte staat verkeert, kan het ook zijn dat je buitenmuren er niet meer proper of schoon uitzien. In dat geval kan reinigen soms meer schade aanrichten. Het is dan soms beter om crepi gevels niet schoon te maken maar om ze te schilderen.
Weerseffecten kunnen de kleurintensiteit beïnvloeden
De kleur van de gevel wordt uiteraard ook beïnvloed door de wisselende weersomstandigheden. Vooral witte gevels zijn extra gevoelig voor regen, modder en mos. Donkere kleuren daarentegen worden meer beïnvloed door zonlicht.
Nadeel 3: Crepi gevel onderhouden betekent extra kosten
Omdat je crepi niet zelf kan reinigen ziet je gevel er na een paar jaar meestal grijs uit. Voor een minerale crepi gevel gebruik je bijvoorbeeld best nooit een hogedrukspuit.
Raadpleeg dus zeker een professioneel bedrijf om je buitenmuren correct te laten reinigen.
Wat zijn mogelijke alternatieven?
Optie 1: Houten gevelbekleding
Natuurlijkheid en elegantie zijn de meest karakteristieke kenmerken van houten gevelbekleding. Voor een mooie vergrijzing en een lange levensduur is het belangrijk om de juiste houtsoort te kiezen en die correct te installeren.
De prijs voor houten gevelbekleding vertrekt vanaf 100 euro per m² (exclusief isolatie en btw – inclusief plaatsing).
Optie 2: Metalen gevelbekleding
Voorbeelden van metalen gevelbekleding zijn aluminium, RVS, zink of koper. Deze bekleding kan worden gebruikt op planken, cassettes, gevelbeplating en zelfs op leisteen. Metaal biedt extra bescherming tegen verschillende weersinvloeden en kan dus lang mee.
De prijs voor een metalen bekleding vertrekt vanaf 50 euro per m² (exclusief isolatie en btw – inclusief installatie).
Optie 3: Kunststof gevelbekleding
Pvc is relatief goedkoop en toegankelijk voor gebruik. Je hebt uitvoeringen in hout- of betonlook en pvc-panelen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Pvc beschikt over goede isolerende eigenschappen, is duurzaam en vraagt weinig onderhoud.
De prijs voor gevelbekleding in kunststof begint aan 75 euro per m² (exclusief isolatie en btw – inclusief installatie).
Twijfels over crepi? Vraag advies aan vakmannen in jouw regio
Wegen de nadelen van crepi op tegen de voordelen? Zeker niet! Laat je via onderstaand formulier professioneel informeren en adviseren door 1 of meerdere vakmannen in jouw regio. Ontvang tegelijk gratis vrijblijvende offertes om te vergelijken en om de juiste oplossing voor jouw situatie en budget te vinden.
Veelgestelde vragen
Is crepi waterdicht?
Het is aan te raden om een gevelspecialist te raadplegen. Hij kan je helpen met het kiezen van het juiste type crepi en zorgt voor een correcte installatie.
Wat zijn de voordelen van crepi?
Wil je meer weten over de voordelen van crepi? Contacteer een gevelspecialist.
Hoe lang gaat crepi mee? Is er een verschil tussen witte en gekleurde crepi?
De meeste crepi hebben dezelfde basisstructuur. Het grootste verschil is de kleurstof die wordt toegevoegd aan gekleurde crepi. Het is belangrijk om je crepi gevel regelmatig te onderhouden. Raadpleeg gevelspecialisten voor advies over het onderhoud van crepi.
Crepi nadelen versus kaleien nadelen
1. Minder waterafstotend. Kaleien zijn gevoeliger voor vochtproblemen dan crepi.
2. Beperkt kleurenpalet. Crepi is verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en tinten.
3. Minder duurzaam. Kalei is gevoeliger voor schade door weersomstandigheden (bijvoorbeeld regen en vorst).
Het kan nuttig zijn om advies in te winnen bij een gevelspecialist. Hij kan mee bepalen welke afwerking het beste aansluit bij jouw budget, smaak en situatie.