Inhoud
Is het mogelijk om spuitkurk binnenshuis te gebruiken?
Op basis van de soort spuitkurk kan je het zowel in binnen- als buitentoepassingen gebruiken.
Spuitkurk heeft verschillende korrelgroottes. Gespoten kurk met fijne korrels wordt vaak binnenshuis ingezet als een mooie afwerking van je muren of plafond.
Spuitkurk met fijne korrels kan je ook in buitentoepassingen zoals gevelbekleding gebruiken. De strakke afwerking geeft je gevel namelijk een moderne uitstraling.
Is een ruwe gevelbekleding eerder jouw smaak? Dan is spuitkurk met een grove of middelgrove korrel een betere optie voor jou. Deze soort spuitkurk komt in verschillende renovatieprojecten buitenshuis voor.
Overweeg je spuitkurk binnenshuis te plaatsen? Dan is het verstandig om een vakman te contacteren. Op basis van jouw wensen zal hij je helpen de juiste soort spuitkurk te kiezen. Bovendien verzekert een specialist een professionele uitvoering van de werken.
Spuitkurk op de gevel vs. spuitkurk binnen
Spuitkurk voor gevelrenovatie verschilt op vlak van samenstelling en eigenschappen van spuitkurk die binnenshuis ingezet wordt.
De eigenschappen van spuitkurk buitenshuis zijn de volgende:
- Spuitkurk is waterdicht. Een gevel die je met spuitkurk behandelt, neemt bijgevolg geen water op.
- Spuitkurk is luchtdoorlatend en dampdoorlatend, wat betekent dat het goed bestand is tegen condensvorming. De vochtige lucht kan van binnenuit je woning ontsnappen en voorkomt zo verschillende vochtproblemen.
- Spuitkurk is elastisch en beweegt dus mee met de drager. De kans dat de spuitkurk op je gevel scheurt, is daarom klein.
- Spuitkurk heeft voortreffelijke thermische isolatie-eigenschappen. De spuitkurk op je gevel is een extra beschermlaag tegen de koude. Bovendien dempt spuitkurk het geluid van buitenaf.
- Spuitkurk is bestand tegen regen, wind, UV-straling en temperatuurschommelingen.
- Spuitkurk is brandwerend.
Zo goed als alle bovenstaande eigenschappen overlappen met die van spuitkurk binnenshuis. Enkele eigenschappen vallen echter weg of komen in mindere mate voor afhankelijk van wat je project binnenshuis is.
Spuitkurk binnenshuis heeft bijvoorbeeld de verhoogde weerstand tegen verschillende weersomstandigheden niet nodig. Ook het niveau van waterafstotendheid ligt vaak lager bij spuitkurk binnenshuis. Behalve natuurlijk als je spuitkurk gebruikt om je kelder of zolder waterdicht te maken.
Een bijkomende eigenschap voor spuitkurk binnenshuis is dat er meer decoratieve mogelijkheden zijn. Er is een breder gamma aan kleuren en je kan zelf een kleur aanvragen die vervolgens naar jouw smaak gecreëerd wordt. Ook heb je een keuze tussen verschillende korrelgroottes.
Welke ondergronden zijn geschikt?
Spuitkurk kan je op verschillende soorten ondergrond plaatsen. Het kan niet alleen aangebracht worden op beton, baksteen en vezelcement, maar ook op hout, metaal en synthetische materialen.
Als je van plan bent spuitkurk aan te brengen, is het aan te raden een vakman te contacteren. Die kan je advies op maat geven.
Wat zijn de voordelen van spuitkurk voor binnenmuren?
Spuitkurk is een uitstekend materiaal voor je binnenmuren. Hieronder lijsten we enkele voordelen kort op.
- Spuitkurk is thermisch en akoestisch isolerend. Het houdt de koude buiten en heeft bijgevolg een hoge warmteopslagcapaciteit. Spuitkurk is bovendien geluiddempend.
- Spuitkurk is waterdicht. Het voorkomt condensatieproblemen omdat de vochtige lucht makkelijk je woning kan verlaten.
- Spuitkurk is brandwerend.
- Spuitkurk is milieuvriendelijk.
- Spuitkurk is hypoallergeen. Een overgroot deel van de mensen heeft geen spuitkurk allergie.
- Spuitkurk is duurzaam. Het materiaal is bestand tegen verschillende weersomstandigheden en temperatuurschommelingen.
Mogelijkheden van spuitkurk binnen
Je kan spuitkurk zowel op wanden als plafonds in verschillende ruimtes van je woning gebruiken.
In de woonkamer en slaapkamer dient spuitkurk niet alleen voor een decoratieve look, maar is het ook handig omwille van de thermische en akoestische voordelen. In de badkamer en keuken komen de waterafstotende en vochtbestendige eigenschappen van het materiaal van pas. Ook de gangen kunnen van spuitkurk profiteren omwille van de slijtvaste voordelen.
Als je een kelder hebt, is spuitkurk een goed isolerend en waterdicht materiaal voor deze ruimte.
Spuitkurk is onderhoudsvriendelijk en is, indien nodig, makkelijk met een tuinslang of hogedrukspuit te reinigen.
Hoe wordt spuitkurk binnenshuis geplaatst?
Ook al kan de manier van aanbrengen van spuitkurk binnen anders zijn dan buiten, over het algemeen zijn de belangrijkste stappen dezelfde.
Voor het beste resulaat is het eerst en vooral belangrijk dat je de ondergrond goed reinigt en eventuele herstellingen uitvoert voordat je spuitkurk aanbrengt. Zo verzeker je een goede hechting van de spuitkurk op de ondergrond.
Zorg er dus voor dat je gevel stofvrij is en verwijder loszittende verfresten en onkruid. Indien nodig kan je een gevelreiniging laten uitvoeren.
Als je gevel vochtproblemen heeft, moeten ook die eerst opgelost worden voordat je spuitkurk plaatst. Anders zal je gevelbekleding op den duur beginnen afbladderen. Ook andere defecten zoals scheurtjes, voegen die loszitten of slecht metselwerk laat je best eerst herstellen.
Als de ondergrond schoon is, gaat de vakman aan de hand van een spuitpistool en luchtcompressor de spuitkurk aanbrengen. Meestal kiest de specialist voor een aantal lagen die tussen de 3 en 4 mm spuitkurk dik zijn.
Voor een specifiek stappenplan contacteer je best een specialist. Er komt namelijk heel wat kijken bij het aanbrengen van spuitkurk: het voorbereiden van de ondergrond, het afdekken, de primer, de voorbereiding van de spuitkurk, de spuitkurk aanbrengen, de afwerking…
Spuitkurk binnenshuis aanbrengen? Ontvang offertes van erkende vakmannen in jouw buurt
Wil jij spuitkurk binnenshuis aanbrengen? Ontvang vrijblijvend offertes via onderstaand formulier. Kom in contact met meerdere vakmannen tegelijk en vergelijk hun prijzen onderling. Een specialist geeft je niet alleen advies op maat over spuitkurk, maar zorgt ook voor een degelijke uitvoering van de werken.