Inhoud
Wat is een open gevelbekleding?
Dit type houten gevelbekleding kenmerkt zich door de plaatsing van houten planken op de gevel met een tussenruimte. De planken kunnen zowel horizontaal als verticaal aangebracht worden. De keuze tussen een open of gesloten gevel is voornamelijk een esthetische keuze. De open ruimte zorgt voor een elegant contrast tussen het hout en de donkere voeg. Dit effect bereik je door op de ondergrond een zwarte doek of plaat te maken.
Open gevelbekleding past voornamelijk goed bij een strakke en moderne stijl. Gesloten gevelbekleding loont zich dan weer bij zowel moderne als landelijke stijlen.
De tussenruimte bij open gevelbekleding zorgt voor een uitstekende ventilatie. Bij gesloten gevelbekleding is goede ventilatie mogelijk met een ventilatiespouw.
Waarop letten bij het monteren van planken voor een open gevel
Wanneer je voor een open gevel kiest moet je met een aantal aandachtspunten rekening houden. Gesloten gevelbekleding klikt eenvoudigweg in elkaar. Bij open gevelbekleding komt er wat meer meetwerk bij kijken. Hiervoor heb je best een professional met oog voor detail in de buurt. De plaatsing van verticale planken verschilt ook met deze van horizontale planken.
De achterliggende muur hoeft niet egaal te zijn. Er komt een zwarte doek of plaat als vochtwerende laag, voor Uv-bescherming en om een speelse zwarte voeg te geven.
Wanneer kiezen voor open gevelbekleding?
Spreekt de esthetiek van een open houten gevelbekleding je aan? Het unieke, dynamische gevoel dat dit open gevelsysteem biedt heeft veel goede kwaliteiten. Er zijn wel een aantal factoren waar je best rekening mee houdt. Beide systemen hebben hun eigen voordeel. Zo is een gesloten gevel wat makkelijker in onderhoud. Er kan hier geen vuiligheid en spinnenwebben tussen de planken komen. Bekijk de volgende punten en maak zo een weloverwogen keuze:
Factor 1: Budget
Een open houten gevelbekleding zorgt voor een mooi effect op jouw gevel. Dit komt wel met een hoger prijskaartje dan een gesloten gevelbekleding. Er wordt minder hout gebruikt bij een open systeem dan bij een gesloten systeem. Dat spaart geld uit, maar dit verschil wordt gecompenseerd door de beschermende doek die moet worden geïnstalleerd. Open gevelbekleding plaatsen is een pak tijdrovender, waardoor de prijs weer oploopt.
Factor 2: Soorten houten latten voor gevelbekleding
Voor dit soort gevelbekleding kunnen enkel stabiele houtsoorten gebruikt worden. Houtsoorten zijn erg divers. Sommige houtsoorten zitten vol leven en passen aan naar gelang de weersomstandigheden. Dit zou er voor kunnen zorgen dat de gevelplanken kromtrekken. De bredere planken die gebruikt worden voor een gesloten gevel zijn minder gevoelig hiervoor. Stabiele houtsoorten doen dit niet en zullen dus na verloop van tijd nog steeds hun vorm behouden.
Factor 3: Plaatsing hout: verticaal of horizontaal en structuur
Wanneer je jouw houtsoort gekozen hebt, heb je nog de keuze tussen verticale of horizontale plaatsing van de planken. Welke plaatsing je kiest is afhankelijk van wat je wilt accentueren. Kies je bijvoorbeeld voor een verticale open gevelbekleding dan benadruk je de hoogte van jouw huis. Horizontale plaatsing van hardhouten gevelbekleding accentueert eerder de lengte van de gevel.
Om een specifieke stijl te verkrijgen kan je zowel werken met smalle als met brede planken. Met de afstand van de voegen kan je ook spelen om zo een gewenst resultaat te krijgen.
Factor 4: Stijl
Open gevelbekleding geeft een moderne uitstraling. De afstand tussen je planken en je keuze uit de verschillende houtkleuren is een manier om je stijl weer te geven.
Factor 5: Blokprofielen met voeg
Er bestaan 4 soorten blokprofielen. Enkel, dubbel, triple en vierdubbel. Dit soort profielen worden in elkaar geklikt en zorgen zo voor een gesloten gevelbekleding. De afwerking geeft deze gesloten gevelbekleding het uitzicht van een open gevel. Enkel met dit systeem kan een gesloten gevel verticale planken krijgen.
Bij dubbel, triple en vierdubbele blokprofielen worden er respectievelijke een, twee of drie voegen uitgefreesd.
Alle voordelen en nadelen op een rijtje
Zoals met alles zijn er ook bij open gevelbekleding voordelen en nadelen verbonden. Hieronder staan ze nog even voor jou opgesomd:
Voordelen
- Modern, uniek uitzicht
- Goede ventilatie
- Compatibel met isolatiemateriaal van allerlei diktes
- Gaat langer mee dan een gesloten gevel
Nadelen
- Plaatsing vraagt meer tijd dan bij gesloten bekleding
- Duurdere plaatsing
- Er kan makkelijk vuil tussen de gevel
Wat is beter: gesloten of open gevelbekleding?
De keuze tussen een gesloten of een open gevelbekleding is er vooral een van persoonlijke smaak. Een expert kan je meer inzicht geven en zorgen dat je al snel weet wat het beste bij jouw gevel past. Laat je begeleiden door de beste vakmannen.
Vergelijk nu gratis en vrijblijvend offertes
Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen van gespecialiseerde gevelwerkers actief in jouw buurt voor een open gevelbekleding. Zo kan je heel eenvoudig verschillende prijzen tegelijk vergelijken en vind je zo de beste vakman voor een correcte uitvoering van de werken. Het loont zeker om verschillende vakmannen te vergelijken.