Inhoud
Koper gevelbekleding: wat is het nu precies?
Koper wordt al heel lang gebruikt bij de constructie van gebouwen. Al in de 2e eeuw na Christus werd koper bijvoorbeeld als dakbedekking gebruikt. Maar koper als gevelbekleding heeft ook heel wat uitstraling, zeker bij woningen in een iets modernere stijl.
Koperen gevelbekleding versus zinken gevelbekleding
Zit je te twijfelen of je nou koper of toch zink voor je gevelbekleding moet gebruiken? Doorslaggevend voor veel mensen is vaak het beschikbare budget. Koper is alvast een flink stuk duurder dan zink.
In bepaalde gevallen valt het niet uit te sluiten dat de architect finaal voor koper kiest. Dat komt doordat de mogelijkheden met zink beperkter zijn dan voor koper. De lange levensduur en het mooie uiterlijk zijn sowieso het geld meer dan waard.
Waarop letten bij bevestiging van een koper gevel?
Bij het plaatsen van een koperen gevel zijn er een aantal zaken die je best in acht neemt. Zo moet je bijvoorbeeld rekening houden met het vereiste isolatiepeil, de bouwwijze van de dragende muur en de verankeringsmogelijkheden.
Ook de zuig- en drukkrachten van de wind op het gebouw en de afmetingen van de verluchtingsspouw zijn factoren waarmee je rekening hoort te houden.
Hoeveel kost een koper gevel?
Voor een koperen gevel schommelt de prijs gemiddeld tussen 100 en 150 euro per vierkante meter. De prijs ligt een stuk hoger dan voor andere soorten metalen gevelbekleding die gebruikt worden als gevelmateriaal. Het voordeel van koper is wel dat het levenslang meegaat en dat je amper onderhoudskosten hebt.
Voordelen en nadelen van koper
Net zoals vele andere soorten gevelbekleding beschikt koper over zowel mooie troeven als niet verwaarloosbare minpunten. We zetten ze voor jou op een rij. Op die manier kan je weloverwogen keuzes maken.
Voordelen
Koper als gevelbekleding biedt alvast heel wat voordelen.
- Ten eerste is er amper onderhoud of schilderwerk nodig voor koper.
- Het is een puur product zonder toeslagstoffen. Het kent een lange levensduur, reken in eeuwen in plaats van in jaren.
- Verder is metalen gevelbekleding niet brandbaar, is het makkelijk te combineren met andere (gevel)materialen en is het milieuvriendelijk.
- Bovendien wordt koper niet broos bij lagere temperaturen en is het goed bestand tegen extreme weersomstandigheden.
Nadelen
Het enige en belangrijkste nadeel van koper is het prijskaartje. Zoals eerder gezegd, varieert de prijs tussen 100 en 150 euro per vierkante meter. Toch kom je op lange termijn met koper als gevelbekleding goedkoper uit. Dat komt doordat koper geen onderhoud nodig heeft en extreem lang meegaat.
Wat zijn de verschillende soorten koper gevel?
Je kan koper als gevelmateriaal op diverse manier toepassen. Hieronder vermelden we de belangrijkste toepassingen.
1. Staand naad
Een staande naad is de meest gebruikte techniek. Ook is een staande naad vooral geschikt voor grotere geveloppervlaktes.
2. Cassettes
Cassettes worden in een groot formaat gezet en zijn niet geschikt voor particuliere woningen. Naden die verzonken zijn kunnen tot geometrie in de gevel leiden.
3. Koper spuiten
Koper spuiten op de bestaande gevel is een vrij nieuwe techniek.
4. Tand en groef panelen
Panelen met het tand en groef systeem monteren.
5. Losanges
Dit zijn kleine elementen (platen) in vierkante, ruitvormige en rechthoekige vormen.
6. Speciale vormen
Het is ook mogelijk om zelf specifieke profielen te ontwerpen. Met innovatieve bewerkingsmethodes, zoals persen, hameren en 3D-vormen, kan je verschillende afmetingen en structuren bekomen. Denk hierbij aan golfpatronen, organische 3D-tekeningen en bolvormige figuren.
Alternatieve gevelbekleding
1. Zink
Zink is een duurzaam materiaal dat lang meegaat en een frisse, moderne en eigentijdse uitstraling geeft aan je woning.
2. Leien
Leien zijn er in twee varianten. Je hebt natuurleien en kunstleien.
3. Kunststof
Je hebt keuze uit een brede waaier van soorten kunststof gevelbekleding in uiteenlopende prijsklasses. Voordelen van kunststof zijn de hoge kwaliteit, de lange levensduur en het beperkte onderhoud.
4. Composiet
Composiet als gevelbekleding bestaat uit verschillende elementen, zoals: gerecycled kunststof, houtvezels, bindmiddelen en toeslagstoffen. Al die elementen worden bij hoge temperatuur onder hoge druk samengeperst.
Het wordt ook wel houtcomposiet genoemd vanwege het feit dat composiet voor het grootste gedeelte uit houtvezel bestaat.
5. Hout
Een gevelbekleding in hout geeft je woning een natuurlijke en ook warme uitstraling. Ook is hout als gevelbekleding erg veelzijdig. Het is mogelijk om je gevel in verschillende soorten hout en verschillende uitvoeringen te laten plaatsen.
6. Gevelpanelen
Gevelpanelen of gevelplaten zijn beschikbaar in uiteenlopende kleuren, vormen, afmetingen en materialen.
Ook kunnen ze op verschillende manieren worden toegepast. Bijvoorbeeld, horizontaal of verticaal. Maar ook voor de volledige gevel of als detail op de gevel.
Plan je gevelwerken? Raadpleeg gevelspecialisten in je buurt en vergelijk meerdere offertes
Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen bij gevelspecialisten en erkende installateurs in jouw regio. Naast prijzen mag je ook rekenen op advies op maat en op een correcte uitvoering van de werken.