Inhoud
Waarom je gevel laten cementeren?
Voordelen
Een buitenmuur cementeren betekent dat het metselwerk van de gevel voorzien wordt van een cementlaag. Het cementeren van je gevel biedt heel wat voordelen.
- Cement heeft weinig tot geen onderhoud nodig. Zo spaar je veel tijd en geld uit. Een buitenmuur cementeren is een efficiënte en voordelige methode die eigenlijk geen nadelen kent.
- Cement biedt bescherming tegen allerlei weersinvloeden. Het zal jouw gevel zodanig beschermen dat beschadiging en slijtage door extreme weersomstandigheden beperkt blijft. Een cementbepleistering dient vooral om een bestaand kleurverschil in de gevel, of om beschadigingen in de gevel weg te werken.
- Wanneer je met een beperkt budget werkt, is je gevel cementeren een goede keuze. Het is relatief goedkoop en geeft je woning een nieuwe look. Je kan dus een hoop geld besparen als je het vergelijkt met andere alternatieven.
- Met cement kan je oneffenheden wegwerken. Dankzij de dunne cementlaag is de gevel voorzien van een extra buitenlaag. Dat zorgt ervoor dat oneffenheden, kleurverschillen of kleine beschadigingen niet meer op te merken zijn. Zo oogt jouw gevel als nieuw.
- Cementeren geeft jouw woning bovendien een karakteristiek uitzicht.
Nadelen
Naast de vele voordelen, zijn er ook enkele nadelen verbonden aan het cementeren van de gevel.
- Het cement kan barsten en scheuren. Dit kan een probleem zijn als je in een omgeving woont met veel trillingen (bv. langs drukke wegen).
- Beperkte afwerkingsopties. De afwerkingsopties zijn wat beperkt. Als je een gevel wilt met een bepaalde textuur, kan het zijn dat je de gewenste afwerking niet kunt bereiken. In dat geval zou je een alternatieve gevelbekleding kunnen overwegen (bv. kunststof of hout).
Het is raadzaam om eens goed na te denken over de mogelijke nadelen. Het is verstandig om een gevelspecialist of vakman in te schakelen om de klus uit te voeren. Een gevelspecialist of vakman zal ervoor zorgen dat het cementeren van de gevel op de juiste manier gebeurt.
Prijs gevel cementeren
De gemiddelde prijs om een gevel te cementeren ligt tussen € 30 en € 40 per vierkante meter. De prijs hangt af van verschillende factoren. Ook de keuze voor een dunne of een dikke deklaag beïnvloedt de prijs.
Indien je gevel beschadigd is, dient dit eerst hersteld te worden. Door de reparatiekosten zal de totaalprijs wellicht flink omhoogschieten.
Werkwijze gevel cementeren: stappenplan
Een gevel cementeren laat je best over aan een gespecialiseerde gevelwerker. Een gevel cementeren gebeurt volgens onderstaande stappen.
Stap 1. Voorbereidingswerken
Het cementeren van een buitenmuur gebeurt in drie stappen. In deze eerste stap wordt de gevel gereinigd. Algen, mos en vuil worden verwijderd. Op die manier komt de cementlaag mooi te liggen en creëer je een strakke look.
Het reinigen van de gevel kan je met water en een speciaal product, of gewoon met een hogedrukspuit. Let wel op, welke methode of welk product je best gebruikt is afhankelijk van het gevelmateriaal. Het is bovendien belangrijk dat je gevel droog is voordat je begint te cementeren.
Stap 2. Voegen herstellen
Deze stap wordt enkel ondernomen indien er voegen loszitten. In dat geval moeten er eerst herstellingswerken uitgevoerd worden. Het is belangrijk dat je eerst de loszittende voegen herstelt en daarna begint met het cementeren van de eerste laag.
Indien er bij schade geen herstelling plaatsvindt, moet je helemaal opnieuw beginnen met cementeren. Want beschadigingen zorgen ervoor dat de aangebrachte cementlaag er af valt. Daarom is het uitermate belangrijk dat de voegen tijdig hersteld worden.
Stap 3. Gevel cementeren
Als al deze stappen ondernomen zijn, kan je aan de slag met het cementeren. Om te beginnen maak je eerst een mengsel van zandcement dat bestaat uit mortel en aanmaakwater.
Dat mengsel wordt met een ruwe borstel van boven naar beneden op de gevel aangebracht. Er moeten twee lagen aangebracht worden zodat de muur volledig bedekt is.
De eerste dunne laag zandcement is een soort primer. Het kan ook dienen als een dunne afwerkingslaag. De dikkere tweede laag dient als afwerkingslaag. Dit kan je met minerale pleister of organische pleister. Een buitenmuur cementeren is in principe niet zo moeilijk.
Indien je een effen look wilt op je muur, maak je best een dikker mengsel van minerale sierpleister. Je woning ziet er zo meteen als nieuw uit en is ook beter bestand tegen vorst.
Je kan ook voor een dunne laag cementpleister kiezen. Omdat ze echter dunner aangebracht worden dan minerale pleisters, kun je er wat moeilijker oneffenheden mee camoufleren. Zo is het nog mogelijk dat je de oorspronkelijke steen kan zien.
Let op! Het is ook belangrijk om de onderkant van de muur te beschermen tegen vuil en vocht. Enkel de gevel cementeren volstaat niet. Aan de onderzijde kan je een transparante vochtafstotende coating aanbrengen. Zo is de nieuwe cementlaag beter bestand tegen vuil.
Welke uitvoeringen en kleuren zijn mogelijk?
Indien je voor een gecementeerde gevel kiest, heb je keuze uit meerdere beschikbare lagen en kleuren.
Een dunne deklaag bijvoorbeeld zal ervoor zorgen dat de oorspronkelijke stenen nog zichtbaar blijven. Het geeft een rurale toets aan de gevel en zorgt ervoor dat de gevel er netjes en verzorgd uitziet.
Wil je geen dunne deklaag? Heb je liever een dikkere deklaag? Ook dat is mogelijk. Dat is een volledig nieuwe laag op de muur zodat de gevel egaal is en de stenen en voegen niet meer te zien zijn.
Als je graag een kleur wil geven aan jouw gecementeerde gevel moet het zelfs niet geschilderd worden. Het cementmengsel zelf kan ook gekleurd worden.
Het cementeren biedt een dampopen structuur. Hierdoor zal de gevel kunnen blijven ademen en worden vochtproblemen vermeden.
Van plan om je gevels te laten cementeren? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes!
Wil je graag jouw gevel cementeren door een erkende en ervaren vakman in jouw buurt? Via onderstaand formulier ontvang je gratis vrijblijvende offertes voor het laten cementeren van je gevel.
Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en een geschikte methode voor jouw gevelwerken kiezen.
Veelgestelde vragen over gevel cementeren
Hoe zelf je gevelplint cementeren?
1. Voorbereidingswerk. Reinig de gevelplint en verwijder vuiligheden (bv. stof) en loszittende stukken pleister of verf.
2. Ondergrond nat maken.
3. Aanmaken van het cementmengsel. Meng cement, zand en water samen tot een geheel (homogene massa).
4. Gebruik een primer. Breng een laag primer aan op de gevelplint. Gebruik hiervoor een kwast of roller.
5. Aanbrengen van de eerste laag cement. Gebruik hiervoor een troffel.
6. Aanbrengen van de tweede laag cement.
7. Oneffenheden verwijderen.
8. Gevelplint afwerken. Wanneer het cement uitgehard is, kun je de gevelplint verven of impregneren.
Wat heb je nodig om te cementeren?
1. Cement
2. Zand
3. Water
4. Toeslagmaterialen (bv. gebroken steen)
5. Emmer
6. Mixer
7. Troffel en spaan
8. Beschermde uitrusting (bv. handschoenen en veiligheidsbril)
Het is raadzaam om een vakman of gevelspecialist in te huren. Een gevelspecialist beschikt over de juiste expertise en ervaring.