Hoe crepi plaatsen? Stappenplan

Voor een naadloos resultaat wordt crepi aangebracht volgens een aantal logisch op elkaar volgende stappen te verlopen. We beschrijven ze hieronder meer in detail. Het blijft wel aan te raden om de hulp van een ervaren vakman in te schakelen wanneer je de gevel van je woning wilt renoveren.

Stap 1: Voorbereidingswerken

Om te beginnen worden alle materialen die nodig zijn om crepi te plaatsen naar de betreffende woning gebracht. Denk aan steigers, een afvalcontainer, het juiste gereedschap en alle benodigde machines.

Daarna wordt de omgeving afdekt om te voorkomen dat trottoirs, opritten en terrassen tijdens de werken vuil worden. Ook ramen, deuren en dorpels worden nauwkeurig afgeschermd met folie.

Contacteer gratis meerdere gevelbekleders en bespaar kosten
Laat de werken uitvoeren door een specialist en voorkom dure problemen
arrow Ontvang offertes

Stap 2: Plaatsen van hoekprofielen

Als de voorbereidende werken gebeurd zijn moeten de hoekprofielen geplaatst worden. Die worden namelijk gebruikt als geleiders voor het pleistermateriaal en versterken de hoeken van de gevel.

De hoekprofielen moeten correct gepositioneerd worden om te voorkomen dat er optrekkend vocht onder kan komen. Dat zou in de winter vorstschade kunnen veroorzaken.

Stap 3: Wapeningsnet aanbrengen

Onder de crepilaag wordt meestal ook een wapeningsnet op de ondergrond aangebracht om scheuren en kloven in de buitenmuren te overbruggen. Ook bevordert het de netheid en uniformiteit van de gevel. Er is maar één wapeningsnet nodig, omdat isolatieplaten de grootste schokken van de gevel absorberen.

Crepi en isolatie 

Kies je voor crepi in combinatie met gevelisolatie? In dat geval wordt het isolatienet rechtstreeks op de isolatieplaten aangebracht. Die isolatiepanelen worden dan op de gevel gelijmd.

Grote luxueuze alleenstaande crepi woning

Stap 4: Crepi plaatsen

In deze stap heb je keuze tussen 2 soorten buitenpleisters: een siliconenpleister of een mineraalpleister:

1. Siliconen pleister

Siliconen crepi, ook wel kunststofpleister of synthetische pleister genoemd, is een siliconen pleister op basis van kunsthars. Het is licht in gewicht, rekbaar, redelijk stijf en waterdicht. Het is dus zeker bestand tegen krassen, stoten en regen. Ook voor renovaties in combinatie met buitenmuurisolatie is het ideaal.

Kunstharsgebonden buitenpleister wordt meestal in drie lagen aangebracht.

  1. Breng eerst een onderlaag (basispleister) aan, eventueel versterkt met een wapeningsnet.
  2. Breng vervolgens een laag lijm aan.
  3. De laatste afwerklaag is de siliconencrepi zelf. Bij kunstharspleister kan je kiezen uit verschillende kleuren en deeltjesgroottes.

2. Minerale pleister

Minerale crepi bestaat ​​uit een mengsel van zand, cement en kalk. Het is een volledig natuurlijk product dat ademend en waterdicht is. Toch is minerale sierpleister gevoeliger voor vuil. Het voordeel van mineraal gips is dat het lang meegaat, relatief lang zijn kleur behoudt en de buitenmuur goed blijft ademen na behandeling.

Minerale crepi wordt meestal in één laag uitgesmeerd. Deze soort crepi wordt in de kern gekleurd en in lagen van 12 tot 15 mm op de gevel aangebracht. Gebruik na droogtijd een nagelplaat of schraper om de structuur op de gevel aan te brengen voor een mooi effect. Deze afwerking wordt ook wel minerale kraspleister genoemd.

Minerale sierpleister is waterdicht, maar kan toch kleine hoeveelheden vocht opnemen, zoals uit de grond bijvoorbeeld. Om het stucwerk te beschermen wordt daarom onderaan de gevel best een plint geplaatst.

Laat je adviseren door een expert
Ontvang naast offertes ook advies op maat

Stap 5: Afwerking van crepi

Na het plaatsen van de crepi muur worden de naden gesloten. Waar het pleisterwerk de deuren en ramen verbindt wordt een geschikte siliconenkit aangebracht zodat eventuele voegen netjes worden afgedicht. Na een eindinspectie en eventuele de crepi reinigen kan je de steiger verwijderen en het afval afvoeren.

Voor een egale afwerking van crepi met isolatie wordt in de meeste gevallen gekozen voor siliconengebonden crepi omdat het flexibeler is en zo gemakkelijker te verwerken is dan minerale crepi.

Voorgevel in crepi met houten details en houten voordeur

Combinatie van crepi met isolatielaag

Indien je voor een crepi gevel kiest, kan je overwegen ze met buitenmuurisolatie te combineren. Indien je buitenmuurisolatie met crepi combineert, bespaar je alvast op je energieverbruik. Wat uiteraard voordelig is op lange termijn. Indien je twijfelt over welke gevel het beste bij jouw huis en jouw verwachtingen past, kan je uiteraard beroep doen op een ervaren vakman die je de juiste aanbevelingen kan geven.

Zelf crepi plaatsen of beroep doen op een vakman?

Zelf crepi aanbrengen is een moeilijke klus. De materialen voor het aanbrengen zijn daarnaast kostelijk. Door beroep te doen op een vakman verzeker je jezelf van een correcte uitvoering. Vraag gratis naar vrijblijvende offertes voor het plaatsen van crepi via onderstaand formulier. Zo kan je makkelijk meerdere prijzen tegelijk vergelijken en de beste oplossing vinden voor jouw gevel en budget.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen

Hoe breng je crepi aan?

+
Voorzie je muur eerst van een basislaag, eventueel verstevigd met wapeningsnet. Voorzie als tweede laag een hechtingslaag en breng als laatste stap de siliconen of minerale crepi zelf aan.

Wat is de gemiddelde dikte van crepi op de muur?

+
Crepi wordt meestal in drie lagen aangebracht: een basislaag met wapeningsnet, een hechtingslaag en tenslotte de siliconen of minerale crepi zelf.
Bij de siliconen crepi wordt de hechtingslaag opnieuw in 3 delen aangebracht. Elke laag is hier tussen 2 en 8 mm dik.
Minerale crepi daarentegen zal aangebracht worden met slechts één laag. De gemiddelde dikte van deze minerale pleister is tussen 12 en 15 mm.

Kan je zelf crepi plaatsen op binnenmuren of beter laten aanbrengen?

+
Crepi kan naast de gevel ook aangebracht worden op binnenmuren. Wanneer je crepi wilt plaatsen doe je best beroep op een vakman. Je hebt al veel ervaring en kennis over gevelrenovaties nodig om crepi zelf te kunnen plaatsen.

Hoeveel kost crepi per vierkante meter? [Gemiddelde prijs]

+
Voor een crepi gevel kan je rekenen op een gemiddelde prijs van 40 euro per vierkante meter. Wil je crepi in combinatie met isolatie laten aanbrengen, dan ligt de prijs gemiddeld tussen 100 tot 140 euro per vierkante meter, btw en plaatsing inclusief. De totaalprijs van de crepi hangt daarnaast ook af van de oppervlakte en de bereikbaarheid van de gevel. 

Is crepi bestand tegen regen en andere weersinvloeden in de winter?

+
Crepi is goed bestand tegen alle invloeden van buitenaf, waaronder vocht, mos en andere vervuiling. 
Een goede oplossing om witte crepi langer netjes te houden is het plaatsen van een gevelplint onderaan de woning. Zo wordt je gevel net iets minder snel vuil.

Hoe crepi op gevel van huis plaatsen?

+
Om een crepi gevel te plaatsen moet je eerst de ondergrond voorbereiden, de isolatie aanbrengen en bevestigen. Vervolgens moet de crepi worden aangebracht met een pleisterspaan en moet de gevel worden afgewerkt met een beschermende coating. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen en indien nodig een professional in te schakelen.

Welke crepi kleuren bestaan er?

+
Er zijn honderden verschillende kleuren crepi beschikbaar voor crepi gevels, waaronder aardetinten zoals beige, bruin en grijs, maar ook helderdere kleuren zoals blauw, rood en groen. Daarnaast zijn er verschillende afwerkingsmogelijkheden, zoals gladde, gestructureerde, geschilderde of geverfde afwerkingen, die kunnen helpen om de gewenste look te bereiken.
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: gevelrenovatie