Inhoud
Hoeveel kost een houten gevel bekleden met crepi?
De prijs van het plaatsen van crepi op een houten gevel hangt af van verschillende factoren. Het hangt bijvoorbeeld af van de moeilijkheidsgraad van de werken, de oppervlakte en de gewenste afwerking. Ook mag je niet vergeten dat er 2 types crepi bestaan, namelijk minerale en synthetische crepi.
Voor minerale crepi inclusief isolatie liggen de prijzen tussen 100 en 125 euro per vierkante meter (inclusief btw). Terwijl de prijs voor synthetische crepi inclusief isolatie gemiddeld tussen 110 en 135 euro per vierkante meter (inclusief btw) ligt.
Voordelen van gevelafwerking in hout
Als je kiest voor houten gevelbekleding, dan kies je niet alleen voor een warme en natuurlijke uitstraling van je gebouw, maar ook voor een duurzame oplossing. Hout is namelijk een hernieuwbare grondstof en het productieproces van houten gevelbekleding is over het algemeen minder milieubelastend dan dat van andere materialen.
Bovendien heeft hout van nature uitstekende isolerende eigenschappen, waardoor het energie-efficiënt is en kan helpen om de energierekening laag te houden. Dit betekent dat je niet alleen kunt genieten van een mooie uitstraling van je gebouw, maar ook bijdraagt aan een duurzamere toekomst.
Houten gevelbekleding combineren met isolatie
Als je ervoor kiest om je gevel en hout te bekleden, is het belangrijk om te weten dat hout op zichzelf niet voldoende is om je huis naar moderne normen te isoleren. Je zult dus ook je gevel moeten isoleren. Gelukkig kun je houten gevelbekleding prima combineren met isolatie. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor crepi gevelisolatie, of het nu gaat om minerale of synthetische isolatie.
Door de combinatie van houten gevelbekleding met isolatie zorg je niet alleen voor een mooie uitstraling, maar ook voor een energie-efficiënt en goed geïsoleerd huis. Bovendien verhoogt dit de waarde van je woning. Overweeg daarom zeker om deze combinatie toe te passen wanneer je jouw gevel wilt bekleden met hout.
Kan crepi op hout? Stappenplan
Stap 1: Isolatieplaten aanbrengen
Heb je een houten oppervlak dat je wilt renoveren? Of het nu gaat om een houten frame, staal of massief hout, het isoleren van de buitenmuren moet eerst gebeuren voordat je crepi kunt aanbrengen.
Gebruik harde isolatieplaten van materialen zoals EPS of polystyreen om de isolatie uit te voeren. Verlijm de isolatieplaat vervolgens op de houten ondergrond en breng isolatieschuim aan aan de binnenkant voor extra isolatie. Dit zorgt voor de best mogelijke thermische en geluidsisolatie.
Stap 2: Crepi gevelbekleding
Na de isolerende laag is het de beurt aan de crepi-bekleding. Je kan kiezen uit synthetische of minerale crepi. De keuze hangt af van persoonlijke voorkeur en budget. Synthetische crepi is duurder, maar heeft als voordeel dat het elastischer is en dus minder snel barstjes zal vertonen. Minerale crepi is dan weer voordeliger en duurzamer.
Voor het aanbrengen van de crepi-bekleding heb je best wat ervaring en technische kennis nodig. Het is dan ook aan te raden om hiervoor een professionele specialist in te schakelen. Deze zal de crepi in verschillende lagen aanbrengen en zorgen voor een mooie en egale afwerking.
Stap 3: Beschermende coating aanbrengen
Om je buitenmuren beter te beschermen is het aangeraden om na de crepi-laag een extra beschermlaag aan te brengen. Zo blijft je gevel langer schoon en heb je minder last van weersomstandigheden. Een schone buitenkant die tegen vocht kan verhoogt uiteraard ook de waarde van je huis.
Welke crepi soorten zijn geschikt?
Zoals we al eerder hebben aangehaald in dit artikel zijn er 2 soorten crepi, ze zijn beide geschikt voor het combineren met een houten gevel. Toch leggen we hieronder even het verschil uit tussen deze twee soorten.
1. Minerale crepi
Minerale crepi bestaat uit een mengsel van zand, cement en kalk. Het is een natuurproduct dat ademend en waterdicht is, waardoor het oppervlak goed beschermd is tegen vocht. Doordat de kern gekleurd is, is de minerale crepi ook zeer kleurvast.
Minerale crepi wordt in één laag aangebracht van 12 tot 15 mm. Indien gewenst kan je ook structuren aanbrengen op oppervlakken. Dat doe je door de sierpleister af te schrapen of te schuren met een schraper of zandblok.
2. Synthetische crepi
Synthetische crepi (kunstharspleister of siliconenpleister) is flexibeler dan minerale crepi en is bijgevolg meer geschikt om scheuren te voorkomen. Bovendien is het bestand tegen vuil, vocht, weersinvloeden, maar ook tegen mos, algen en schimmels. Aangezien enkel de toplaag (van de 3 lagen van deze crepi) gekleurd is, is de kleurvastheid van de synthetische crepi lager dan die van de minerale variant.
De synthetische crepi wordt in 3 verschillende lagen aangebracht:
- een basislaag op cement- of kalkbasis (eventueel versterkt met bewapeningsnet)
- primerlaag voor een goede hechting van crepi
- een afwerkingslaag van Synthetische crepi waarbij je kan kiezen uit verschillende korrelgroottes en kleuren.
Zelf crepi op hout plaatsen? Of beroep doen op een gevelwerker?
Voordelen gevelbekleder inschakelen
Het inschakelen van een professionele vakspecialistvan crepi biedt tal van voordelen. Zo kan de expert je gepast adviseren en informeren over alle technische zaken, en zorgt hij of zij voor een correcte plaatsing van de crepi op je houten gevel. Dit garandeert niet alleen een kwalitatief resultaat, maar ook een mooi eindresultaat dat lang meegaat. Bovendien geniet je bij een woning ouder dan 10 jaar van een verlaagd btw-tarief van 6%.
Gratis offertes vergelijken
Om een goed beeld te krijgen van de kostprijs voor het plaatsen van crepi op jouw houten gevel, kan je bij verschillende vakmensen bij jou in de regio gratis offertes op maat aanvragen en deze met elkaar vergelijken. Hierdoor kan je niet alleen de kostprijs vergelijken, maar ook de verschillende vakspecialisten op basis van hun kennis en expertise. Op die manier maak je de beste keuze voor jouw project en ben je zeker van een kwalitatieve en betaalbare uitvoering.