Inhoud
Hoeveel kost grijze crepi?
De prijs van een gevelrenovatie in crepi grijs hangt af van vele factoren:
- De uitvoering
- De moeilijkheidsgraad van de werken
- Het oppervlak van je gevel
Om je toch een beetje een indicatie te geven van de prijs zetten we hieronder in de tabel een aantal richtprijzen op een rijtje:
Crepi grijs | Richtprijs inclusief plaatsing (excl. btw) |
---|---|
Exclusief gevelisolatie | € 65 – 85 per m² |
Inclusief gevelisolatie | € 100 – 130 per m² |
De verschillende uitvoeringen van grijze crepi
Je gevel renoveren in grijze crepi geeft je verschillende mogelijkheden qua uitvoering. Er bestaat namelijk niet zoiets als 1 type grijze crepi of sierpleister. Op deze manier vind je gegarandeerd een gevelbepleistering naar jouw wensen. We geven je hieronder een overzicht van de verschillende mogelijkheden.
1. Verschillende tinten
Grijze tinten zijn echt ideaal voor een crepi gevel. Deze neutrale kleur kan je perfect combineren met verschillende andere kleuren. Je kan dus heel veel verschillende kanten op met een grijsgetinte crepi gevelbepleistering.
2. Structuur gevelpleister
Je kan veel verschillende structuren kiezen voor jouw gevelpleister. Een gladde of synthetische basis van kunsthars of hou je toch meer van een ruwere en grovere structuur? Het is allemaal mogelijk bij een crepi gevel.
3. Afwerking
De afwerking van jouw gevel in crepi grijs kan volledig volgens jouw wensen. Je kan bijvoorbeeld je pleister opschuren zodat je een egale en strakke uitstraling krijgt. Een gevelexpert kan ook een specifiek patroon in jouw gevel aanbrengen met bijvoorbeeld een truweel of rolborstel.
Is grijze crepi een goed idee?
Wanneer is zo’n grijze crepi nu precies een goed idee? Er bestaan namelijk ook nog andere crepi kleuren die je kan gebruiken voor jouw gevel. Een persoonlijke voorkeur kan hierin een belangrijke rol spelen, maar ook de look die je wil geven aan jouw woning is hiervoor belangrijk.
We bespreken hieronder nog een aantal verschillende mogelijkheden: witte crepi en zwarte crepi.
Hoe lang gaat grijze crepi mee?
Grijze crepi gaat gemiddeld 10 tot 30 jaar mee. Natuurlijk hangt de levensduur af van de omgeving. Mosaanslag komt bijvoorbeeld meer voor in een groene omgeving, terwijl je meer last hebt van roetaanslag in de stad. Na verloop van tijd wordt de crepi vuil en grauw, maar de levensduur kun je verlengen door de gevel door experten te laten reinigen.
Grijze crepi versus witte crepi
Witte crepi is heel populair bij gevels uit crepi. Een witte gevel oogt heel strak, modern en fris. Je kan dit ook perfect combineren met andere kleuren.
Het nadeel van een witte, lichte kleur is natuurlijk dat dit sneller sporen en vervuiling geeft op jouw gevel. Zeker als je dit vergelijkt met een grijze crepi gevel. Deze vervuiling van jouw gevel kan je wel vermijden met een hydrofuge.
Grijze crepi versus zwarte crepi
Je kan ook voor een zwarte crepi kiezen. Deze donkere tint maakt dat jouw woning zal opvallen tussen de andere woningen. Zo’n zwarte crepi geeft een stoere en gewaagde look. Je kan dit combineren met hout of steenstrips zodat je contrasten krijgt.
Het grote voordeel van zwarte crepi is dat je er weinig of geen vervuiling op ziet. Bij elk voordeel hoort ook een nadeel. In het geval van zwarte crepi is dit dat je bij deze donkere kleur niet gevelisolatie kan laten plaatsen.
Alle voordelen op een rij
Waarom zou je nu kiezen voor een grijze crepi? Er zijn veel factoren die een rol spelen bij de keuze van de perfecte tint voor jouw gevelpleister. Grijs is een enorm veelzijdige kleur met talloze voordelen. We sommen ze hieronder even voor jou op:
- Veel uitvoeringen: er zijn enorm veel tinten grijs. Hierdoor kan je de grijstint perfect afstemmen op jouw smaak en woning zelf. Ook bij de afwerking en structuur van je gevel heb je veel mogelijkheden indien je voor crepi grijs kiest.
- Veelzijdige tint: lichtgrijs is sober en neutraal, terwijl donkergrijs een dynamisch effect creëert. Je kan grijze crepi combineren met houten gevelbekleding of steenstrips.
- Goed bestand tegen vervuiling: een grijze gevel oogt minder vuil in vergelijking met witte crepi. Je moet deze crepi minder vaak en snel laten reinigen dan bij lichtere tinten. Je gevel laat je best impregneren met een vochtwerend middel (hydrofuge).
- Waterafstotend en dampopen: een crepi gevel is waterafstotend en dus beschermd tegen vocht. Deze gevelpleister is ook dampopen. Vocht kan hierdoor ontsnappen uit je gevel, waardoor de vochtproblemen dus vermeden worden.
- Combineer met isolatie: grijstinten kan je combineren met gevelisolatie. Enkel donkere grijstinten zoals antraciet is niet aangeraden met isolatie. De reden hiervoor is dat donkere tinten warmte aantrekken, waardoor de platen kunnen uitzetten en zo de crepi kunnen doen scheuren.
Wil je weten of een grijze crepi gevel wel echt iets voor jou is? Vraag dan offertes aan bij gevelexperten in jouw buurt via ons offerteformulier.
Op zoek naar inspiratie? 3 voorbeelden van grijze crepi gevels
We geven je hieronder een aantal foto’s ter inspiratie voor jouw perfecte gevel.
Grijze crepi met donkere kozijnen
Een lichte tint crepi kun je ook combineren met donkere kozijnen voor een strakke, moderne look.
Grijze crepi met steenstrip
In deze woning wordt crepi gecombineerd met een steenstrip. Dat zorgt voor een robuust uiterlijk.
Contrast tussen lichte en antraciet grijze crepi
Met verschillende kleuren crepi kun je ook een contrast vormen tussen verschillende delen van het huis. Je kunt bijvoorbeeld witte crepi aanbrengen op het huis en grijze crepi op de garage.
Op zoek naar professionele advies? Stel je vragen aan gevelexperten en ontvang offertes
Ontvang gratis en vrijblijvend offertes over het renoveren van je gevel in grijs crepi aan specialisten in jouw buurt. Zo kan je je beter informeren en makkelijk prijzen en kleuren vergelijken. Vind zo de beste optie voor jouw situatie.
Veelgestelde vragen
Welke kleuren crepi bestaan er?
Hoeveel soorten crepi zijn er?
Minerale crepi is een natuurlijk product, gemaakt van een mengsel van zand, kalk en cement. Doordat het waterafstotend en dampopen is, voert het water en vocht snel af. Zo blijft het niet in je gevel zitten. Minerale crepi kan dik worden aangebracht, waardoor het perfect oneffenheden kan wegwerken. Omdat het niet elastisch is, zoals kunstharscrepi, is minerale crepi gevoeliger voor vuil, mos en scheuren. Daarom kun je minerale sierpleister niet op gevelisolatie aanbrengen.
Kunstharspleister is gemaakt van kunsthars. Net als minerale crepi is ook kunstharspleister uitstekend bestand tegen water en vocht. Maar ook is kunstharspleister zeer elastisch. Daardoor is het bestand tegen scheuren en mossen. Kunstharspleister kun je op bijna elke ondergrond aanbrengen, ook op gevelisolatie. Door de elasticiteit geeft het namelijk mee als het isolatiemateriaal uitzet in warm weer.
Mag grijze crepi op de voorgevel?
Waar kan je crepi kopen?
Let op: Als je overweegt om crepi te gebruiken op je voorgevel, is het belangrijk om je te verdiepen in de voorschriften en regels van je gemeente. Veel gemeentes hebben regels met betrekking tot de kleuren die je voor je voorgevel mag gebruiken.