Inhoud
Wat kost een buitenmuur bepleisteren per m²?
De kosten van het pleisteren van een buitenmuur zijn afhankelijk van het type gevelbekleding, de grootte van het te bepleisteren oppervlak, de dikte van de pleisterlaag, de complexiteit van de klus en de gewenste afwerking. Bovendien zal het al dan niet isoleren van de muur ook invloed hebben op de prijs van buitenmuurpleister.
Gepleisterde gevel prijs m²: Kunsthars pleisterwerk
- Prijs per m² zonder isolatie: 72 euro (exclusief btw)
- Prijs per m² met isolatie: 90 tot 110 euro (exclusief btw)
Gevelpleister prijs m²: Mineraal sierpleister
- Prijs per m² zonder isolatie: 64 euro (exclusief btw)
- Prijs per m² met isolatie: 80 tot 100 euro (exclusief btw)
Welke soorten pleister voor de buitenmuur kiezen?
Er zijn verschillende soorten gevelbekleding voor je woning mogelijk, namelijk:
Optie 1: Minerale bepleistering
Deze organische of minerale sierpleister bestaat uit een bindmiddel zoals kalk en/of cement, aangevuld met zand, vulstoffen, kleurstoffen en water. Dit is de ideale minerale pleister als je op zoek bent naar een ecologisch product. De grootste troeven van dit soort product zijn de waterkerende werking en het ademend vermogen. Een klein nadeel: minerale pleister is echter wel gevoeliger voor vuil.
Optie 2: Synthetische bepleistering
Bij deze synthetische pleister is de kans op algen en mos groter dan bij siliconenpleisters. Je zet deze soort gevelbepleistering dus best niet in een omgeving met veel groen. Omdat ze in een dikkere laag wordt aangebracht, is ze ideaal om oneffenheden te camoufleren. Deze synthetische sierpleister wordt vaak gekozen omdat het over een veerkracht beschikt en minder vatbaar is voor scheuren en vervuiling.
Een populair type is siliconenpasta, aangevuld met polymeren, pigmenten, vulstoffen en additieven. Bij siliconenhars wordt een siliconenhars als bindmiddel gebruikt. De siliconenpasta is waterdampdoorlatend en verzekert een langere propere staat. Het heeft een vuilafstotende functie om schimmels in je woning te weren. Omdat het product in een dunnere laag wordt aangebracht is deze soort minder geschikt om gebreken te verbergen. Om een goed eindresultaat te bereiken wordt een vlakke ondergrond aanbevolen.
Optie 3: Bepleistering met crepi en buitenmuur isolatie
Crepi is een buitenpleister die voornamelijk bestaat uit cement en zand. Minerale crepi, ook wel sierpleister genoemd, kan zowel binnen als buiten een woning als decoratief materiaal worden gebruikt. Hoewel het misschien minder bekend is, is een gevelrenovatie met crepi een aangewezen alternatief voor baksteen of andere gevelbeplating. Een groot voordeel van crepi gevel is dat het bruikbaar is als afwerking voor buitenisolatie.
Voordelen van gevelisolatie en gevelbekleding
- Egale afwerking: De buitenmuur is egaal afgewerkt.
- Vochtbestendigheid: De pleister stoot opstijgend vocht af.
- Waterdampdoorlatend: De pleister is waterdampdoorlatend.
- Buitenmuurrenovatie: Het is ideaal voor het renoveren van beschadigde of lelijke buitenmuren.
- Betaalbaar: Buitenstucwerk is een betaalbare manier om buitenmuren af te werken.
- Verschillende soorten pleister: Er zijn verschillende soorten siergips, elk met voor- en nadelen.
- Veel afwerkingsmogelijkheden: Buitenpleister is verkrijgbaar in verschillende korrelgroottes en in veel verschillende kleuren.
- Buitenmuren isoleren: Je kan jouw buitenmuren zeer snel en efficiënt isoleren. Het stucwerk wordt vervolgens gebruikt als afwerklaag.
Mogelijke uitvoeringen en afwerkingen
Er zijn verschillende mogelijke uitvoeringen en afwerkingen van gevelbekleding. Hieronder staan enkele voorbeelden:
Textuur naar keuze
Gepleisterde gevels kunnen afgewerkt worden in verschillende texturen. Hoe fijner de korrel, hoe gladder jouw buitenkant eruit zal zien. Bij het bepleisteren van een muur met minerale sierpleister is het zelfs mogelijk om de constructie in de gevel af te bakenen. Daarom wordt het ook wel krascrème genoemd.
Kleur naar keuze
Voor gepleisterde gevels bestaat er een breed scala aan kleuren om uit te kiezen. Kleur heeft namelijk invloed op de levensduur van gevelpleister. Lichte kleuren zijn bijvoorbeeld bijzonder geschikt voor het isoleren van buitenmuurbepleistering. Donkere kleuren daarentegen verhogen het risico op barsten omdat ze thermische spanning veroorzaken.
Hoe gevelbepleistering onderhouden en reinigen?
Om verontreiniging van het gipsmateriaal zoveel mogelijk te voorkomen, kunnen de volgende maatregelen worden genomen.
De aanwezigheid van genoeg vensterbanken en dorpels, bij voorkeur 4 tot 5 cm lang, is zeer belangrijk. Ze kunnen worden voorzien van goten en zijbumpers zodat regenwater niet langs de gevel loopt. Ook dakranden en dakrandprofielen dienen in zekere mate aanwezig te zijn en moeten minimaal 5cm dik zijn. Op die manier wordt een schone afvoer gegarandeerd.
Controleer regelmatig op opspattend of opstijgend water onder buitenmuren. Hier kan een speciale stenen sokkel worden geplaatst om het gips te beschermen.
Zorg dat ventilatieroosters en kanalen wat van de muur wegsteken of bevestig speciale afdekkingen. Dat verzekert een goede afvoer van regenwater.
Kies je voor gevelbepleistering? Vraag gratis meerdere offertes en vergelijk prijzen
Verzeker je van een correcte uitvoering door een gespecialiseerde gevelwerker in te schakelen. Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen voor gevelbepleistering. Zo kan je prijzen vergelijken en de beste oplossing voor jouw specifieke situatie vinden.
Veelgestelde vragen
Kan je pleisteren op isolatie?
Het is wel belangrijk om voor een goede voorbereiding en isolatie te zorgen als je dit van plan bent.
Hoe buitenmuur best isoleren en bepleisteren?
Daarom is het belangrijk om een ervaren specialist in te schakelen om de juiste buitengevelisolatie te kiezen.
Is een gevel met crepi dampopen?
Hoeveel kost een gevelpleister op de buitenmuur per vierkante meter?
Hoe een buitenmuur zelf bezetten met gevelpleister?
Stap 1: Voorbereiding. Reinig de gevel en repareer eventuele scheuren of barsten in de gevel.
Stap 2: Aanbrengen van de basislaag. Breng een basislaag van pleister aan op de gevel.
Stap 3: Aanbrengen van de afwerkingslaag. Breng de afwerkingslaag aan nadat de basislaag volledig is opgedroogd. Werk van boven naar beneden om een gelijkmatige afwerking te verkrijgen op de gevel.
Stap 4: Afwerking. Strijk de pleister glad en laat de pleister volledig drogen, voordat je een beschermde coating aanbrengt op de gevel.
Als je geen ervaring heeft in het bepleisteren van gevels, is het raadzaam om een erkend gevelbekleder in te schakelen om het werk uit te voeren voor jou.