Inhoud
Hoe dik buitenmuurisolatie van je woning plaatsen?
De dikte van de isolatie hangt af van de verschillende materialen. Zo zal minerale wol niet dezelfde dikte hebben dan PUR, die maar 10 cm vereist. Met deze dikte voldoet de isolatie van je buitenmuur aan de BEN-normen van 2022 (en 2023). De maximale U-waarde is 0,24 na-isoleren.
In onderstaande tabel vind je een handig overzicht van de benodigde centimeters per type isolatiemateriaal.
Materiaal | Dikte isolatie buitenmuur |
---|---|
Papiercellulose | 16 cm |
XPS | 14 cm |
PUR / PIR | 10 cm |
Minerale wol | 15 cm |
Streef je naar een woning met het label passief huis? Dan hanteer je best de diktes volgens onderstaande tabel voor de isolatie van de buitenmuur. De dikte van de isolatie varieert per soort isolatiemateriaal. Zo vereist minerale wol dezelfde dikte als XPS. De maximale U-waarde is 0,15 na-isoleren.
Materiaal | Dikte isolatie buitenmuur |
---|---|
Papiercellulose | 25 cm |
XPS | 23 cm |
PUR/PIR | 15 cm |
Minerale wol | 23 cm |
Opgepast!
We gebruiken hierboven slechts richtgetallen. Wat de uiteindelijke dikte van de isolatie voor je buitenmuur moet zijn, zal afhangen van de precieze isolatie- of lambdawaarde van het gebruikte isolatiemateriaal. Goed om te weten is dat ook verschilt per merk.
Aarzel alvast niet om advies te vragen over buitenmuurisolatie aan een vakman voor jouw gevelproject.
E-peil, S-peil en U-waarde: waarom van belang?
- Het E-peil beschrijft hoeveel energie nodig is om je woning te voorzien van warmte en elektriciteit. Hoe lager het E-peil, hoe minder energie daarvoor nodig is.
- Het S-peil staat voor de efficiëntie van de isolatie. Kijk daarbij naar buitenmuren, ramen, deuren, vloeren en hun isolatiewaarde. Ook hier telt: hoe lager, hoe beter.
- De U-waarde of warmtedoorgangscoëfficiënt drukt voor elk afzonderlijk onderdeel uit hoeveel warmte je huis verliest per seconde, per vierkante meter (berekend bij een verschil van 1 °C). Die waarde hangt af van de dikte en het soort isolatiemateriaal (bijvoorbeeld minerale wol). Ook ramen en deuren hebben een eigen U-waarde.
Sinds 2022 voldoet je woning pas aan de BEN-normen wanneer je S-peil lager is dan 28. Lukt het niet S28 te halen dan compenseer je dit deels door je E-peil te verlagen.
Ideale dikte spouwmuur voor na-isoleren?
Een bestaande spouw isoleren gaat heel snel. Je hoort daarbij rekening te houden met de breedte van de bestaande spouw. Een spouwmuur van minder dan 5 cm breed isoleren heeft weinig zin. Bovendien kom je met die breedte ook niet in aanmerking voor premies of subsidies.
Hou er rekening mee dat je best kiest voor isolatiemateriaal met een zo laag mogelijke warmtedoorgangscoëfficiënt, zoals minerale wol. Op die manier haal je de maximale isolatiewaarde uit een kleine ruimte.
De totale dikte van de nieuwe muur blijft beperkt, ook wanneer voor een relatief dikke isolatie wordt gekozen.
Wat is gecombineerd isoleren?
Wanneer je door ruimtebeperking geen dikke laag isolatie kunt aanbrengen, is gecombineerd isoleren een oplossing. Bij gecombineerd isoleren maak je gebruik van een mix van isolatieoplossingen.
Een specialist kan je advies geven over welke isolatiesoorten in jouw nieuwe muur passen. En, met welke combinatie je de beste resultaten behaalt.
Opties om jouw buitenmuur te isoleren
Er bestaan verschillende soorten muurisolatie, voor je bestaande of nieuwe muur. Je kan jouw nieuwe muur zowel isoleren langs binnen als langs buiten.
Het isoleren van de buitenmuur doe je meestal met isolatieplaten (minimum 10 cm). Daarna breng je gevelbekleding aan. Die bekleding heeft een dubbele werking: na-isolatie en het uitzicht van je woning bepalen.
Optie 1: Crepi of gevelbepleistering
Crepi of gevelbepleistering is een eerste aantrekkelijke optie. Na-isoleren met crepi doe je in vier lagen: een laag isolatiemateriaal, een laag uitvlakkingsmortel met bewapening uit glasvezels, een voorstrijkproduct om de hechting te verbeteren, en een laag sierpleister of crepi.
Voordelen:
- Veel afwerkingsopties en een strakke look
- Neemt weinig ruimte in
- Kan snel geplaatst worden
Prijzen: 80 tot 120 euro per vierkante meter.
Optie 2: Steenstrips
Om zonder plaatsverlies de look van een bakstenen muur te bekomen, gebruik je steenstrips. Dit zijn smalle stroken verzaagde bakstenen die je op de gevel kleeft.
Voordelen:
- Ziet er net zo uit als baksteen
- Eenvoudig te plaatsen
- Geen bijkomende fundering nodig (wat bij echte baksteen wel het geval is)
Prijzen: 150 tot 200 euro per vierkante meter.
Optie 3: Houten gevelbekleding
Verschillende houtsoorten zijn geschikt om je gevel te bekleden. Het hout plaats je in stroken boven het isolatiemateriaal.
Voordelen:
- Warme, natuurlijke look met een ruim aanbod aan houtsoorten
- Eenvoudig te plaatsen
- Creëert een extra luchtspouw tussen de isolatie en de houten bekleding
Prijzen: 100 tot 150 euro per vierkante meter.
Optie 4: Nieuwe bakstenen buitenmuur
Bij ingrijpende renovaties kun je er voor kiezen om een volledig nieuwe bakstenen buitenmuur te plaatsen na-isolatie. Je hebt de optie die als extra muur rond de bestaande gevel te bouwen. In dat gevallen kunnen echter koudebruggen ontstaan. Om die te vermijden en verloren ruimte terug te winnen kun je de oude gevel afbreken.
In beide gevallen zul je een fundering moeten leggen om de muur te ondersteunen.
Voordelen:
- Volledig gerenoveerde woning
- Vaak een laatste redding
Prijs: vanaf 150 euro per vierkante meter, maar de kosten lopen gemakkelijk op.
Optie 5: Pvc platen, aluminium gevelplaten en slidings
Met dit soort gevelbekleding krijg je gegarandeerd een strakke, moderne look. Je plaatst de platen of slidings rechtstreeks op de gevel of de gevelisolatie.
Voordelen:
- Veel controle over het uiteindelijke resultaat
- Eenvoudig te plaatsen
- Strak en modern uitzicht
Prijzen: vanaf 110 euro per vierkante meter, afhankelijk van de gekozen bekleding.
Voordelen van buitenmuur isolatie
Je gevel langs buiten isoleren heeft heel wat voordelen.
- Plaatsbesparing: je verliest geen binnenruimte.
- Verminderd warmteverlies: je bespaart op je energierekening. Het is bovendien goed voor het klimaat.
- Je huis ziet er nieuwer uit – en daar blijf je nog jaren van genieten.
- De waarde van je woning stijgt.
Aandachtspunten bij muurisolatie voor muren buiten
Twee belangrijke aandachtspunten:
- Is er spouwruimte in je woning? Laat die dan eerst isoleren. Als je die spouwruimte niet isoleert, heeft het weinig zin de buitengevel te isoleren. Koude lucht blijft dan door de spouwruimte circuleren.
- Let op de aansluiting tussen de gevelisolatie en de ramen. Je hebt hier twee opties. Behoud je de oorspronkelijke ramen, dan kun je die voorzien van smalle isolatiestrips om zo de aansluiting te verzekeren. Je kunt de ramen en kozijnen ook vervangen. Ga dan meteen voor isolerende kozijnen en ramen van dubbel of zelfs driedubbel glas.
Contacteer voor je de werken aanvat je gemeente. Bij hen ga je na…
- Of je in aanmerking komt voor isolatiepremies en hoe je daar gebruik van kunt maken.
- Of je een vergunning kunt krijgen voor je gevelwerken. Wanneer je het uitzicht van je gevel verandert, kun je daarmee inbreuk doen op regels omtrent het straatbeeld. Soms mag je bijvoorbeeld niet de voorgevel, maar wel de achtergevel aanpassen. Daarom is soms een vergunning nodig.
Advies nodig? Of vakman inschakelen? Verstuur hier je aanvraag
Je buitenmuur isoleren is geen klusje dat je van de ene op de andere dag kunt klaren. Het is zeker aan te raden om een specialist in te schakelen, al is het maar om advies in te winnen. Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes. Zo vind jij gegarandeerd de beste oplossing voor jouw isolatieproject!