Wat kost een buitenmuur bezetten?

Er zijn meerdere factoren die een invloed hebben op de prijs voor het bezetten van jouw buitenmuren. Denk maar aan de grootte en de huidige staat van je gevel.

De keuze gevelpleister of crepi zal een grote invloed hebben op de kosten. Daarnaast is het al dan niet plaatsen van isolatie en het te bezetten oppervlakte grote factoren die een rol spelen in de prijs.

Hieronder zetten we de gemiddelde kosten voor het bezetten van buitenmuren. De gemiddelde prijzen worden per vierkante meter berekend.

Soort gevelpleisterGemiddelde prijs per m² zonder isolatie (excl. BTW)Gemiddelde prijs per m² met isolatie (excl. BTW)
Mineral pleister64 euro 80 – 100 euro
Siliconenpleister72 euro 90 – 110 euro

Wil jij exacte prijzen en geen gemiddelde prijs per vierkante meter? Door onderstaand formulier in te vullen kan je meerdere gratis offertes vergelijken voor jouw specifieke geval. Elke aanbieder biedt een andere prijs. Daarom is het altijd interessant om verschillende specialisten met elkaar te vergelijken.

Hoe gaan gespecialiseerde gevelwerkers te werk? 

1. De voorbereidende werken

De buitenmuren bezetten kan je niet zomaar doen. Er moeten eerst wat voorbereidingswerken gevoerd worden. Zo ga je eerst al de stellingen tegen de gevel plaatsen, zodat de ervaren gevelwerker makkelijk de hele gevel onder handen kan nemen.

Vergeet niet om te informeren bij de gemeente voor een vergunning wanneer je de buitenmuur wilt laten bezetten met crepi.

Daarna worden alle ramen en deuren netjes afgeplakt zodat ze niet beschadigd raken tijdens de werken.

Dan gaat de professionele gevelwerker de gevel eerst nog reinigen met koud water. De hoek en stopprofielen worden dan ook geplaatst en afgekit.

buitenmuur bezetten

2.  Een onderlaag en isolatielaag aanbrengen

Hier ga je eerst een gewapende onderlaag aanbrengen. Het is namelijk van cruciaal belang dat afbrokkelend voegwerk of scheurtjes hersteld worden. De beschermende laag garandeert een resultaat van goede en duurzame kwaliteit. Hiervoor wordt vaak cement gebruikt.

Bij het aanbrengen van een onderlaag kun je kiezen uit verschillende diktes. Indien er sprake is van veel beschadiging aan de muur, gebruik je het best een dikke laag cementpleister. Gaat het slechts om kleine beperkte schade, dan zal een dunne laag cementpleister ook zeker uitkomst bieden. Een cementpleister aanbrengen wordt overigens beschouwd als een zeer belangrijke taak om een mooi duurzaam resultaat te bekomen.

Wil je graag persoonlijk advies?
Vind gevelwerkers in jouw regio en ontvang offertes op maat.
arrow Ontvang offertes

3. Gevelpleister aanbrengen aan de muren

Wil jij jouw woning een nieuwe uitstraling geven en tegelijkertijd de buitengevel opknappen? Dan is het interessant om na te denken over de manier waarop je dat wilt doen. Dit is de laatste pleisterlaag dat men aanbrengt. Hoe de vakman te werk gaat hangt af van het type gevelpleister dat je kiest.

Als je voor een milieuvriendelijke pleister kiest dan kan je die rechtstreeks op de muur aanbrengen. Als je daarentegen voor een siliconenpleister kiest dan ga je eerst nog een voorstrijklaag moeten aanbrengen.

Je kan jouw muur bezetten met verschillende materialen. Je hebt verschillende mogelijkheden voor het aanbrengen van crepi op jouw gevel. We bespreken de verschillende technieken even:

Je kan het laten bepleisteren met een troffel. Deze techniek zorgt voor een gladde afwerking, maar deze heeft een hogere kost.

Daarnaast bestaat er sierpleisterwerk. Hier breng je met de hand sierlijke motieven aan op de gevel. Maar deze techniek wordt eerder binnen toegepast. Voor een buitenmuur is bezetten met crepi een goede optie.

Dan heb je schuurwerken waarbij je decoratieve cirkelvormige motieven maakt die een licht korrelige structuur hebben.

Tot slot zijn er spuitwerken. Met deze techniek bekom je een ruwer resultaat en deze is het goedkoopst van de 4 technieken. Net als crepi is gespoten kurk waterafstotend en dampopen. Het is ook makkelijker aan te brengen en vergt minder onderhoud.

Het laatste pleisterlaag kan in meerdere lagen gedaan worden. Zo vormt het een solide barrière tegen vocht en andere weersomstandigheden. Voor een binnenmuur zijn vrijwel alle soorten pleisters geschikt.

De verschillende soorten pleister

Minerale pleisters

Minerale pleisters kan je voor zowel nieuwbouw als voor gevelrenovaties gebruiken. Omdat een minerale pleister volledig bestaat uit natuurlijke materialen is het dampopen en kan jouw muur na de bepleistering goed ademen. Dit is vooral belangrijk bij oudere woningen, omdat de kans op opstijgend vocht groter is.

Het is een waterafstotende pleister, waardoor vocht niet naar binnen kan. Het is ook verkrijgbaar in verschillende kleuren. De granulaten en de kleurpigmenten mengen zich rechtstreeks in de muurbezetting. Een minerale pleister kan glad of gestructureerd aangebracht worden op jouw gevel. 

Een gekorrelde is ook bekend als minerale crepi. Wanneer de vakman over de gepleisterde buitenmuur met een krasbord, schuurbord of nagelpalet krabt dan brengt dit een mooie en stijlvolle structuur aan in je gevel. Minerale crepi wordt vervaardigd uit natuurlijke materialen, waardoor het duurzamer is. Minerale crepi is ook dikker dan kunsthars crepi.

Minerale pleisters zijn hard, duurzaam en kleurvast en het zorgt ook voor een bijkomende gevelisolatie. Voor oude gevels kies je best voor minerale crepi.

gevel bezetten

Synthetische pleisters

Je kan ook jouw muur bezetten met synthetische pleisters. Een synthetische pleister is samengesteld op basis van kunsthars. Het is licht, elastisch en goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden, krassen en scheurvorming. Jouw buitenmuur bezetten met een synthetische pleister kan je zowel manueel als machinaal aanbrengen.

Daarnaast is zo’n kunstharspleister zeer gemakkelijk te reinigen. Je kan een synthetische pleister met of zonder isolatie op jouw gevel aanbrengen.

De siliconenpleister wordt aangebracht volgens de gekozen korreldikte waardoor de afwerking eerder een fijnere of een ruwere uitstraling krijgt. Een synthetische pleister met gevelisolatie doet heel veel goed aan jouw energiekosten. Maar je kan gerust jouw buitenmuur bezetten met een synthetische pleister zonder bijkomende isolatie. 

Wil je graag een egale muurafwerking in combinatie met isolatie? Dan is de beste optie synthetische crepi.

Wil je graag persoonlijk advies?
Vind gevelwerkers in jouw regio en ontvang offertes op maat.
arrow Ontvang offertes

Muur bepleisteren: alle voordelen op een rij

De pleister die wordt gebruikt om je buitenmuren te bezetten is waterdampdoorlatend. Vochtige lucht die van binnen komt kan via de pleister uit de woning ontsnappen.

Gevelpleister is goed bestand tegen vocht. De vocht kan van buitenuit niet naar binnen. Het is een goede manier om een beschadigde gevel te bedekken en jouw muur in goede staat te houden.

Esthetisch gezien maakt het alles “proper”. Je werkt zo kleine oneffenheden weg door een dikke laag cementpleister aan te brengen. Je kan trouwens ook van kleur veranderen waardoor jouw woning een andere uitstraling verkrijgt.

Buitenmuren bezetten is zeker geen luxe werkje en is betaalbaar.

Twijfel je nog of jouw buitenmuren bezetten een goed idee is? Vergelijk meerdere offertes door onderstaande formulier in te vullen!

Van plan om je buitenmuur te laten bezetten? Vergelijk gratis offertes op maat! 

Wil je zelf jouw muur bepleisteren? Dat kan. Jouw buitenmuur bezetten wordt best wel door een gespecialiseerde gevelspecialist gedaan. Door scheuren in de gevel, losse stukken crepi of afbrokkelend voegwerk kan jouw woning vochtproblemen hebben.

Toch liever een professionele vakman inschakelen? Zeer begrijpelijk! Een ervaren vakman zal jou gepaste advies aanbieden. Bovendien staat een gespecialiseerde gevelwerker garant voor een correcte uitvoering en veilige werk.

Via onderstaand formulier ontvang je gratis vrijblijvend prijsvoorstellen van verschillende specialisten in jouw buurt. Zo kan je vrijblijvend advies krijgen en meerdere prijzen vergelijken. Verzeker jezelf van een mooi, correcte en kwalitatief eindresultaat!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen: 

Wat kost een buitenmuur bepleisteren met isolatie?

+
Wanneer je een buitenmuur met isolatie wil bepleisteren, dan betaal je voor een minerale pleiser gemiddeld tussen de 80 en 100 euro per vierkante meter. Voor een siliconenpleister ligt de gemiddelde prijs tussen de 90 en 110 euro per vierkante meter. 

Wat kost crepi per vierkante meter?

+
Crepi zonder isolatie kost gemiddeld 40 tot 80 euro per vierkante meter. Met isolatie betaal je een gemiddelde prijs die ligt tussen de 80 en 120 euro. 

Waarom muur bezetten?

+
Een muurbepleistering heeft veel voordelen. Zo is het waterdampdoorlatend en vochtafwerend. Bovendien geeft het je muren een strakke, moderne en afgewerkte uitstraling. 

Hoe een buitenmuur cementeren?

+
Een buitenmuur cementeren verloopt in twee stappen. Eerst breng je een hechtingslaag aan. Hierdoor zal het cement zich goed aan je gevel vasthechten. Vervolgens breng je een afwerkingslaag aan. Die bestaat bijvoorbeeld uit een mix van cement en zilverzand. 

Wat is de dikte pleisterwerk voor een cementpleister? 

+
De gemiddelde dikte pleisterwerk van een cementpleister is tussen de 12 en 15 mm. 
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: gevelrenovatie