Wat is de franchise van een familiale verzekering?

In de meeste verzekeringscontracten zit een franchise (ook wel vrijstelling of eigen risico) opgenomen: zo ook bij de familiale verzekering. De franchise of vrijstelling is het bedrag dat je, na een schadegeval dat door je verzekering gedekt wordt, zelf moet vergoeden. De verzekeraar vergoedt de rest van de de kosten.

Verschil franchise en vrijstelling

In theorie is er wel degelijk een verschil tussen franchise en vrijstelling. De franchise is het minimale vergoedingsbedrag. Als de kosten lager liggen dan de franchise, komt de verzekeraar niet tussen. De vrijstelling (ook wel het eigen risico) is het bedrag dat je zelf moet betalen.

In de praktijk komen franchise en vrijstelling bijna altijd op hetzelfde neer, waardoor de termen door elkaar gebruikt worden.

Een spaarvarkentje met muntjes op een houten tafel naast een laptop waarachter twee mensen zitten. De dame (rechts op beeld) steekt een muntje in het spaarvarken. Het beeld symboliseert de franchise van een familiale verzekering.

Soorten franchise

De franchise of vrijstelling is dus de eerste schijf van de betaling. Die schijf neemt de verzekeringnemer voor de eigen rekening. 

Nu kan die schijf op verschillende manieren vastgelegd zijn:

1. Vast bedrag

De meest voorkomende franchise is een vast bedrag. In het verzekeringscontract staat in dat geval een bepaald bedrag (bijvoorbeeld 300 euro) vermeld dat de verzekeringnemer zelf dient te betalen. Bij een schadegeval betaal je dan, in dit voorbeeld, de eerste schijf van 300 euro zelf.

2. Vast percentage

Je verzekeraar kan ook een vast percentage als franchise hanteren. Werd je franchise bepaald op bijvoorbeeld 5 procent van de kosten? Dan betaal je, bij een schadegeval met kosten van 150 euro, 7,5 euro zelf. Gaat het om een duurder schadegeval met kosten van bijvoorbeeld 15.000 euro? Dan betaal je 750 euro zelf.

3. Engelse franchise

De Engelse franchise (ook wel franchise per meeteenheid) gooit het over een andere boeg. In je verzekeringscontract wordt de franchise vastgelegd op bijvoorbeeld 300 euro. Liggen de kosten na een schadegeval onder die 300 euro? Dan vergoed je de schade volledig zelf. Liggen de kosten hoger dan 300 euro? Dan betaal je zelf niets: de verzekeraar vergoedt de kosten volledig.

Wil je meerdere familiale verzekeringen vergelijken?
Vul ons formulier in en ontvang gratis voorstellen op maat van verzekeraars.
arrow Ontvang offertes

Vrijstelling bij materiële schade versus fysieke letsels

Bij de meeste verzekeraars betaal je enkel een franchise of vrijstelling bij materiële schade. Medische kosten door fysieke schade of letsels vergoedt de verzekeraar dan volledig, zonder tussenkomst van de verzekeringnemer. 

De regeling omtrent vrijstellingen verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. Neem de voorwaarden van elk verzekeringscontract steeds nauwkeurig door.

Hoeveel bedraagt de vrijstelling of franchise?

Hoeveel de franchise precies bedraagt, hangt af van je verzekeringscontract. Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • Je verzekeraar hanteert voor elke verzekeringnemer dezelfde franchise.
  • Je kunt zelf mee het franchisebedrag bepalen.
  • Je verzekeraar biedt korting op je franchise of hanteert een franchise van 0 euro als je bijvoorbeeld een aanvullende verzekering of ruimere dekking neemt, of voldoende getrouwheidspunten spaart.

De meeste verzekeraars hanteren een vaste vrijstelling van 250 à 300 euro. De franchisebedragen zijn doorgaans gekoppeld aan de index. Bij een indexering kan je franchisebedrag dus wijzigen.

Invloed van de franchise op de prijs en kosten voor je gezinspolis

Bij familiale verzekeringen waarbij je zelf de franchise bepaalt, heeft de hoogte van de franchise vaak invloed op je premiebedrag. Hoe hoger de franchise, hoe lager je premie; hoe lager je franchise, hoe hoger je premie.

Twee handen boven een houten huisje en 3 houten poppetjes die een gezin voorstellen. Het beeld symboliseert een familiale verzekering (met of zonder franchise).

Wat je nog wilt weten over de familiale verzekering

Wat dekt/vergoedt een familiale verzekering? 

+
Een familiale verzekering (ook wel BA of burgerlijke aansprakelijkheid familiale) dekt, in een notendop, schade die jij of leden van je gezin aan derden berokkenen. Het gaat om onopzettelijk veroorzaakte materiële of fysieke schade. De schade werd berokkent in de privésfeer.

Welke schadegevallen gedekt zijn en welke mensen (en huisdieren) mee opgenomen zijn in je contract, verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. Lees steeds de algemene voorwaarden van je verzekeraar en neem de tijd om alle waarborgen, dekkingen en vergoedingen te overlopen.

Wat kan nog inbegrepen zijn in de familiale verzekering?

+
Je verzekeraar kan ook een tussenkomst bieden bij schade veroorzaakt door huisdieren, mensen die bij jou thuis werken, (minderjarige) kinderen die tijdelijk onder jouw hoede vallen en andere partijen. Sommige verzekeraars bieden aanvullende waarborgen en dekkingen. Verken de opties via het formulier onderaan deze pagina.

Kun je als alleenstaande een familiale verzekering afsluiten?

+
Ja, ook als alleenstaande kun je een familiale verzekering afsluiten. Je geniet dan bescherming tegen de financiële gevolgen van schade die jij onopzettelijk berokkent aan derden. Personen die tijdelijk bij je verblijven kunnen ook verzekerd zijn, afhankelijk van het contract dat je afsluit.

Op zoek naar de beste verzekeraar voor je BA familiale? Vergelijk verzekeringsvoorstellen op maat

Hoe voorzichtig je als persoon ook bent, een ongeluk schuilt in een klein hoekje. Met de juiste familiale verzekering geniet je bescherming tegen de financiële gevolgen van grote en kleine ongelukken. Op zoek naar de juiste polis voor jou (en je familie)? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat, een antwoord op al je vragen en persoonlijk advies van experts. Zo vind je in een handomdraai de juiste oplossing.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wie wilt u verzekeren ?
2*. De verzekeraar moet vooral… :
(Gelieve maximaal drie opties aan te vinken)
3. Wat is uw geboortejaar?
4*. Bent u ook geïnteresseerd in andere verzekeringen?
5. Aanvullende informatie
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Bobex is louter een platform en verkoopt zelf geen producten. Onze rol beperkt zich tot het bij elkaar brengen van de partijen. Wij zijn geen distributeur in verzekeringen. Wij verstrekken louter informatie over verzekeringsproducten, verzekeringstussenpersonen of verzekeringsondernemingen aan potentiële verzekeringnemers, en ondernemen geen verdere stappen om te assisteren bij de sluiting van een verzekeringsovereenkomst. (Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen en de herverzekeringen).
Familiale verzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: familiale verzekering