Inhoud
Wat valt onder je familiale verzekering?
Een familiale verzekering (ook wel de familiale burgerlijkaansprakelijkheidsverzekering) komt tussen in de kosten voor schade die jij, iemand uit je gezin of je huisdier aan derden berokkent.
Er gelden enkele voorwaarden om de dekking van een BA (burgerlijke aansprakelijkheid) familiale te genieten:
- De schade werd berokkend door jou, een gezinslid of huisdier.
- Er is een oorzakelijk verband tussen de schade en een fout die een van de verzekerden begaat.
- Het gaat om schade aan een derde, niet om schade aan je eigen bezit of een gezinslid.
- De schade werd in de privésfeer berokkend.
Wie is verzekerd?
De familiale verzekering beschermt jou en je gezin. Daaronder verstaan de meeste verzekeraars:
- Je echtgenoot of (feitelijk of wettelijk) samenwonende partner
- Je kinderen en minderjarigen die tijdelijk onder jouw hoederecht vallen
- Personen die op jouw adres gedomicilieerd zijn (ook als zij tijdelijk ergens anders verblijven: denk aan kotstudenten)
- Huisdieren (doorgaans honden, katten en vogels)
- Kinderen van derden die onder jouw toezicht zijn
- Personen die tijdelijk bij jou thuis verblijven
Met ‘derden‘ bedoelt de verzekeraar elke persoon die geen deel uitmaakt van je gezin (zoals hierboven omschreven).
Bekijk goed welke personen en dieren mee opgenomen zijn in het verzekeringscontract. Wie precies als verzekerde beschouwd wordt, kan verschillen van verzekeraar tot verzekeraar.
1. Materiële schade aan derden
De BA familiale dekt kosten voor materiële schade die jij of een gezinslid aan derden berokkent. Wat betekent dat precies?
Stel dat je op bezoek gaat bij een bevriende familie. Tijdens het spelen botst je kind tegen de spelconsole van het kind van de andere ouder. De console raakt beschadigd. Je BA familiale komt tussen in de vergoeding van de kosten voor een herstelling of het vervanging van de spelconsole.
Nog een voorbeeld. Je hond springt over het muurtje in de tuin en springt tegen de wagen van de buren. Zijn nagels veroorzaken schade aan de lak van de auto. Ook in zo’n geval kan je familiale verzekering tussenkomen.
Een laatste voorbeeld. Je verlaat het huis met de fiets en rijdt tegen een laadpaal voor elektrische wagens. Je BA familiale komt tussen in de herstelkosten.
2. Fysieke letsels aan derden
Je familiale verzekering vergoedt ook kosten voor fysieke letsels die jij of een van je gezinsleden aan derden berokkenen. Enkele voorbeelden.
Stel dat je zoontje de straat onoplettend oversteekt en een verkeersongeval veroorzaakt waarbij meerdere slachtoffers betrokken zijn. De BA familiale komt tussen in de medische kosten voor het fysieke herstel van de betrokken slachtoffers. Eventuele materiële schade aan derden valt in dergelijk geval ook onder de waarborg van je BA familiale.
Je dochter gaat mountainbiken en botst tegen een andere fietser. Je BA familiale komt tussen in de medische kosten voor het fysieke herstel van de andere fietser. Eventuele materiële schade aan de fiets van het slachtoffer is eveneens gedekt.
Een laatste voorbeeld: je hond bijt een voorbijganger op straat. De BA familiale komt tussen in de medische kosten.
3. Optionele aanvullende waarborg: rechtsbijstand
Veel verzekeraars bieden een rechtsbijstandsverzekering aan als optionele aanvulling op de BA familiale. Die verzekering komt tussen wanneer jij of je gezinsleden het slachtoffer zijn van een fout, nalatigheid of ongeval door een derde. De rechtsbijstandsverzekering komt ook tussen als jij of een van je gezinsleden zelf in fout waren.
De rechtsbijstandverzekering zal eerst en vooral advies bieden. De verzekeraar zal aanvankelijk trachten je te begeleiden richting een minnelijke schikking. Lukt dat niet? Dan dekt de verzekering de juridische kosten en het ereloon van de advocaat en/of expert die jou of je gezinslid bijstaat.
Juridische kosten als gevolg van opzettelijk veroorzaakte schade valt niet onder de rechtsbijstandsverzekering.
De exacte waarborgen verschillen van verzekeraar tot verzekeraar. Je doet er goed aan om verschillende contracten grondig met elkaar te vergelijken.
Wat is niet gedekt door je familiale verzekering?
Je familiale verzekering komt niet bij elk schadegeval tussen.
Eigen schade
De BA familiale dekt schade die jij of een gezinslid berokkent aan derden. Fysieke en materiële schade die derden berokkenen aan jou, een van je gezinsleden of jullie eigen goederen vallen niet onder de BA familiale.
Schade die door andere wettelijk verplichte verzekeringen gedekt is
Je BA familiale dekt geen schade waarvoor je een aparte verzekering moet nemen.
Schade die gedekt wordt door bijvoorbeeld de verplichte BA motorrijtuigen (je autoverzekering of de verzekering voor bijvoorbeeld een brommer of speedpedelec) wordt uiteraard niet gedekt door je BA familiale.
Hetzelfde geldt voor andere wettelijk verplichte verzekeringen (zoals de arbeidsongevallenverzekering en de ziekteverzekering). Ook schade die onder contractueel verplichte verzekeringen valt (zoals de huurdersaansprakelijkheidsverzekering en de brandverzekering) wordt niet door de BA familiale vergoed.
Opzettelijk aangerichte schade
Ook bij kosten voor opzettelijk aangerichte fysieke of materiële schade komt de verzekering niet tussen, tenzij de schade werd aangericht door een minderjarig gezinslid.
Heeft het nut om een familiale verzekering af te sluiten?
Het kan zeker interessant zijn om een familiale verzekering af te sluiten. Schade bij het onopzettelijk veroorzaken van een verkeersongeluk kan bijvoorbeeld oplopen tot tien- als niet honderdduizenden euro’s. En wiens kind per ongeluk tegen de auto van de buren fietst, zit liever ook niet in met hoge herstelkosten.
Een ongeluk schuilt in een klein hoekje. Wie liever geen grote bedragen ophoest na onopzettelijke schadegevallen, heeft dus zeker baat bij het afsluiten van een familiale verzekering.
Is de BA familiale verplicht?
Volgens het Belgisch recht ben je niet verplicht om een familiale verzekering te nemen.
Prijs familiale verzekering
Gezinnen betalen een premie van gemiddeld tussen de 65 en 120 euro per jaar. Als alleenstaande betaal je voor je BA familiale gemiddeld 60 à 90 euro per jaar.
De exacte hoogte van je verzekeringspremie is afhankelijk van verschillende factoren. Via het formulier onderaan deze pagina kun je vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij verschillende verzekeraars.
Tip: Let op de vrijstelling of franchise
De vrijstelling of franchise is het bedrag dat je zelf moet betalen wanneer je verzekeraar tussenkomt. Bij de meeste aanbieders van familiale verzekeringen bedraagt die franchise tussen de 200 en 250 euro.
Kun je de franchise zelf kiezen? Dan kan een hogere franchise interessant zijn om je premiebedrag te drukken. Een lagere franchise vertaalt zich in een hogere premie.
Let naast je premie, vrijstelling en dekkingen ook op de algemene voorwaarden van het contract.
Vergelijk premievoorstellen en vind de verzekeraar die bij je past
De financiële gevolgen van een ongeval of ongelukje kunnen bijzonder hoog oplopen. Met een familiale verzekering genieten jij, je huisgenoten en je gezin alvast de nodige bescherming. Ben je benieuwd naar de prijs voor een BA familiale voor jouw situatie? Heb je interesse in een verzekeringspakket of maat? Of wil je graag je opties verkennen en verschillende verzekeraars vergelijken?
Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat en deskundig advies van verzekeringsexperts. Zo vind je snel en eenvoudig de ideale oplossing.