Wat is de EPB waarde?

Het EPB (Energieprestatie en Binnenklimaat) moet sinds 2006 opgesteld worden bij het bouwen van een nieuwe woning, of het grondig renoveren van een woning. 

Aan het EPB zelf wordt geen numerieke waarde toegekend. Het E-peil, het S-peil en de U-waarde van de woning staan vermeld in het EPB-verslag en hebben wel een numerieke waarde. Een echte, numerieke EPB-waarde (zoals de EPC-waarde bij het EPC of energieprestatiecertificaat) is er echter niet.

Het EPB-verslag van een woning geeft je een concreet beeld van hoe energiezuinig een woning is. Ook de kwaliteit van het binnenklimaat wordt in het verslag besproken. Het verslag biedt een compleet overzicht van de prestaties van een woning op gebouw op vlak van onder meer isolatie, verwarming en ventilatie.

Waarom heb je een EPB-rapport nodig?

Je moet een EPB-rapport indienen voor zowel nieuwbouwprojecten als voor (ingrijpende energetische) renovaties. Er zijn twee bijkomende voorwaarden:

  • Het gaat om werkzaamheden waarvoor een stedenbouwkundige vergunning of melding nodig is. 
  • Het gebouw wordt geklimatiseerd (verwarmd of gekoeld). 

De EPB-aangifte, die ingediend wordt bij de vergunningsaanvraag of melding, geeft weer welke inspanningen geleverd zullen worden om de normen te behalen. De uiteindelijke EPB-aangifte geeft weer of het gebouw aan de wettelijk bepaalde EPB-normen voldoet.

EPB versus EPC berekenen

Zowel het EPC-attest als het EPB-verslag bevatten belangrijke informatie over de energiezuinigheid van een woning. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen:

De berekening van het EPC van een woning is een taak voor een energiedeskundige type A. De EPB-berekening kan enkel uitgevoerd worden door een EPB-verslaggever.

Het EPC-attest bevat de EPC-waarde. Die waarde drukt uit hoeveel kilowattuur een woning jaarlijks verbruikt per vierkante meter. Het EPB-verslag bevat verschillende waarden: het E-peil, S-peil en de U-waarde van de woning.

Een EPC is verplicht bij de verkoop en verhuur van een woning of wooneenheid. Het EPB-verslag moet worden opgesteld bij nieuwbouwprojecten en (ingrijpende energetische) renovaties.

De EPB-aangifte is definitief en kan, eens ingediend, niet opnieuw worden opgesteld. Het EPC-attest kan opnieuw worden opgesteld, en vervalt na 10 jaar

Wie voert de EPB-berekening uit? Taken van de EPB-verslaggever

Een erkend EPB-verslaggever staat in voor het berekenen van de EPB-waarde van een woning. De verslaggever is vanaf het begin van de werkzaamheden betrokken bij het project.

  1. Nog voor het bouwproject van start gaat, maakt de EPB-verslaggever de startverklaring op.
  2. Tijdens het project adviseert de EPB-verslaggever de bouwheer.
  3. Wanneer het project is afgerond, maakt de verslaggever tot slot de EPB-aangifte op.

EPB-eisen 2023 renovatie en nieuwbouw

De precieze EPB-eisen zijn afhankelijk van het jaar waarin je de stedenbouwkundige vergunning aanvraagt of melding doet. Daarnaast bepalen ook de bestemming van het gebouw (residentieel of niet-residentieel) en de aard van de werken (nieuwbouw, renovatie, of ingrijpende energetische renovatie) welke EPB-normen van toepassing zijn.

Voor werken waarvoor in 2023 een stedenbouwkundige vergunning aangevraagd wordt of waarvan melding wordt gemaakt, gelden deze nieuwe normen:

  • Minimumaandeel hernieuwbare energie voor nieuwe, niet-residentiële gebouwen: 35 kWh per vierkante meter, per jaar.
  • Minimumaandeel hernieuwbare energie na een ingrijpende energetische renovatie: 20 kWh per vierkante meter, per jaar.
  • Installatie-eis nieuwbouw: centrale verwarming met water als warmte afgiftemedium moet op lage temperatuur werken.
  • De compensatiemogelijkheid wijzigt: behaal je S-peil S28 niet? In 2022 kon je dat compenseren met E-peil E25 in plaats van de algemene E30-norm. Sinds 2023 moet je ter compensatie van een te hoog S-peil (maximaal S31) E-peil E20 behalen.

De S- en E-peilnormen voor werken waarvoor een stedenbouwkundige vergunning werd aangevraagd of waarvan melding werd gemaakt in 2021, 2022 en 2023 op een rijtje:

Peil202120222023
E-peilE30 of lagerE30 of lagerE30 of lager
S-peilS31 of lagerS28 of lager (of S31 en maximaal E25 ter compensatie)S28 of lager (of S31 en maximaal E20 ter compensatie)
Op zoek naar een specialist?
Vraag hier advies en offertes!

Meerwaarde van de EPB-berekening

Het laten berekenen van het EPB is eerst en vooral verplicht. De opgelegde normen zijn een belangrijke stap richting energiezuinig leven en het verkleinen van onze CO2-uitstoot.

Daarnaast zijn er natuurlijk nog voordelen verbonden aan het naleven van de EPB-eisen:

  • Lager energieverbruik. Net als een gunstige EPC-waarde zorgt het naleven van de EPB-normen voor een lager energieverbruik. De woning is goed geïsoleerd, en kan dus efficiënt verwarmd worden. De energiezuinige ketel (of het alternatieve verwarmingssysteem) hoeft daarvoor weinig energie te verbruiken. 
  • Lagere energiekosten. Wie efficiënter verwarmt, hoeft niet in te zitten met hoge stookkosten.
  • Hoger wooncomfort. Een woning die koel blijft in de zomer, en op koude dagen gemakkelijk verwarmd kan worden, biedt een hoog wooncomfort.
  • Hogere woningwaarde. Hoe beter de energieprestaties van een woning, hoe hoger de potentiële waarde.
  • Sneller verkocht. Zeker nu de renovatieplicht geldt, zijn woningen met goede energieprestaties voor veel mensen een interessantere optie.
  • Korting op onroerende voorheffing. Afhankelijk van het bepaalde E-peil kun je in aanmerking komen voor een korting van 50 of 100 procent op de onroerende voorheffing van de woning. De korting blijft 5 jaar geldig.

Hoe wordt EPB bepaald? Software en verslaggever

Benieuwd naar de EPB-waarde van je woning? Met een online tool kun je de EPB-waarde van je woning zelf berekenen. Het gaat dan wel om een schatting, en niet om een geldige berekening van de EPB-waarde. De resultaten uit de berekening hebben geen officiële betekenis.

Een geldig EPB-verslag kan enkel opgesteld worden door een erkend EPB-verslaggever. Die beschikt over de juiste kennis en tools om de EPB-waarde te berekenen en de nodige rapporten op te stellen.

Het EPB wordt berekend aan de hand van verschillende factoren. 

Het E-peil: hoe wordt het energiepeil berekend?

Het E-peil zegt iets over de energetische prestaties van je woning. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger je woning. Het E-peil wordt bepaald door:

  • Vaste installaties voor verwarming, sanitair warm water, ventilatie, koeling en verlichting.
  • Thermische isolatie.
  • Luchtdichtheid.
  • Bewuste ventilatieverliezen.
  • Compactheid (niet het formaat van de woning, maar de compactheid van de vorm van de woning. Een woning met veel uitsteeksels is bijvoorbeeld minder compact dan een eenvoudige vierkante woning).
  • Oriëntatie en bezonning.

Het S-peil: wat bepaalt het schilpeil?

Het schilpeil drukt uit hoe energie-efficiënt de gebouwschil is. Tot de gebouwschil behoren de gevel, het dak en de vloer van een woning of gebouw. Hoe lager het S-peil, hoe minder energie verbruikt moet worden om de binnentemperatuur in stand te houden.

Onder meer de gebruikte isolatiematerialen, de zonnewering en de vorm efficiëntie van de woning spelen een belangrijke rol in het bepalen van het schilpeil. 

De U-waarde

De U-waarde of isolatiewaarde wordt berekend per constructiedeel (denk aan het dak of een buitenmuur, maar ook aan een deur of raam). De U-waarde geeft weer hoeveel warmte er via zo’n constructiedeel verloren gaat. Hoe lager de waarde, hoe beter.

Ventilatie en oververhitting

Het EPB beschrijft ook duidelijke normen wat de ventilatie van een woning of gebouw betreft. Zo moeten droge ruimtes voorzien worden van droge lucht, en moet vervuilde lucht uit natte ruimtes worden afgevoerd.

Onder meer de hoeveelheid beglazing, de aanwezige zonnewering, en de beschaduwing en oriëntatie van de ramen beschermen de woning tegen oververhitting.

Aandeel hernieuwbare energie

Het minimumaandeel aan hernieuwbare energie wordt steeds groter. Meest bekend zijn de zonnepanelen, die deels of zelfs volledig voorzien in de energiebehoeften van de bewoners. 

Door in te zetten op groene energie verkleint de afhankelijkheid aan fossiele brandstoffen. Daarmee daalt ook de CO2-uitstoot van je woning.

De installatie-eisen

Tot slot spelen ook de vaste installaties voor bijvoorbeeld verwarming, verkoeling en ventilatie een rol. Nieuwe, vernieuwde en toegevoegde installaties moeten over een minimaal rendement en vermogen beschikken. 

Meer weten over EPB? Vraag info en ontvang advies op maat

Op zoek naar een EPB-verslaggever, of nood aan informatie op maat? Vul dan snel onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes en advies op maat. Offertes vergelijken is de meest eenvoudige manier om zo voordelig mogelijk een EPB-verslaggever in te schakelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Voor welk type gebouw wenst u een EPC certificaat?
2*. Wat is de oppervlakte van het gebouw?
3*. Wenst u ook een asbestattest of asbestcertificaat?
4*. Tegen wanneer wenst u het of de attest(en)?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
EPC of Energieprestatiecertificaat
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: epc of energieprestatiecertificaat