Wat betekent energielabel D voor een woning?

Op het EPC attest van een woning vind je een EPC waarde terug, die gelinkt is aan een energielabel. Hoe lager de EPC waarde, hoe beter de energieprestaties van je woning. 

Een woning met energielabel D verbruikt tussen de 300 en 400 kilowattuur per jaar, per vierkante meter.

EPC label D

Energielabel D nieuwe norm voor woning en appartement sinds 2023

Sinds 1 januari 2023 moet je, als je een woning of appartement(eenheid) koopt, erft of geschonken krijgt het pand of de wooneenheid zodanig renoveren dat je minimaal energielabel D haalt. Je krijgt daarvoor 5 jaar de tijd, ingaande op het moment dat je eigenaar wordt van de woning. 

Sinds 1 januari 2023 is het D label dus de minimale norm voor een huis of appartement. Er blijft echter heel wat ruimte voor energiebesparende maatregelen. Het is de bedoeling dat alle woningen tegen 2050 energielabel A behalen.

Wat is het verschil tussen een huis met energielabel D en een huis met energielabel E of F?

Een woning met energielabel E verbruikt jaarlijks 400 tot 500 kWh per vierkante meter, en is daarmee minder energiezuinig dan een woning met een energielabel D. Energielabel D zit in de oranje zone en net onder de middenmoot (het C label), terwijl het E label (lichtrood of donkeroranje) het op een na slechtste label is.

Energielabel F wordt toegekend aan woningen met een verbruik hoger dan 500 kWh per jaar, per vierkante meter. In Vlaanderen is het F label het slechtste label dat een woning kan behalen.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Waarom zou je energielabel D verbeteren? 

Energielabel D is in de praktijk beter dan energielabels E of F. Aangezien een D label sinds 2023 de nieuwe norm is, lijkt het misschien onnodig om de nodige energiebesparende maatregelen te treffen. Waarom zou je er dan toch aan beginnen?

Een lagere EPC waarde vertaalt zich in lagere energierekeningen. Door de woning energetisch te renoveren, bespaar je heel wat kosten en verlaag je jouw CO2-uitstoot.

Daarbij komt ook dat het wooncomfort in een huis met een lagere EPC waarde hoger is. Het kost minder energie om de woning te verwarmen op koude dagen, en op warme dagen blijft het binnen aangenaam koel. 

Bovendien is een huis met een energielabel beter dan D doorgaans meer waard dan een gelijkaardige woning met een slechter energielabel. Zo’n woning wordt over het algemeen ook sneller verkocht.

D label

Hoe verbeter je energielabel D?

De EPC waarde van je woning bepalen gebeurt via een complexe berekening. Die berekening kan enkel uitgevoerd worden met speciale software, en is een taak voor een erkend energiedeskundige type A. De EPC waarde is afhankelijk van onder meer de isolatiewaarde van je woning. 

Tip: Elke woning is anders. Laat je een EPC attest opstellen? Je vindt op het attest ook interessante energie-adviezen om het energieverbruik van je woning te verlagen. De energiedeskundige kan je ook advies op maat geven. Zo weet jij precies met welke energiebesparende maatregelen jij jouw woning energiezuiniger maakt.

Hoe ga je van energielabel D naar label C, B of A?

Waar jouw woning het meeste baat bij heeft, is natuurlijk afhankelijk van de huidige situatie. Een energiedeskundige kijkt tijdens de EPC keuring naar de staat van de woning, en gaat op zoek naar concrete verbeterpunten

Hieronder vind je alvast een algemeen overzicht met manieren om de energieprestaties van je woning te verbeteren.

1. Isolatie van de bouwschil

Een huis met energielabel D is doorgaans niet voorzien van degelijke isolatie. Een belangrijke eerste stap richting een lager energieverbruik is dan ook het degelijk isoleren van de woning.

Denk aan de volledige bouwschil: de gevel, de vloer, het dak, en ook de ramen en deuren van de woning kunnen geïsoleerd worden. Een eventuele spouwmuur, kelder of zolder laat je best ook isoleren.

2. Dubbel, driedubbel of HR glas

Beschikt je woning nog over enkel glas? Dan gaat er waarschijnlijk heel wat warmte (en dus energie en geld) verloren via je ramen. Door enkel glas te vervangen met dubbel, driedubbel of hoogrendementsglas beperk je de energieverliezen.

Tip: Isoleer ook de profielen van ramen of deuren na het plaatsen van nieuw glas.

3. Zuinige ketel

Verwarm je jouw woning met een verouderde ketel? Laat dan een hoogrendementsketel installeren. Door je woning en het sanitair water met een efficiënte en zuinige ketel te verwarmen, bespaar je heel wat energiekosten.

Tip: Inzetten op slimme en energiezuinige apparaten zoals verwarmingstoestellen, maar ook verlichting, kan je energieverbruik verder doen dalen!

4. Zet in op groene energie

Heb je na het isoleren nog ruimte over in je budget? Dan kan het inzetten op groene energie je label verder verbeteren. Denk aan zonnepanelen, een zonneboiler, of een (geothermische) warmtepomp. Met de juiste investeringen kun je zelfs het A label behalen!

energielabel D

Wat zijn de nadelen van energielabel D

Een huis met energielabel D verbruikt heel wat energie. Door de slechte isolatie verlies je heel wat warmte, waardoor verwarmen niet enkel inefficiënt, maar ook erg duur is. Zeker in de winter kunnen de kosten hoog oplopen.

In de zomer blijft het in een slecht geïsoleerde woning vaak ook niet koel, waardoor je wooncomfort erg afhankelijk is aan de grillen van het weer.

Een woning met een D label is bovendien vaak minder waard, en blijft doorgaans langer te koop staan dan een gelijkaardige woning met een betere EPC waarde.

EPC label D verbeteren

Wil je nieuwe energielabel aanvragen? Stel je vraag en ontvang gratis offertes

Op zoek naar een erkend energiedeskundige? Nood aan informatie op maat? Wil jij je eerste stap op de goede weg richting energiezuinig leven zetten?

Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes en advies op maat. Zo bespaar je alvast wat kosten op je EPC keuring, en krijg je een antwoord op je meest prangende vragen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Voor welk type gebouw wenst u een EPC certificaat?
2*. Wat is de oppervlakte van het gebouw?
3*. Wenst u ook een asbestattest of asbestcertificaat?
4*. Tegen wanneer wenst u het of de attest(en)?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
EPC of Energieprestatiecertificaat
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: epc of energieprestatiecertificaat