Inhoud
Waar staat energielabel A voor?
Op het EPC attest van een gebouw vind je ook het energielabel terug. Het energielabel is verbonden aan de EPC waarde van je woning. De waarde drukt uit hoeveel kilowattuur de woning jaarlijks verbruikt per vierkante meter. Hoe lager die waarde, hoe energiezuiniger het huis, en hoe beter het label.
Een woning met energielabel A heeft een zeer laag energieverbruik. Label A is dan ook het meest gunstige label dat een woning kan hebben. Naast A bestaat ook het label A+, dat een nog lager energieverbruik weergeeft. Daarover lees je verder in dit artikel meer.
Hoeveel verbruik? Energielabel A versus A+
Naast energielabel A kan je woning ook het energielabel A+ krijgen. Een woning met energielabel A+ is een energieneutraal of passief huis. Zo’n woning verbruikt geen energie, en levert vaak zelfs energie op. Denk maar aan de extra energieproductie van zonnepanelen.
Hieronder vind je een handig overzicht van het energieverbruik per vierkante meter, per jaar, voor woningen met de labels A+ en A.
Energielabel | Verbruik per jaar |
---|---|
A+ | (minder dan) 0 kWh/m2 |
A | 0- 100 kWh/m2 |
B | 100 – 200 kWh/m2 |
Wat is het verschil tussen energielabel A en B?
Het verschil tussen energielabel A en B is niet bijzonder groot. Ook energielabel B is een uitstekend label, en ligt samen met A en A+ in de ‘groene zone‘. Het energieverbruik in een woning met label B ligt tussen de 100 en 200 kWh per vierkante meter, per jaar.
Is je woning voorzien van degelijke isolatie, en behaalde je een label B? Dan is label A behalen in de meeste gevallen een kwestie van inzetten op duurzame energiebronnen. Je kunt bijvoorbeeld je ketel vervangen, een warmtepomp laten installeren, of zonnepanelen plaatsen.
Welke eisen voor huis met energielabel A?
Sinds 1 januari 2020 moet voor nieuwbouwwoningen nagenoeg altijd energielabel A behaald worden. Als je een nieuwe woning laat bouwen, moet je dus aan bepaalde eisen voldoen wat de energiezuinigheid betreft. De EPB verslaggever die je verplicht betrekt bij de bouw van de woning waakt daar mee over. Hij of zij adviseert je daarover voor en tijdens de werkzaamheden.
Over het algemeen beschikt een woning met energielabel A over:
- Een goed geïsoleerde bouwschil. Zowel het dak als de gevel, de ramen en de deuren zijn voorzien van een (dikke) laag kwalitatief isolatiemateriaal.
- Dubbel glas of beter. In sommige gevallen volstaat het om de woning te voorzien van ramen met dubbel glas. Beter dan dubbel glas is hoogrendementsglas, ook wel HR-glas, of driedubbel glas.
- Hoogrendementsketel. Een zuinige en efficiënte verwarmingsketel.
- Duurzame energiebronnen. Denk maar aan zonnepanelen, een zonneboiler, of een warmtepomp.
Nu is elke woning anders, en is het berekenen van de EPC waarde van een woning een taak voor een erkend energiedeskundige type A. Benieuwd wat jij kunt doen om de EPC waarde van jouw woning te verbeteren? Contacteer gratis vrijblijvend een energiedeskundige voor advies op maat.
Voordelen energiescore: wat levert het energielabel A op?
Waarom zou je voor energielabel A gaan? Een goed energielabel heeft verschillende voordelen!
Laag energieverbruik en lage energierekening
Woningen met energielabel A hebben eerst en vooral een bijzonder laag energieverbruik. Met een verbruik van 100 tot 0 kWh per vierkante meter, per jaar, of met energieoverschotten, hoef je niet in te zitten met je energierekening.
Hoog wooncomfort
Is je woning voorzien van goede isolatie? Dan heb je op winterse dagen geen last van kou binnenshuis, en op zomerse dagen geen last van te hoge temperaturen binnen. Het verwarmen van de woning is eenvoudig, en de woning is voldoende geïsoleerd om de hitte buiten te houden.
Hogere marktwaarde en sneller verkocht/verhuurd
Verkoop of verhuur je de woning? Dan moet je verplicht een geldig EPC attest voorleggen. Een kandidaat-koper of -huurder krijgt zo meteen een beeld van het energieverbruik van de woning. Nu geniet een nieuwe bewoner mee van bovenstaande voordelen, waardoor je woning een stuk aantrekkelijker wordt.
Woningen met een hoog energielabel worden doorgaans verkocht aan hogere prijzen dan gelijkaardige woningen met een slechter label. Ook worden zo’n woningen doorgaans sneller verkocht en verhuurd.
Lagere CO2-uitstoot
Minder energieverbruik en een verkleinde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen betekent ook een lagere CO2-uitstoot, super voor het klimaat!
Een stap dichter bij een energieneutrale woning
Van energielabel A naar A+? Dat zou wel eens mogelijk kunnen zijn! Een energiedeskundige type A kan je bij het opstellen van het EPC attest informeren over de stappen die nodig zijn om van jouw woning een passief huis te maken.
Behaal je energielabel A+? Dan produceert jouw woning extra energie!
Energielabelpremie: van F naar A?
Laat je jouw woning energetisch renoveren? Dan zou je wel eens in aanmerking kunnen komen voor de EPC-labelpremie van de Vlaamse overheid! Zo verhoog je het comfort in jouw woning, verlaag je jouw energiefactuur, en bespaar je op je renovatiewerken.
Als het huidige energielabel van de woning E of F is, en je met een energetische renovatie binnen de 5 jaar minimaal energielabel C behaalt, kun je in aanmerking komen voor deze premie.
Gaat het om een wooneenheid, zoals een appartement? Als je van label D, E of F binnen de 5 jaar label B weet te behalen, kun je in aanmerking komen voor de energielabelpremie!
Hoe kan een woning of appartement energielabel A krijgen?
Heeft jouw woning nog geen energielabel A? Met deze stappen verbeter je het energielabel van je woning!
1. Isolatie
Je woning beter isoleren is een belangrijke stap in het verlagen van je energieverbruik. Denk niet enkel aan het isoleren van de gevel: ook via het dak, de deuren en ramen van de woning kan heel wat warmte verloren gaan. Met dubbel, driedubbel of hoogrendementsglas verklein je het warmteverlies.
2. Vloerverwarming
Is je woning goed geïsoleerd? Dan kun je met vloerverwarming je energieverbruik verlagen. Vloerverwarming geeft stralingswarmte af, waardoor je ook met een lagere temperatuur een aangename warmte kunt voorzien. Bijgevolg hoef je de verwarming niet hoog te zetten, en verbruik je minder energie!
3. Ketel
Vervang een oude ketel door een ketel met een hoog rendement, of installeer een duurzaam alternatief zoals een zonneboiler of warmtepomp.
- Een zonneboiler gebruikt zonnecollectoren op je dak om het sanitair water te verwarmen. Je combineert een zonneboiler best met een hoogrendementsketel om ook in de winter warm water te kunnen gebruiken.
- Een warmtepomp verwarmt je woning met lucht, grond- of bodemwater.
4. Zonnepanelen
Zonnepanelen voorzien je woning van gratis energie. Door zonnepanelen te combineren met een warmtepomp kun je van jouw woning een volledig energieneutraal huis maken. De zonnepanelen voorzien de warmtepomp van de nodige energie, en vervullen jouw energiebehoefte. En de warmtepomp zorgt voor de verwarming van je woning en het sanitair water!
5. Verlichting en slimme apparaten
Tot slot kan de overschakeling naar led-verlichting en slimme, energiezuinige warmtetoestellen je helpen je energieverbruik te verlagen.
Veelgestelde vragen
Heeft de energieklasse of het energielabel invloed op de waarde van je woning?
Wanneer is een energielabel definitief?
Is energielabel A energieneutraal?
Energielabel laten berekenen? Vraag advies over het A label aan specialisten in jouw regio
Benieuwd met welke aanpassingen jouw energielabel A of A+ kan behalen? Of op zoek naar een keurder? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes en advies op maat van erkende energiedeskundigen. Zo laat jij jouw EPC keuring zo voordelig mogelijk uitvoeren, en krijg je snel een antwoord op al je prangende vragen!