Inhoud
Wat is een ventilatieprestatieverslag in het kader van EPB verslaggeving?
Het ventilatieprestatieverslag is een belangrijk onderdeel van het EPB (Energie Prestatie Binnenklimaat) verslag. Een nieuwbouwwoning moet bijvoorbeeld aan bepaalde normen voldoen wat de energiezuinigheid betreft. Ook wat de verluchting en het gezond binnenklimaat betreft, zijn er bepaalde eisen. Daar komt het ventilatieprestatieverslag kijken.
Een woning die voorzien is van voldoende verluchting is minder vatbaar voor vochtproblemen. Zo’n woning heeft ook een gezonder binnenklimaat. Met de verplichte ventilatieverslaggeving waakt de overheid over de kwaliteit van de systemen voor ventilatie in nieuwbouwwoningen.
Het ventilatieprestatieverslag bestaat uit 4 deelaspecten
Het ventilatieprestatieverslag kan uit 4 delen bestaan, afhankelijk van het type geplaatste ventilatiesysteem.
1. Regelbare toevoeropeningen
Systemen A en systeem C beschikken over regelbare toevoer openingen. Voor die systemen is het verplicht om te rapporteren over onder meer de capaciteit van en het type regelbare toevoeropeningen. De regelbare toevoeropeningen worden ook gecontroleerd.
Systemen B, D en D+ voor ventilatie beschikken niet over regelbare toevoeropeningen. De toevoer kan dus niet over gerapporteerd worden.
2. Regelbare afvoeropeningen
Als het systeem over regelbare afvoeropeningen beschikt, moeten die gecontroleerd worden. De ventilatieverslaggever rapporteert over onder meer de capaciteit van en het type regelbare afvoeropeningen van de ventilatie.
3. Doorstroomopeningen
De rapporteur rapporteert ook over de doorstroomopeningen. Het gaat bijvoorbeeld om kieren naast of onder deuren.
De ventilatieverslaggever houdt rekening met de huidige situatie. Als er bijvoorbeeld nog geen binnendeuren geplaatst zijn, wordt de volledige deuropening meegenomen in de berekening.
4. Mechanische ventilatie
Tot slot meet de ventilatieverslaggever de ventilatiedebieten.
- Bij ventilatiesystemen C en C+ meet de ventilatieverslaggever de afvoerdebieten.
- Bij ventilatiesystemen D of D+ meet de ventilatieverslaggever de afvoer- en toevoerdebieten.
Is ventilatieverslaggeving verplicht bij nieuwbouw en verbouwing in Vlaanderen? Ook niet-residentieel?
Om de technische kwaliteit van ventilatiesystemen te verbeteren, is het sinds 1 januari 2016 verplicht om bij…
- Een stedenbouwkundige vergunningsaanvraag voor nieuwbouwwoningen
- Een melding voor nieuwe wooneenheden
- Een ingrijpende energetische renovatie
…volgende documenten te voorzien:
- Het ventilatieprestatieverslag (VPV). Daaruit blijkt of de ventilatie aan de EPB normen voldoet.
- De ventilatieontwerpspecificaties (VOS). Een overzicht van alle EPB gerelateerde eisen waaraan de installatie moet voldoen.
- Het ventilatievoorontwerp (VVO). Voor de start van de werkzaamheden en bij de EPB startverklaring laat je een voorontwerp opmaken. Daarin staan alle ventilatiecomponenten en hun plaatsing beschreven.
Enkel een ventilatieverslaggever erkend door het BCCA of het SKH mag bovenstaande documenten opstellen.
De verplichting geldt zowel voor residentiële als niet-residentiële gebouwen, en zowel voor nieuwbouw als voor ingrijpende energetische renovaties. Een ingrijpende renovatie is een renovatie waarbij je minimaal 75 procent van de vloeren, muren en het dak laat isoleren en de verwarmingsketel vervangt.
De minimale ventilatievoorziening of ventilatie-eis is afhankelijk van…
- Oppervlakte van het gebouw.
- Bestemming en functie van het gebouw.
- Type werken (nieuwbouw) of ingrijpende renovatie.
Boete ontbreken ventilatieprestatieverslag of niet behalen ventilatie-eis
Behaal je de ventilatienormen die gelden voor jouw gebouw niet? Dan kun je een boete ontvangen van het Vlaams Energieagentschap (VEA). Het gaat om een boete van 100 euro per 25 kubieke meter niet-afgevoerde of niet-aangevoerde lucht per uur. De controle gebeurt aan de hand van het ventilatieprestatieverslag.
Dien je geen ventilatieverslag in? Dan kun je ook een boete ontvangen.
Ventilatieverslag aan BCCA of SKH
Sinds 2018 moet je het ventilatieprestatieverslag afleveren bij een erkende kwaliteitsorganisatie. De twee erkende organisaties zijn het BCCA en het SKH.
De organisatie kijkt het verslag na, en waakt over de naleving van de normen zoals beschreven in STS-P 73-1 (“Systemen voor balansventilatie in residentiële toepassingen”).
Wanneer heb je ventilatieverslaggeving nodig?
Bij het indienen van de startverklaring van het EPB verslag (dus voor de start van de werken) moet je ook het ventilatievoorontwerp voorleggen. Het ventilatievoorontwerp bevat onder meer het type systeem en hoe dat systeem geïnstalleerd zal worden.
Wanneer het systeem is geïnstalleerd, controleert de ventilatieverslaggever het systeem. Hij stelt het ventilatieprestatierapport op en geeft het door aan de ventilatieverslaggever. Het ventilatieprestatierapport is nodig voor de EPB aangifteplichtige verslaggeving.
Je hebt het ventilatieverslag nodig voor:
- Nieuwbouw.
- Energetische renovaties (waarbij de verwarmingsketel vervangen wordt en minstens 75 procent van de muren, vloeren en het dak geïsoleerd wordt waardoor je warmteterugwinning krijgt).
De verplichting geldt voor bouwaanvragen vanaf 01 januari 2016. Voor bouwaanvragen van voor 01 januari 2016 volstaat een inregelrapport over de ventilatie. Dat is een kort rapport over de ingeregelde ventilatiedebieten per kamer, opgesteld door de ventilatie-installateur.
De verplichting geldt ook als je het systeem zelf plaatst.
Prijs: wat zijn de kosten voor ventilatieverslaggeving?
De ventilatieverslaggever moet zelf 75 euro (exclusief btw) betalen bij het indienen van het rapport. Die kost wordt steeds doorgerekend aan de bouwheer en is slechts een deel van de totale kosten voor het ventilatieverslag.
Hoeveel kost ventilatieverslaggeving dan precies? Je mag rekenen op een prijs van 250 tot 500 euro, exclusief btw. Inbegrepen zijn onder meer de kosten voor het opstellen van het ventilatievoorontwerp en het ventilatieprestatieverslag, de metingen en controles.
Hoeveel je precies betaalt, is afhankelijk van een aantal factoren:
- Type en functie gebouw.
- Type ventilatiesysteem.
- Vraagprijs ventilatieverslaggever.
Je ventilatieverslaggeving zo voordelig mogelijk laten uitvoeren? Vergelijk verschillende offertes!
Wie mag een ventilatieprestatieverslag opmaken?
Je moet beroep doen op een erkend ventilatieverslaggever. Enkel zo kun je aan de Vlaamse EPB eisen voldoen. De verslaggever moet erkend zijn door een kwaliteitsorganistatie (BCCA of SKH). Je kunt beroep doen op:
- EPB verslaggever
- Architect (in sommige gevallen tevens de EPB verslaggever)
- Ventilatie-installateur
- Leverancier van het ventilatiemateriaal (bijvoorbeeld als je het ventilatiesysteem zelf installeert)
- Een studie- en adviesbureau
Let op: Wie je ook kiest, voor geldige verslaggeving heb je een ventilatieverslaggever nodig die erkend is door een van de kwaliteitsorganisaties. Om die erkenning te bekomen, moet de verslaggever een opleiding volgen die erkend is door het BCCA of SKH.
Taken van erkende ventilatieverslaggevers
De ventilatieverslaggever is niet enkel verantwoordelijk voor het opstellen van het ventilatieprestatieverslag. Wat doet de verslaggever precies?
Opstellen VVO (ventilatievoorontwerp)
De ventilatieverslaggever maakt een ventilatievoorontwerp (VVO). Daarin staat onder meer welk ventilatiesysteem geïnstalleerd zal worden, en hoe het systeem wordt geplaatst. Je ziet op het plan bijvoorbeeld waar de toe- en afvoer van het systeem zich zullen bevinden. Het voorontwerp bevat ook een berekening van het ventilatiedebiet.
Het ventilatievoorontwerp is noodzakelijk voor het opstellen van de EPB startverklaring. De werkzaamheden kunnen niet beginnen zonder een goedgekeurde startverklaring.
Bepalen van de VOS (Ventilatieontwerpspecificaties)
Het VOS is een overzicht van alle EPB eisen waaraan het ventilatiesysteem moet voldoen. Welke eisen dat zijn, is onder meer afhankelijk van de bestemming van het gebouw en het type uitgevoerde werken.
Opvolgen installatie
De ventilatieverslaggever volgt de installatieprocedure op (en is soms ook degene die de installatie uitvoert). In een eerste fase worden (tijdens de ruwbouw) de ventilatiekanalen geplaatst.
De tweede fase begint als de binnendeuren in het gebouw geplaatst zijn. Het ventilatiesysteem wordt geïnstalleerd en ingeregeld voor gebruik. De ventilatieverslaggever kan nu het inregelrapport opstellen.
Opstellen ventilatieprestatieverslag
Dit is het eindverslag dat ingediend moet worden als onderdeel van de EPB aangifte. De ventilatieverslaggever controleert de volledige installatie. Het verslag bevat de uiteindelijke meetresultaten en informatie over onder meer:
- Ventilatiedebieten en behaalde prestaties van het ventilatiesysteem getoetst.
- Luchtdichtheid en isolatie van de ventilatiekanalen
- Luchtfiltratie
- Onderhoudsnoden
Wil je meer weten? Vraag info en ontvang advies op maat
Doe voor ventilatieverslaggeving steeds beroep op een erkend verslaggever. Op zoek naar een bekwaam en erkend ventilatieverslaggever in jouw omgeving? Vul dan snel onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes en advies op maat. Zo vind je gegarandeerd de beste oplossing voor jouw project!