Wat is dakleer?

Dakleer, ook wel bekend als bitumen of roofing, is een soort dakbedekking. Je vindt dakleer vooral terug op platte daken en daken met een lichte helling.

Het materiaal bestaat grotendeels uit aardolie en is verkrijgbaar in vaste en vloeibare vorm. Vaste bitumen dakbedekking wordt in stroken of rollen geleverd. Die kun je uitrollen over het dak en bevestigen met bijvoorbeeld lijm. Omdat het materiaal smeltbaar is, kun je rollen dakleer ook op het dak laten branden.

SBS of APP

Er zijn twee soorten dakleer:

  • SBS-dakleer. SBS-dakleer is elastisch, wat de hechting van het product aan de onderlaag bevorderd en de kans op scheuren in de dakbedekking beperkt. SBS-dakleer is niet goed bestand tegen uv-straling. Daarom wordt het materiaal gecombineerd met een ballastlaag: bijvoorbeeld een laag grind, tegels of volledig dakterras.
  • APP-dakleer. APP-dakleer is eveneens elastisch. Het product bevat naast aardolie ook plastomeren, die het materiaal beschermen tegen uv-straling. Daarom kan APP-dakleer ook zonder ballastlaag geplaatst worden.
Een dak waarop een nieuwe strook dakleer geplaatst wordt. De dakwerker is de rol op het dak aan het branden met een gasbrander.

4 dingen die je wilt weten over dakleer

1. Wat is het verschil tussen dakleer en bitumen?

+
Dakleer is een andere naam voor bitumen dakbedekking. Nog een veelgebruikte term is roofing. Het gaat steeds om hetzelfde materiaal: een vloeibaar of vast materiaal dat grotendeels bestaat uit aardolie.

2. Hoe lang gaat dakleer mee?

+
Dakleer gaat gemiddeld 30 jaar mee. 

3. Wat weegt dakleer?

+
Dakleer weegt ongeveer 1,2 à 1,5 kilogram per vierkante meter. Het exacte gewicht is afhankelijk van de laagdikte.

4. Wat is beter: EPDM of dakleer?

+
EPDM is een ander product dat regelmatig gebruikt wordt voor het bedekken van daken. EPDM is een soort synthetisch rubber. Het product gaat langer mee dan dakleer: gemiddeld 40 jaar. EPDM is ook beter bestand tegen uv-straling. EPDM is ook wat duurder dan bitumen.

Prijs: Wat kost dakleer per m2?

Voor het plaatsen van bitumen dakbedekking betaal je zo’n 30 à 60 euro per vierkante meter.

Laat je de oude dakbedekking liggen, en de nieuwe bitumen daar bovenop branden of lijmen? Dan betaal je gemiddeld 30 euro per vierkante meter. Laat je de oude dakbedekking eerst verwijderen? Dan betaal je rond de 60 euro per vierkante meter.

Het tarief van de dakwerker speelt uiteraard een belangrijke rol in de prijsbepaling. Vergelijk vrijblijvende offertes op maat via het formulier onderaan deze pagina.

Jouw dak laten bedekken voor de beste prijs?
Vergelijk offertes op maat en bespaar
arrow Ontvang offertes

Wat kost 1 rol bitumen dakbedekking?

De prijs voor een rol dakleer is afhankelijk van verschillende factoren:

  • Type dakleer (zelfklevend of niet, APP of SBS…)
  • Dikte van de rol
  • Afmetingen van de stroken (lengte en breedte)

Kosten reparatie dakleer

Bitumen kan op verschillende manieren hersteld worden. Zo kan de dakwerker een nieuwe strook bitumen over de gescheurde strook leggen, of een blaas of scheur dichten met vloeibare bitumen. Reken op een kost van 30 à 45 euro per vierkante meter.

Hoe moet je dakleer aanbrengen of vervangen?

Dakleer kan ook op verschillende manieren aangebracht worden.

1. Onderlaag voorbereiden

Voor de dakwerker nieuwe bitumen rollen legt, moet die de ondergrond voorbereiden. Voor een goede hechting wordt de ondergrond schoongemaakt en nauwkeurig opgedroogd.

Hoe je oud dakleer kunt verwijderen

Hoe je oud dakleer losmaakt, hangt af van de manier waarop het dakleer werd bevestigd. Soms kan het materiaal eenvoudigweg losgetrokken worden. In andere gevallen gebruikt de dakwerker een chemisch product zoals een oplosmiddel.

Primer

Het schone en droge dak wordt ingesmeerd met een primer. Een bitumenprimer zorgt ervoor dat bitumen rollen of vloeibare bitumen zich beter aan de onderlaag hechten.

Welke primer de dakwerker gebruikt, is afhankelijk van de manier waarop het dakleer op het dak bevestigd wordt. Gebrande bitumen vraagt bijvoorbeeld om een ander soort primer dan zelfklevende bitumen.

Een gehurkte dakwerker legt een nieuwe rol glanzend dakleer op een plat dak.

2. Dakleer leggen

Dakleer of roofing wordt op verschillende manieren aangebracht.

Lijmen

Lijmen is een vrij eenvoudige manier op verschillende types bitumen op het dak aan te brengen. De dakwerker gebruikt speciale, waterdichte bitumenlijm om de rollen op het dak te kleven. De stroken overlappen elkaar lichtjes om een waterdichte afwerking van het dak te garanderen.

Zelfklevende rollen bevestigen

Sommige types bitumen zijn voorzien van een zelfklevende laag. Die rollen worden rechtstreeks aangebracht op de met primer voorbereide ondergrond. Ook hier zorgt de overlapping voor een waterdichte afwerking. 

Dakleer aanbrengen met brander

Dakleer smelt gedeeltelijk bij hoge temperaturen. De dakwerker kan een bitumen rol aan de onderlaag hechten door de onderkant van de strook bloot te stellen aan de vlammen uit een propaanbrander. Tijdens het branden smelt het bitumen lichtjes, waarna de dakwerker de strook aandrukt op het dak. 

Meer weten over dakleer?
Stel je vragen rechtstreeks aan dakspecialisten

Vloeibaar bitumen 

Vloeibaar dakleer wordt eenvoudigweg over het dak uitgesmeerd.

Meestal wordt vloeibaar bitumen gebruikt om een oud dak met roofing te renoveren. Het vloeibare materiaal wordt gewoon over het oude dakleer aangebracht, waardoor het dak weer perfect waterdicht wordt.  

Ballastlaag

Dakleer kan ook met een ballastlaag aan het dak verankerd worden. Het dakleer wordt dan niet op het dak gebrand of gelijmd, maar gewoon op het dak gelegd. Een laag grind of tegels houdt het dakleer op zijn plek

Dakleer of bitumen shingles

Een laatste vorm waarin dakleer verkrijgbaar is: bitumen shingles. Het gaat om kleine lapjes dakleer die gebruikt worden om daken met een grotere helling (minstens 15 graden) te bedekken. De shingles worden meestal met nagels en/of lijm op het dakbeschot bevestigd.

Een dakwerker bevestigt een dakshingle uit dakleer (bitumen of roofing) op een hellend dak.

Dakleer zo goedkoop mogelijk laten plaatsen? Vergelijk offertes op maat

Wil je meer weten over dakleer? Ben je op zoek naar de ideale bedekking voor een plat of licht hellend dak? Of wil je prijzen vergelijken voor het bedekken van jouw dak? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes en advies op maat. Zo kun jij je opties verkennen, accurate prijsvoorstellen vergelijken, en een oplossing vinden die past bij je wensen én budget.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type dak hebt u of wilt u laten plaatsen?
2*. Welk soort dakwerken wenst u?
3*. Welke type dakbedekking heeft u of wenst u?
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wat is ongeveer de oppervlakte van uw dak? (geschatte lengte x breedte)
6*. Wanneer wilt u de dakwerken laten uitvoeren?
7. Beschrijving van uw project
8. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Dakwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: dakwerken