Inhoud
Waarvoor een carport met poort gebruiken?
Een carport met poort dient hoofdzakelijk ter beveiliging tegen diefstal en mogelijk vandalisme. Door een poort creëer je ook meer privacy. Omdat er geen zicht van buitenaf is op wat je in of onder je carport stockeert. Een carport met poort biedt je bescherming tegen heel uiteenlopende weersomstandigheden zoals wind en regen. Je kan het vergelijken met een tuinhuis of garage.
Welke soorten carport poorten bestaan er?
1. Carport met sectionale poort
Sectionale poorten bestaan uit afzonderlijke rechthoekige elementen met “secties” die zijdelings op elkaar worden geplaatst en die met elkaar verbonden zijn via groefverbindingen en scharniermechanismen – inclusief vingerklembeveiliging.
Als je de sectionaaldeur van de carport opent door door trekveertechniek toe te passen, zullen deze secties meestal geleidelijk op rollen in de rails verdwijnen. Het is vergelijkbaar met de roldeur in een archiefkast.
Het werkingsprincipe van een sectionale poort bespaart je in de eerste plaats ruimte. Doordat je hem verticaal naar boven opent en onder de carport opbergt. Moderne sectionaaldeuren worden meestal elektrisch bediend. Er is ook een radiografische afstandsbediening beschikbaar. Handmatige bediening vraagt meer inspanning.
Wil je een carport met verlichting en ventilatiemogelijkheden? Dan kan je transparante of kantelbare secties in de combideur integreren. Sectionale poorten kunnen worden gemaakt uit plaatstaal of aluminium. Ook kunnen ze enkelwandig of dubbelwandig zijn.
2. Carports met kanteldeuren
Met een kanteldeur kun je de carport die in het stalen frame zit, zwenken (kantelen), relatief eenvoudig openen en onder de carport schuiven. Goed om te weten: een moderne garagedeur is uitgerust met maximaal vijf veerpakketten. Dat biedt als voordeel dat de carport niet direct omvalt als een veer breekt.
Bij het openen en sluiten klapt de carport in elkaar. In tegenstelling tot een sectionale poort heef een kanteldeur ruimte nodig om te kunnen zwenken. Je voorziet daarom best in een straal rond de poort extra vrije ruimte. Hanteer als vuistregel de breedte van een standaard deurblad (63 à 83 cm) en een hoogte van 100 à 115 cm. De vrije ruimte die je dient te voorzien is het grootste minpunt voor dit type, zeker als je ruimte tekort komt.
Kanteldeuren kunnen handmatig of elektrisch bediend worden.
Het meest gekozen materiaal voor kanteldeuren zijn enkelvleugelig, gegalvaniseerd en gepoedercoat plaatstaal. Voor het oppervlak wordt reliëf gebruikt.
3. Carports met draaipoorten
Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat dit type poort uit een tweevleugelig element: de zogenaamde verstelvleugel en de loopvleugel. De twee kleppen van de draaipoort moeten worden vastgeklemd om te voorkomen dat de kleppen sluiten en beginnen te klapperen door de wind. Bovendien vereist het openen en sluiten van de vleugels een aanzienlijk draaibereik.
Ook kan het openen en sluiten van de draaipoorten moeilijk zijn bij sneeuw en ijs. Traditioneel zijn beide vleugels van de draaideuren gemaakt van houtsoort massief hout of cederhout beplanking. Hout is van nature een zwaarder materiaal. Daarnaast bestaat een houten carport uit natuurlijk en levend materiaal dat gevoelig is voor temperatuurschommelingen.
Is een vergunning voor een carport met poort verplicht?
Voor het bouwen van een carport is in de meeste gevallen geen vergunning nodig. Wel ben je in een aantal gevallen een melding te maken bij je gemeente. De meldingsplicht geldt in de volgende gevallen:
- De functie van het huis is niet veranderd.
- Het hoogste punt van de carport bevindt zich niet meer dan vier meter boven de grond.
- Je blijft binnen de perceelgrenzen (twee meter achteraan, drie meter langs de zijkant).
- De Carport is niet op een aangrenzende constructie gebouwd
- Carports kunnen worden uitgebreid tot de perceelgrenzen zonder de bestaande scheidingswanden te wijzigen.
- De bouwdiepte van de carport mag de bouwdiepte van de aangrenzende gebouwen niet overschrijden.
In de praktijk zal je aan de meeste van deze voorwaarden voldoen. Dus hoef je geen vergunning voor je carport aan te vragen, alleen een melding. Elke gemeente hanteert echter eigen regels en voorwaarden. Doe daarom best op voorhand navraag bij de bevoegde dienst in jouw gemeente. Die kan je duidelijk vertellen of je een vergunning moet aanvragen.
Meestal weet ook een professionele vakman welke regels van toepassing zijn en zal je deskundig advies geven.
Plan je een carport met poort te plaatsen? Vind vakmannen en vergelijk offertes
Je kan gratis 1 of meerdere vrijblijvende offertes aanvragen voor een carport met een poort via onderstaand formulier. Zo kan je snel en eenvoudig info, adviezen en prijzen vergelijken. En dus de juiste vakman voor jouw project en budget kiezen.
Verstuur vandaag je aanvraag en ontvang de eerste prijsvoorstellen al binnen enkele dagen.