Inhoud
Wat is typisch voor een carport aan huis?
Een carport tegen je woning bestaat uit twee belangrijke onderdelen: het frame en het dak. Dit soort carport wordt langs één zijde aan de muur bevestigd en de andere zijde wordt ondersteund door palen.
Deze overkapping zorgt ervoor dat je wagen beschermd staat tegen het weer. Om je meer ruimte te geven, is de carport steeds aan drie wanden open, hierin verschilt een carport dus van een gebruikelijke garage. De meest voorkomende soorten zijn de houten carport, de aluminium uitvoering en de stalen.
Welk type dak voor je carport kiezen?
Type 1: Lessenaarsdak
Een lessenaarsdak is een schuin aflopend dak waarbij de hoogste kant bevestigd aan de woning. Deze simpele maar toch zeer stevige constructie is niet voor niets de favoriet onder de carports.
Type 2: Gebogen dak
Een andere populaire variant is het gebogen dak. Hierbij is het dak aan beide kanten even hoog met ertussen een verhoging in boogvorm. Je kan bij een gebogen dak best de korte kant (die met de boog) tegen de woning plaatsen. Op die manier kan water eenvoudig langs de zijkanten wegstromen.
Type 3: Zadeldak
Een zadeldak komt sterk overeen met een gebogen dak, namelijk de puntvorm in plaats van een boog. Ook hier heeft de smalle kant de voorkeur om aan de woning bevestigd te worden. Door de steile afloop, verloopt de afwatering zeer vlot. Bovendien kan u hiermee een hogere doorrijhoogte creëren omdat er geen dwarsbalken nodig zijn.
Uit welk materiaal bestaat een aanbouw carport?
Carports bestaan doorgaans uit een van de drie volgende materialen: hout, aluminium of staal. De carport dakbedekking kan alles zijn van dakshingles tot polycarbonaat. De wanden kunnen uit optionele wanden kan je evenzeer uit deze materialen oprichten.
1. Houten carport
Een houten carport is een prachtige oplossing voor woningen in landelijke stijl als die in een moderne en strakke stijl. Let wel dat dit natuurlijke materiaal veel meer onderhoud vergt dan bijvoorbeeld aluminium. Om houtrot te voorkomen zal je op regelmatige basis het hout moeten vernissen en eventueel herschilderen.
Hout is bovendien ook een goedkoop materiaal om een carport tegen je huis te bouwen, dat toch jarenlang meegaat.
2. Carport in aluminium
Carport aluminium aanbouw is een zeer licht materiaal en omdat het volledig recyclebaar is, is het ook nog eens erg duurzaam. Je hebt weinig tot geen onderhoud aan aluminium aangezien er geen mos op groeit.
Een dak van aluminium zal de constructie niet kunnen houden dus kies je best voor een licht materiaal zoals polycarbonaat.
3. Carport in staal
Stalen carports zijn enorm sterk en kan met die draagkracht alle soorten daken aan. Dit duurzame materiaal heeft wel een aardig prijskaartje.
Ook qua onderhoud is carport staal aanbouw er eentje om over naar huis te schrijven. Een likje verf en het ziet er weer zo goed als nieuw uit. Of kies je liever toch voor de industriële kleuren die staal eigen zijn?
Aanbouw carport: zelf bouwen of vakman inschakelen?
Je wil graag een carport bouwen en om geld uit te sparen besluit je dat je het zelf zal bouwen. Zo spaar je het uurloon van een erkend vakman uit. Maar is dat wel zo een goed idee?
Wil je garant staan voor een kwaliteitsvolle carport? Opteer dan best voor een ervaren vakman.
Voor een carport die tegen de gevel geplaatst is, zal je geen vergunning nodig hebben. Je hebt wil een meldingsplicht. Deze meldingsplicht geldt voor volgende voorwaarden:
- De functie van de woning blijft ongewijzigd
- Je carport meet een maximale hoogte van 4 m
- De bouwdiepte mag die aanpalend gebouw niet overschrijden
- Je mag tot aan een bestaande scheidingsmuur bouwen maar deze mag niet gewijzigd worden
Zelf carport bouwen
Nog niet overtuigd? We leggen je hieronder in grote lijnen even uit hoe de ervaren vakman bij carports tewerk zal gaan.
Stap 1: Funderingsankers
Na het uittekenen van de carport zal de vakman de fundering moeten graven en de funderingsankers moeten plaatsen. Vervolgens kan er aan de startprofielen begonnen worden.
Stap 2: Draagstructuur
Wanneer de carport funderingen veilig in de grond zitten en alles uitgedroogd is, kan de erkend vakman starten met het plaatsen van de draagstructuur van jouw aanbouw carport. In deze fase zit ook de montage om de carport aan je de muur vast te maken.
Stap 3: Dakbedekking
Een carport kan uiteraard geen dakbedekking missen. Hierbij moet er nauwkeurig toegezien worden dat er nergens een lek kan ontstaan.
Stap 4: Afwerking
Ten slotte kan de vakman de details behandelen. Het plaatsen van carport verlichting waar nodig of een eventueel extra zijpaneel plaatsen.
Vind vakmannen en vergelijk gratis offertes
Via onderstaand formulier kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen voor carports aan huis. Een carport op maat vraagt om een oplossing voor jouw specifieke situatie en die oplossing is het goedkoopst als je prijzen gaat vergelijken.